-->

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ: Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ. (ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ)

Συνάδελφοι σύμφωνα με όσα συζητήσαμε στη γενική μας συνέλευση και την ενημέρωση που έγινε από τον δικηγόρο που προσκάλεσε το Σωματείο, διατυπώνεται παρακάτω η πρόταση του Σωματείου σχετικά με το πως πρέπει να κινηθούμε στο ζήτημα της διεκδίκησης των επιδομάτων δώρων και άδειας.
(Στο τέλος αυτής της ανάρτησης αναφέρεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε)

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ορισμένα γενικά ζητήματα.

1. Πρέπει και ποιοι να προχωρήσουμε σε νέες αγωγές και γιατί;
Σύμφωνα με την εξέλιξη της υπόθεσης και την οδηγία της ΑΔΕΔΥ, όλοι οι συνάδελφοι που τους έγιναν περικοπές στα επιδόματα αυτά πρέπει να κάνουν αγωγές για να έχουμε μια παραπάνω πιθανότητα να πάρουμε αναδρομικά - χωρίς και πάλι να ξέρουμε με σιγουριά πόσα χρόνια πίσω.
Την απόφαση αυτή θα πάρει το ΣτΕ και πιθανολογείται ότι μπορεί να αποφασίσει με τον ίδιο τρόπο που αποφάσισε σε άλλες περιπτώσεις, να δώσει δηλαδή αναδρομικά μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγή και όχι σε όλους. Αυτό που σίγουρα θα επηρεάσει όλους θα είναι η απόφαση για τη χορήγηση από δω και στο εξής. Το πόσα χρήματα και ο τρόπος που  θα δοθούν μένει να αποφασιστεί, δεν εξαρτάται από τους δικηγόρους, ούτε είναι δυνατό να ξέρουν από πριν, ανεξάρτητα αν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις και πιθανότητες
2. Τι ακριβώς διεκδικούμε;
Διεκδικούμε την επαναχορήγηση των επιδομάτων αδειών- δώρων από το 2019 και μετά και την καταβολή τους αναδρομικά από το 2013 που καταργήθηκαν.
Σημαντικό: Σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει, το ΣτΕ πιθανόν να αποφασίσει την χορήγηση αναδρομικών μόνο των δύο-τριών τελευταίων χρόνων. Έχοντας αυτό υπόψη τους, πολλά δικηγορικά γραφεία στις προσφορές που κάνουν ξεκαθαρίζουν ότι διεκδικούν μόνο δύο-τριών  χρόνων αναδρομικά και ανάλογα βέβαια είναι διαμορφωμένη και η οικονομική προσφορά τους.
Όμως: Ο σχετικός νόμος μας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε ΠΕΝΤΕ χρόνια πίσω.
Η άποψη του Σωματείου είναι ότι θα πρέπει να εξαντλήσουμε αυτό το όριο, ανεξάρτητα του τι θα αποφασίσει το ΣτΕ (Κάτι που όπως είπαμε και παραπάνω κανείς δε μπορεί να ξέρει με σιγουριά).

3. Ποιοί έχουν λόγο να κάνουν αγωγή και πού;
Αγωγή έχουν λόγο να κάνουν όλοι όσοι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους, έπαιρναν αυτά τα επιδόματα και τους περικόπηκαν από το 2013 και μετά.
Προσοχή όμως: Η διεκδίκηση και η αγωγή, στρέφεται κατά του φορέα που μισθοδοτούσε τον υπάλληλο και για το διάστημα που τον μισθοδοτούσε. Παράδειγμα: Συνάδελφος από το Α. Φλέμιγκ, με τη διαθεσιμότητα πήγε τον Οκτώβριο του 2013 στο "ΣΩΤΗΡΙΑ". Μετά γύρισε στο Φλέμιγκ τον Ιούνιο του 2016 με μετάταξη. Ο εργαζόμενος αυτός, αφού σιγουρευτεί για τα χρονικά διαστήματα, πρέπει να στραφεί κατά του ΣΩΤΗΡΙΑ για το διάστημα Οκτώβριος 2013-Ιούνιος 2016 και κατά του Σισμανόγλειου-Αμ.Φλέμιγκ για τα διαστήματα Γενάρης 2013-Σεπτέμβρης 2013 και Ιούλης 2016-Δεκέμβρης 2018.
ΑΡΑ: Μόνιμοι υπάλληλοι, γιατροί με κάθε σχέση εργασίας, υπάλληλοι με άλλες σχέσεις εργασίας (επικουρικοί κλπ) που στο διάστημα (όλο ή μέρος του)  2013-2018 μισθοδοτούνταν από το Νοσοκομείο και τους έχουν περικοπεί αυτά τα επιδόματα μπορούν να κάνουν αγωγή.


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Μπορούν να συμπεριληφθούν και να διεκδικήσουν τα περικομμένα επιδόματα-δώρα για όσο διάστημα μισθοδοτούνταν από το Νοσοκομείο. Από την ημέρα συνταξιοδότησής τους, πρέπει να στραφούν δικαστικά κατά του φορέα που χορηγεί τη σύνταξή τους. Συμβουλή μας είναι, για το διάστημα που είναι συνταξιούχοι, να απευθυνθούν στις συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις  ή ατομικά σε δικηγόρο για πληροφορίες.

4. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ:

Στο Νοσοκομείο μας έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ως εξής:
Κάποιοι συνάδελφοι από το 2016 έχουν κάνει αγωγή, μετά από πρόσκληση του Σωματείου τότε, για τα αναδρομικά των ετών 2013-2016 με το δικηγορικό γραφείο του κ. Λαμπρόπουλου.
(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΑΓΩΓΗ)
Οι συνάδελφοι αυτοί, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΝΕΙ η οποία προχωράει και θα εκδικαστεί κανονικά, πρέπει, εφ' όσον επιθυμούν, να κάνουν νέα αγωγή για τα έτη 2017 & 2018.
Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, που δεν έχουν κάνει καθόλου αγωγή, πρέπει να προσφύγουν για όλο το διάστημα 2013 - 2018 (με τις προϋποθέσεις που είπαμε παραπάνω).
Το γραφείο του κ. Λαμπρόπουλου στο οποίο απευθυνθήκαμε, δεν μπορεί να αναλάβει άλλες υποθέσεις, λόγω φόρτου εργασίας.
Το Σωματείο, με αυτό το δεδομένο, ζήτησε προσφορές και πήρε πληροφορίες από δικηγορικά γραφεία και προχώρησε σε ενημέρωση, στην προχτεσινή συνέλευση. Σύμφωνα με τη συζήτηση που έγινε, η πρόταση μας διαμορφώνεται ως εξής:
Οι εργαζόμενοι που ήδη έχουν κάνει αγωγή να συνεχίσουν με το ίδιο δικηγορικό γραφείο και με τους ίδιους όρους. Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να αναθέσουν στο Δικηγορικό γραφείο του κ. Αποστολίδη.
ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: Ανεξάρτητα αν είναι σε ατομική ή ομαδική κατάσταση, κάθε προσφυγή είναι ατομική και εθελοντική. Δηλαδή είτε υπάρχει προηγούμενη αγωγή είτε όχι, κάθε συνάδελφος, ΑΝ ΘΕΛΕΙ, μπορεί να ακολουθήσει την πρόταση του Σωματείου που θα μεσολαβήσει για να εξυπηρετήσει τη διαδικασία κλπ, ή να απευθυνθεί ατομικά σε όποιο δικηγόρο επιθυμεί. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ή ΔΕΣΜΕΥΣΗ.

5. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΙΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Η κατάθεση των αγωγών πρέπει να γίνει πριν δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ (που αναμένεται από Απρίλη και μετά). Άρα πρέπει όσο πιο νωρίς μπορούμε να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά. Σ' αυτή τη διαδικασία θα βοηθήσει και θα συντονίσει το Σωματείο.
Α. Διαδικασία για όσους έχουν κάνει αγωγή με το γραφείο του κ. Λαμπρόπουλου και θα συνεχίσουν για τα επόμενα έτη: Πρέπει να υπογράψουν εξουσιοδότηση και εργολαβικό και να επικαιροποιήσουν τον αρ. τηλεφώνου τους.
Β. Διαδικασία για όσους δεν έχουν κάνει καθόλου αγωγή (ή έχουν κάνει για ένα διάστημα) και θα προχωρήσουν με το γραφείο του κ. Αποστολίδη: Πρέπει να υπογράψουν και αυτοί εργολαβικό και εξουσιοδότηση και να καταβάλουν το ποσό των 25 €.


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΠΟ 14/2 
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 25/2 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στα παρακάτω μέλη του Δ.Σ.:
Σ. Απίστολα (τηλ. 8360 και κατά το διάστημα 12μ. - 5 μμ)
Σ. Ζάκκα - Τμ. Κίνησης, τηλ.8245,  Πρωϊνό ωράριο) ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡ/ΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ  κ.ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ
Μ. Μεταξάκη - Γρ. Υποδ/ντη, τηλ. 8309, Πρωϊνό ωράριο)
Δ. Περίχαρο, τηλ. 8320, 12μ - 4 μμ καθημερινά & 6 - 9 το πρωΐ  ΜΟΝΟ την Κυρ. 17 και Δευτ. 18 /2

Τα στοιχεία που θα χρειαστούν, για όσους κάνουν αγωγή για πρώτη φορά είναι:
1. Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Διευθυνση, Τηλέφωνα.
2. Ημερομηνια πρόσληψης / αποχώρησης (για συνταξιούχους)
3. Εκπ/κη βαθμίδα
4. Ειδικότητα
5. Σχέση εργασίας
6. Βαθμός - Μισθ. Κλιμάκιο
7. ΑΦΜ - ΔΟΥ
8. Αν υπάρχει, ο Αρ. Πρωτ/λου της πρόσφατης αίτησης μη παραγραφής που κάναμε.
9. Καλό είναι κάθε συνάδελφος να έχει εκτυπώσει πρόσφατο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας (Βεβαίωση αποδοχών)
10. Φωτοτυπία Αστ. Ταυτότητας.

Συνάδελφοι, επειδή αυτή η διαδικασία θα γίνει ταυτόχρονα με την καθημερινή μας δουλειά, παρακαλούμε για την κατανόησή σας σε κάθε απρόοπτο που μπορεί να προκύψει καθώς και να σεβαστείτε το παραπάνω ωράριο.
Επίσης μπορείτε να απευθύνεστε στους παραπάνω συναδέλφους και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, τις οικονομικές προσφορές των δικηγόρων κλπ.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.