-->

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Ρύθμιση...Δούρειος ίππος για λουκέτα σε μονάδες και Νοσοκομεία.

Κι' έπεσα απ' τα σύννεφα!
(που λέει και το τραγούδι)
Μόνο που στην περίπτωσή μας κανείς δε μπορεί να το επικαλεστεί. Την όχι και τόσο μακρινή εποχή που η Διοίκηση μας διαβεβαίωνε για τα σχέδια υπέρ-ανάπτυξης του Νοσοκομείου που τάχα θα τα εξυπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο ο κοινός Οργανισμός...Την ίδια εποχή που μας διαβεβαίωναν πως θα λειτουργήσει η Πτ. Μπόμπολα (Τόσο πολύ το πιστεύουν σήμερα που αποφάσισαν να μοιράσουν τα "ιμάτια" - τον εξοπλισμό της δηλαδή - της για να καλυφθούν "έκτακτες ανάγκες") εμείς οι "κολλημένοι", λέγαμε και γράφαμε πως ο κοινός οργανισμός διευκολύνει τη μελλοντική και "κατά βούληση" των διοικήσεων κατάργηση και κλείσιμο του Νοσοκομείου. 
Τώρα θα μας πείτε πως η ανάπτυξη που βιώνουμε καθημερινά, η ανανέωση του εξοπλισμού και των μηχανημάτων, το προσωπικό που συρρέει κατά δεκάδες διαψεύδουν κάθε κακή προοπτική...(Πως είπατε;)
Ωστόσο η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και αφορά νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει το FAST TRACK κλείσιμο οργανικών μονάδων των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων με απλή απόφαση της Διοίκησης (ό,τι ακριβώς λέγαμε πως θα συμβεί δηλαδή...) δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να κάνει τον ξαφνιασμένο. Τι κι' αν τυπικά το Φλέμιγκ δε θα είναι διασυνδεόμενο αλλά ενταγμένο σ΄έναν "υβριδικό" κοινό οργανισμό. Ακόμα χειρότερα, ακόμα ευκολότερο το λουκέτο δηλαδή...
Ας ανασκουμπωθούμε λοιπόν, τουλάχιστον όσοι από εμάς θεωρούμε πως αξίζει να υπερασπιστούμε όχι μόνο το Νοσοκομείο μας αλλά συνολικά το δικαίωμα στη δωρεάν περίθαλψη, δηλαδή το δικαίωμα του λαού να βρίσκει κρεβάτι και όχι ράντζο σε διάδρομο όταν αρρωσταίνει.
Παρακάτω η είδηση ...για όσους δεν κατάλαβαν.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ρύθμιση που επιτρέπει την συγχώνευση και κατάργηση διασυνδεόμενων νοσοκομείων με συνοπτικές διαδικασίες περιέχεται στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» που βρίσκεται αυτές τις μέρες για συζήτηση στη Βουλή.
Με την συγκεκριμένη διάταξη μπορούν, χωρίς καν να περάσει νέα νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή, απλώς με μία υπουργική απόφαση που απαιτείται για  την τροποποίηση ή έκδοση ενός νέου οργανισμού να μετατρέπονται, συγχωνεύονται, ακόμα και να καταργούνται διασυνδεόμενα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 124 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι «Στο τέλος της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4052/12 (Α 41) όπως αντικαταστάθηκε με την υποπαράγραφο ΙΖ3 της παρ. ΙΖ του άρθρου πρώτου του ν. 4254/14 (Α΄ 85) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
Οι εν λόγω οργανικές μονάδες (αποκεντρωμένες/ έδρα) είναι δυνατόν να μετατρέπονται, να συγχωνεύονται ή να καταργούνται με τους οργανισμούς των Νοσοκομείων
Ταυτόχρονα στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου το υπ. Υγείας αναφέρει ότι με την συγκεκριμένη ρύθμιση ξεπερνιέται ο περιορισμός που έθετε σχετική απόφαση του ΝΣΚ και πλέον είναι δυνατόν οι «οργανικές μονάδες που προέκυψαν κατά την εφαρμογή των ανωτέρω θα πρέπει να μπορούν να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας κατά την τροποποίηση του οργανισμού του ενιαίου ΝΠΔΔ και να μπορούν να καταργηθούν/μετατραπούν όπως οποιαδήποτε μονάδα του νοσοκομείου..»
Συνεχίζοντας στην αιτιολογική έκθεση
που συνοδεύει το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας αναφέρεται ότι «Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή αίρεται η όποια τυχόν νομική δέσμευση δημιουργήθηκε από τη διάταξη της υποπαρ. ΙΖ.3 τον ν. 4254/2014 για την αναγκαστική ύπαρξη των συγκεκριμένων οργανικών μονάδων (έδρας / αποκεντρωμένων) στο πλαίσιο των εν λόγω ενιαίων ΝΠΔΔ».
Εύλογα δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης που με βάση την εμπειρία του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε κατάργηση νοσοκομείων αλλά και εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας καταγγέλλουν την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη για το κλείσιμο νοσοκομείων και “διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους” ότι δεν σκοπεύουν να κλείσουν δομές υγείας, ταυτόχρονα προωθούν νομοθετική ρύθμιση που ανοίγει πάλι το δρόμο για νέα λουκέτα σε νοσοκομεία.
Το Συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση, πολύ περισσότερο όταν έχει δώσει μάχες ενάντια στο κλείσιμο των νοσοκομείων την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο. Αντίθετα, θα πρέπει να απαιτήσει άμεσα την απόσυρσή της και να διεκδικήσει την αποσύνδεση όλων των νοσοκομείων και το άνοιγμα όσων νοσοκομείων έκλεισαν από την Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και παραμένουν κλειστά με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.