-->

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Η ερμαφρόδιτη και άδικη κατάσταση με την ασφάλιση των επαγγελματιών του ΕΣΥ στα ΒΑΕ

Λίγοι γνωρίζουν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό και άλλοι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο δημόσιο έχουν ασφάλιση στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Όμως η σχετική ρύθμιση αφορά μόνο όσους  διορίστηκαν και διορίζονται μετά το 2011, γιατί από τότε οι νεοδιοριζόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ με αποτέλεσμα να ασφαλίζονται με Βαρέα και Ανθυγιεινά ένσημα, όπως ίσχυε στο ΙΚΑ. Ακόμα και μετά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων το 2017 (ΕΦΚΑ) οι νεοδιοριζόμενοι νοσηλευτές-τριες και άλλοι επαγγελματίες υγείας έχουν ασφάλιση ΒΑΕ.
Η εξαίρεση  αφορά σε όσους έχουν διοριστεί πριν το 2011, που παρά την ενοποίηση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, δεν έχουν ασφάλιση ΒΑΕ και τα σχετικά συνταξιοδοτικά ευεργετήματα (συνταξιοδότηση πέντε έτη νωρίτερα).
Δηλαδή ενώ το νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι πλέον ασφαλισμένοι στον ίδιο ασφαλίστικό φορέα (ΕΦΚΑ), άλλοι έχουν ασφάλιση ΒΑΕ (ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι διορισμένοι μετά το 2011, επικουρικοί στο δημόσιο) και άλλοι δεν έχουν (όσοι έχουν διοριστεί στο δημόσιο πριν το 2011).
Πρόκειται για μια ερμαφρόδιτη και άδικη κατάσταση που οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να διορθώσουν εντάσσοντας όλους στο καθεστώς ασφάλισης ΒΑΕ.
Γι΄αυτό και γίνονται κινητοποιήσεις σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ το καλοκαίρι του 2016 ο υφυπουργός κοι. ασφάλισης κ. Πετρόπουλος σε συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ μας είχε πει ότι το αίτημα είναι δίκαιο και θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Κύριος μοχλός πίεσης πρέπει να είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομενων, κινητοποιήσεις που το 2007 οδήγησαν στην ένταξη των υπαλλήλων καθαριότητας των δήμων στα ΒΑΕ. Βεβαίως δεν αποκλείονται και οι δικαστικές προσφυγές, όμως πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι μέχρι σήμερα οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων ιστορικά έχουν προκύψει από κινητοποιήσεις και απεργίες.
Από Ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.