-->

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Δηλώσεις Κούνεβα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Θέλουμε να είναι λάθος!

   Αναδημοσιεύουμε την είδηση όπως αναρτήθηκε στο ygeionomikoi, και πραγματικά ελπίζουμε να αποδειχτεί πως πρόκειται για λάθος. Και αυτό γιατί δεν ξεχνάμε ποιά είναι η κ. Κούνεβα. Η γυναίκα που φέρνει τα σημάδια της βαρβαρότητας της μαφίας που μονοπωλεί τους περισσότερους χώρους παροχής υπηρεσιών καθαριότητας , security κλπ.  Το ότι δεν ρίχνουν όλοι οι εργολάβοι βιτριόλι, καθόλου δεν αναιρεί το γεγονός πως εκμεταλλεύονται στεγνά τους εργαζόμενους, με μισθούς - φιλοδωρήματα, με ωμούς εκβιασμούς, με εκδικητικές απολύσεις, με απληρωσία μηνών...
Θέλουμε να είναι λάθος η είδηση γιατί ο αγώνας της κ. Κούνεβα και η δύναμή της τότε να διεκδικήσει το δίκιο της από κάποιον εργολάβο, όταν δούλευε και εκείνη ως καθαρίστρια, που κόντεψε να της στοιχίσει τη ζωή, έγινε παράδειγμα και έμπνευση για πάρα πολλούς εργαζόμενους. Που παραμένουν και σήμερα καθαριστές και καθαρίστριες στις ίδιες "εταιρίες", στα ίδια δουλεμπορικά γραφεία και πρέπει να παλέψουν για να κερδίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες, μόνιμη δουλειά, ανθρώπινα μεροκάματα.  Ναι θέλουμε να είναι λάθος η είδηση...
Όμως έτσι κι' αλλιώς, αν το σκεφτούμε μια δεύτερη φορά θα φανερωθεί η ουσία: Ο καθ΄ένας ξεχωριστά μπορεί να κάνει ή να μην κάνει "λάθη", μπορεί να είναι "αλλάξει" ή όχι , όμως εκείνο που καθορίζει τα πράγματα είναι η μαζική απάντηση, το ξέσπασμα της οργής των εργαζόμενων ενάντια στους καταπιεστές τους που ως τώρα έκρινε και θα συνεχίζει να κρίνει τα πράγματα...και τη ζωή μας.


Ο «καλός» εργολάβος, ο «κακός» εργολάβος και η κ. Κούνεβα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Κούνεβα, (δείτε εδώ) με αφορμή την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αναφέρεται στα δεινά των εργαζομένων στην καθαριότητα από τον «κακό» εργολάβο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι εργαζόμενες αυτές με τον συλλογικό τους αγώνα κατάφεραν να διώξουν μία από τις χειρότερες εργολαβικές εταιρείες» και μετά την «εκδίωξή» της οι εργαζόμενες αυτές «έχουν κερδίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας«.
Κάποιος που δεν γνωρίζει, μετά από αυτή την ανακοίνωση, θα υποθέσει ότι οι εργολάβοι εκδιώχτηκαν από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του Νοσοκομείου απέκτησαν μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.
Μεγάλο λάθος!
Το νοσοκομείο Μυτιλήνης αντικατέστησε τον προηγούμενο εργολάβο με νέο τον οποίο προφανώς η κ. Κούνεβα τον κατατάσσει στους «καλούς» εργολάβους που διασφαλίζουν τα εργασιακά συμφέροντα των εργαζομένων καθαριστριών στο Νοσοκομείο.
Έχουμε πλέον καλές και κακές εργολαβικές εταιρίες σύμφωνα με την κ. Κούνεβα. Μετά από αυτή την εκτίμηση φανταζόμαστε ότι μπορούν οι εργολαβικές εταιρίες να συνεχίσουν το «φιλεργατικό» τους έργο πολύ περισσότερο αφού διασφαλίζουν «αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας«.
Αρχικά η κ. Κούνεβα ανέλαβε την «υπεράσπιση» των συμβάσεων προσωρινής εργασίας στον τομέα  της καθαριότητας, σήμερα βγάζει λάδι και τους εργολάβους. Η κ. Κούνεβα με την προσχώρησή της στο μνημονιακό στρατόπεδο πέρασε στην απέναντι όχθη και γι΄ αυτό και μιλά με αυτό τον τρόπο.
Αλλά όπως λέει ο λαός μας «τα στερνά τιμούν τα πρώτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.