-->

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Οικογενειακός γιατρός σε …δόσεις! Τι αλλάζει από 1.1.2019

 Οικογενειακό γιατρό αλλά με …δόσεις πρέπει να επιλέξουν οι πολίτες καθώς προηγούνται όσοι…προλάβουν να κλείσουν μέσω ΕΟΠΥΥ
Βραχνά συνεχίζει να αποτελεί για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, καθώς το πολυδιαφημισμένο νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κοντά δύο χρόνια και πλέον από τον αρχικό του σχεδιασμό, δε λέει να ορθοποδήσει.
Οι πολίτες συνεχίζουν να αναρωτιούνται που θα βρούνε οικογενειακό γιατρό αφού οι λίστες με τους διαθέσιμους έχουν ήδη κλείσει, ενώ από την άλλη το ιατρικό σώμα δε φαίνεται πρόθυμο να συμβάλει και στη συνέχεια στο νέο εγχείρημα.
Παρ αυτά η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να μιλά για δωρεάν ραντεβού που μπορούν να κλείσουν οι πολίτες μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος του Οργανισμού, έστω κι αν οικογενειακό γιατρό βρήκαν μόνο όσοι πρόλαβαν. Οι υπόλοιποι άγνωστο τι θα πράττουν από τις αρχές του χρόνου.

Τι αλλάζει από το νέο έτος.

 Λόγω της έλλειψης των οικογενειακών γιατρών ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υποχρεώθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του να επισημάνει ότι και το άλλο νέο σύστημα, αυτό των παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό στον ειδικό, θα εφαρμοσθεί σε …δόσεις από 1.1.2019 αφού για να πάρουν παραπεμπτικό οι ασφαλισμένοι για να επισκεφθούν εξειδικευμένο γιατρό (π.χ.ΩΡΛ, καρδιολόγο, ορθοπεδικό κ.λ.π.) θα πρέπει πρώτα να εντοπίσουν τον οικογενειακό τους γιατρό, ο οποίος βέβαια προς ώρας δεν υπάρχει.
Συνεπώς όποιος πρόλαβε να εντοπίσει οικογενειακό γιατρό και να εγγραφεί, θα πρέπει από 1.1.2019 να περνά πρώτα από εκεί και να λαμβάνει παραπεμπτικό, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να επισκεφθεί εξειδικευμένο γιατρό.
 Όσοι δεν έχουν βρει ακόμη οικογενειακό γιατρό, μπορούν απλά να επισκέπτονται κατ ευθείαν τον ειδικό γιατρό αφού θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ η επίσκεψη. Από την άλλη πάντως φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθούν γιατροί στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), αφού στις αρχές του χρόνου θα γίνει νέα προκήρυξη τόσο για ιατρικό προσωπικό όσο και για νοσηλευτικό και διοικητικό, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr.
Άγνωστο παραμένει εάν και πάλι θα συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των γιατρών για την κάλυψη των αναγκών όλου του πληθυσμού.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.