-->

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Έρχονται νέες νοσηλευτικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις στα νοσοκομεία!

  Νέο θεσμικό πλαίσιο ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις νοσηλευτικές ειδικότητες ενώ σχεδιάζονται και εξειδικεύσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην βαθμολογική ανέλιξη των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία.

(Με την ευκαιρία: Τι σχέση έχει το μάζεμα τυπικών ή εικονικών προσόντων με τις σύγχρονες ανάγκες της περίθαλψης, το κυνήγι της καρέκλας και την αμαρτωλή αξιολόγηση; Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνουν πολλά χιλιάρικα από την τσέπη τους για να τα αποκτήσουν;  

(Σημ. Παρακάτω η σχετική είδηση για τις νοσηλευτικές ειδικότητες κλπ. Με την ευκαιρία αυτή και όχι αποκλειστικά για τις νοσηλευτικές ειδικότητες, διατυπώνουμε ορισμένες σκέψεις για το ζήτημα του πως όλο αυτό το πλέγμα του διαρκούς κυνηγητού των "μορίων" και των εξειδικεύσεων ως προϋπόθεση για επαγγελματική εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα ένα βάρος στις πλάτες των εργαζομένων νοσηλευτών - τριων;
 Και εξηγούμαστε: Οι αναγκαίες εξειδικεύσεις του επαγγέλματος, εφ' όσον είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της παροχής περίθαλψης στον κόσμο - αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι το κριτήριο- θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του εργοδότη, κράτους ή ιδιώτη. Δηλαδή θα έπρεπε να ήταν για όλους, ΔΩΡΕΑΝ και εντός του ωραρίου. Αντί αυτού, όλη αυτή η ιστορία μεταφέρεται στην ευθύνη του εργαζόμενου ατομικά. Του λένε δηλαδή, ότι το πτυχίο του δε φτάνει και για να δουλέψει και ότι πρέπει σε όλη του τη ζωή, πέρα από το εντατικοποιημένο του πρόγραμμα, σε βάρος της οικογένειας και της προσωπικής του ζωής, να κυνηγάει μεταπτυχιακά, συνέδρια, και επιμορφώσεις που μάλιστα πληρώνει πανάκριβα από την τσέπη του! 
Ταυτόχρονα, η περιβόητη εκπαίδευση, παραμένει στα χέρια κυρίως ιδιωτών και έτσι όπως είναι μπλεγμένη στο κουβάρι των αξιολογήσεων, σε πλείστες περιπτώσεις είναι απλώς το πρόσχημα για τη συσσώρευση μορίων και "προσόντων". Ως προς την ποιότητά τους δε, σε πάρα πολλές περιπτώσεις - για να μην πούμε στην πλειονότητά τους - είναι από εντελώς μέτριες έως κατάφορα προσχηματικές. Γύρω από τους εργαζόμενους έχει στηθεί μια ολόκληρη παρασιτική αγορά από "ιδρύματα" που πουλάει πανάκριβα την "εξειδίκευση, τα διάφορα μεταπτυχιακά κλπ. αφού κακά τα ψέματα, το βασικό κίνητρο είναι το μάζεμα των "μορίων" και ο διαγκωνισμός για μια καλή θέση στη διαδικασία της αμαρτωλής αξιολόγησης και όχι η παροχή καλύτερης περίθαλψης.
Κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να συνοδεύεται πχ με τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού και όχι απαραίτητα με τη συσσώρευση προσόντων και γνώσεων - πραγματικών ή εικονικών προκειμένου για τη διεκδίκηση ή διατήρηση κάποιας θέσης ευθύνης, συνήθως μακριά από τον άρρωστο και τις ανάγκες του. )
Παρακάτω η είδηση με τις τελευταίες εξελίξεις για τις νοσηλευτικές ειδικότητες (που διαχρονικά αποτελούσαν αντικείμενο εξυπηρέτησης υμετέρων, αφού δεν πήγαιναν όλοι όσοι ήθελαν, αλλά κάποιοι...)



 Το αρμόδιο όργανο που έχει θεσπιστεί στο υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (Ε.Σ.Α.Ν.), έχει συντάξει μία πρόταση για νομοθετικές αλλαγές αλλά και για τη δημιουργία νέων εξειδικεύσεων για τους νοσηλευτές.
Συγκεκριμένα το Εθνικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καθοριστούν νέες εξειδικεύσεις αλλά και να καθοριστούν με κάθε λεπτομέρεια οι αρμοδιότητες όσων νοσηλευτών εφημερεύουν.
 Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει αλλαγές για τους νοσηλευτές στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (Ε.Σ.Α.Ν.) πάντως έπειτα από ομόφωνη απόφαση θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας:
-Την καθιέρωση 8 Βασικών Ειδικοτήτων (προστίθενται 4 νέες) και 11 Εξειδικεύσεων
-Τη δυνατότητα απόκτησης ειδικότητας για όλους όσοι κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης (ΠΕ ή ΤΕ) ή επισκεπτών υγείας και άδεια άσκησης επαγγέλματος, και εφ’ όσον το επιθυμούν.
-Διάρκεια των βασικών ειδικοτήτων θα είναι οι 18 μήνες και των εξειδικεύσεων 6 μήνες
-Ο κάτοχος Ειδικότητας μοριοδοτείται ώστε να έχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη –Νοσηλευτικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις δύνανται να χορηγούνται από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που κρίνονται ως «Εκπαιδευτικές Μονάδες»

Δ. Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.