-->

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Άγριο επεισόδιο σε βάρος νοσηλευτών στις Σέρρες!

Την περασμένη Πέμπτη, συγγενής γρονθοκόπησε νοσηλεύτριες
 "Αυξάνεται το «κύμα» ξυλοδαρμών εναντίον γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία." λέι η αναφορά του health report απ' όπου πήραμε την είδηση.
    Ένα απίστευτο περιστατικό επίθεσης σε δύο νοσηλεύτριες φαίνεται ότι συνέβη, στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Νιγρίτας. Ένας άνδρας, του οποίου η ηλικιωμένη μητέρα νοσηλεύεται εδώ και μερικές ημέρες στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης της Νιγρίτας Σερρών, βγήκε κυριολεκτικά εκτός εαυτού και ξέσπασε σε δυο νοσηλεύτριες, τις οποίες γρονθοκόπησε. Παράλληλα δεν δίστασε να τα βάλει και με τους αστυνομικούς, οι οποίοι τελικά τον συνέλαβαν.
   ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ "ΓΙΑΤΙ" ΤΕΤΟΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ;
Για να είμαστε ομως απολύτως αντικειμενικοί, πρέπει να θέσουμε μια ακόμα παράμετρο που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για τέτοιες συμπεριφορές (δεν δικαιολογεί βεβαίως): 
   Η κακή κατάσταση των Νοσοκομείων και η τρομερή έλλειψη προσωπικού, αντανακλά στην ποιότητα της εξυπηρέτησης των ασθενών. Εξ' άλλου γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, γίνονται τα "στραβά μάτια" σε μια σειρά συμπεριφορές και συνήθειες, όπως το να μένουν οι συνοδοί μαζί με τους ασθενείς εκτός επισκεπτηρίου για να τους να τους φροντίζουν, αφού βέβαια δεν μπορεί η συχνά μία και μοναδική νοσηλεύτρια του Τμήματος να είναι πανταχού παρούσα! 
   Όσο λοιπόν λιγοστεύει το νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο το επίπεδο φροντίδας θα περιορίζεται στα "βασικά" και η συζήτηση όλο και πιο συχνά θα περιστρέφεται στα αυτονόητα, ότι δηλαδή η αξιοπρεπής και πλήρης φροντίδα του αρρώστου δεν περιορίζεται μόνο στη νοσηλεία του. Το δε  ξέσπασμα των συγγενών θα στρέφεται σ' εκείνον που συνήθως έχουν μπροστά τους: Το Νοσηλευτή και τη Νοσηλεύτρια. 
  Μάλιστα, τόσο πιο έντονο και "καφριλέ" θα είναι το ξέσπασμα, όσο πιο πολύ ντοπαρισμένοι θα είναι από την προπαγάνδα του συστήματος για τους τεμπέληδες του δημοσίου, που τους πληρώνουν για να κάθονται! Δεν φταίει δηλαδή για την κακή κατάσταση ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις πολύ πρίν από την προ μνημονίου εποχή, δεν φταίει που τα τμήματα καταρρέουν (και) από προσωπικό, φταίει που οι νοσηλευτές του ΕΣΥ είν εκ γενετής τεμπέληδες! 
Αν, κατά τη γνώμη μας δεν δούμε κάτω από αυτό το πρίσμα τα ζητήματα αυτά, θα πέσουμε και εμείς οι ίδιοι θύματα της προπαγάνδας που - τι παράξενο - βγάζει λάδι τις κυβερνήσεις και το σύστημα που θέλει να καταργήσει οτιδήποτε παρέχεται δωρεάν στους πολίτες και περιορίζει τον καβγά μεταξύ των  "εμπλεκομένων". 
Όσο για μας, τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, αυτή προσέγγιση οδηγεί και στη "λύση" που επίσης έντεχνα καλλιεργείται από τις μνημονιακές πολιτικές και τις κυβερνήσεις που τις υπηρετούν.  Παραδείγματα: Αφού οι "δημόσιοι" είναι τεμπέληδες, να καταργηθεί  η μονιμότητα και να τους βάλουμε να δουλέψουν επιτέλους!  Ή, τι θα πει "δεν είναι δουλειά μου" να καταργηθεί κάθε ένοια καθηκοντολογίου και να τα κάνουν όλοι όλα! Αυτό το τελευταίο μάλιστα έχει περάσει και στην αντιδραστική αξιολόγηση Γεροβασίλη και ήδη αξιολογείται η "ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων".Συχνά - πυκνά επίσης ακούμε πως η λύση είναι να προσλάβουμε ιδιωτική ασφάλεια που τάχα θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους!.Αρκεί άραγε αυτό, όσο χρήσιμο κι' αν είναι σε ορισμένες περιπτώσεις ή έχει και την "άλλη" του πλευρά; Εκείνη της αστυνόμευσης και του ελέγχου που από τους ασθενείς - λες και όλοι είναι παραβάτες- θα επεκταθεί και στον έλεγχο του προσωπικού αύριο - μεθαύριο καθώς υπάρχουν ήδη τέτοια φαινόμενα... Άραγε η αστυνομία δεν αρκεί γι' αυτή τη δουλειά και πρέπει να κάνουμε τα Νοσοκομεία στρατώνες; Ας προσλάβουμε πρώτα νοσηλευτικό προσωπικό....
Να λοιπόν πως ένα περιστατικό κοινής παραβατικής συμπεριφοράς καταλήγει - αν αρχίζουμε να σκαλίζουμε "τα γιατι και τα διότι"- να χρησιμοποιείται και αυτό ως ιδεολογικό εργαλείο διαμόρφωσης στερεοτύπων ενάντια στους εργαζόμενους. Δηλαδή και δαρμένοι (κυριολεκτικά) και κερατάδες!  

Για του λόγου το αληθές όσων παρατηρούμε παραπάνω συνεχίζουμε με την είδηση...
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο γιος της ηλικιωμένης απαιτούσε να διανυκτερεύσει μαζί με τη μητέρα του -κάτι το οποίο απαγορεύεται από τον κανονισμό- και οι νοσηλεύτριες του τόνισαν ότι εκείνες εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασθενών. Μόλις άκουσε την αρνητική απάντηση, έγινε έξω φρενών και δεν δίστασε βάση των καταγγελιών να επιτεθεί στις δύο νοσηλεύτριες χτυπώντας με γροθιά τη μία και σπάζοντας τα γυαλιά που φορούσε, ενώ έσπρωξε πάνω σε μια τζαμαρία την άλλη. [...] Τελικά, του πέρασαν χειροπέδες και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών κατηγορούμενος για πρόκληση σωματικών βλαβών, αντίσταση, απείθεια και διατάραξη κοινής ειρήνης. 
 Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια περιστατικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Μάλιστα το καλοκαίρι τα επεισόδια ήταν απανωτά. 
Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τόσο των γιατρών όσο και των νοσηλευτών εδώ και καιρό έχουν καταγγείλει ότι σε πολλά νοσοκομεία δεν υπάρχει φρούρηση ή όπου υπάρχει είναι ελλιπής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.