-->

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ!

Καιρό τώρα διαμαρτύρονται οι συνάδελφοι στο Σισμανόγλειο, για την απόφαση της Διοίκησης να συνταγογραφεί το νοσηλευτικό προσωπικό, αντί για τους γιατρούς. Πρόκειται για μια απαράδεκτη πρακτική που όχι μόνο φορτώνει άλλη μια δουλειά στους νοσηλευτές, αλλά είναι και παράνομη, αφού ο γιατρός εκτός από την ηθική έχει και την ξεκάθαρη νομική υποχρέωση χορήγησης των φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης και της ευθύνης διαφύλαξης του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των ασθενών.
Η δικαιολογία ότι πρόκειται τάχα για "παραγγελία" φαρμάκων και όχι για συνταγογράφιση προκειμένου να παρακαμφθεί ουσιαστικά η νόμιμη διαδικασία δεν πατάει πουθενά, καθώς το φαρμακείο του Νοσοκομείου ακολουθεί και αυτό ατομική συνταγογράφιση που όπως όλες οι άλλες είναι ιατρική υποχρέωση. (Οι "σύμβουλοι" της Διοίκησης που πρότειναν αυτή τη "παράκαμψη" κατάφεραν να την εκθέσουν άλλη μία φορά στα μάτια των εργαζομένων...)
Βεβαίως η ουσία της υπόθεσης αυτής, εκτός από την τυπική και νομική της πλευρά, έχει μεγάλη πρακτική βάση:   Η συνταγογράφηση είναι ένα πρόσθετο - χρονοβόρο καθήκον που σε συνθήκες έλλειψης και εξουθένωσης προσωπικού γίνεται δυσβάσταχτο. (Στις ημέρες εφημερίας, συνήθως την πληρώνουν οι ασθενείς, αφού μέσα στον πανικό δεν βρίσκεται συνήθως γιατρός να τους γράψει τα φάρμακα που υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους στο φαρμακείο .)
Στην περίπτωση των νοσηλευομένων όμως, αυτό δε μπορεί να γίνει και ένα μέρος των γιατρών, προκειμένου να ξεφορτωθούν ένα χρονοβόρο κομμάτι της  δουλειάς τους, αντί να διαφυλάξουν την υποχρέωσή τους της συνταγογράφισης για τους  λόγους που περιγράψαμε παραπάνω, προσπαθούν να συντηρήσουν και να επεκτείνουν το παράνομο καθεστώς να συνταγογραφούν οι νοσηλευτές - αντί γι' αυτούς!!!
Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια διαδικασία που δεν είναι μόνο παράνομη και αντιδεοντολογική, αλλά και χοντρά αντισυναδελφική. (Προφανώς και δε μιλάμε για το σύνολο των γιατρών αλλά για μια κεντρική κατεύθυνση που εκπορεύεται από συγκεκριμένη "πηγή" και επιχειρεί να δημιουργήσει καθεστώς, αντί να στρέψει την όποια επιρροή της στην πραγματική λύση του προβλήματος).
Το ότι σ' ένα ιατροκεντρικό σύστημα, που επιπλέον υποφέρει από τεράστιες ελλείψεις, σ' ένα σύστημα που θέλουν να το απαξιώσουν προκειμένου τα "φιλέτα" του να πάνε στον ιδιωτικό τομέα  τέτοιες συμπεριφορές είναι συχνές, με πρώτο και άμεσο "θύμα" το  νοσηλευτικό προσωπικό, δε σημαίνει πως πρέπει να τις αποδεχτούμε κι' όλας σαν αναγκαίο κακό!
Όσο για τις αντιδράσεις, είναι λογικό να εκδηλώνονται, τόσο περισσότερο όσο τα βάρη συνεχίζουν να φορτώνονται στα γνωστά "γαϊδούρια" που δεν αντέχουν άλλο.
Στην περίπτωση του Σισμανογλείου, για την οποία έχουν αποστείλει εξώδικα η ΠΟΕΔΗΝ και η ΕΝΕ στη Διοίκηση, ζητώντας να ανακληθεί η παράνομη εντολή της στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν, όπως καταγγέλλει η παράταξη "Νέα Πορεία" ορισμένες δυνάμεις του Σωματείου που έχουν και την πλειοψηφία των συμβούλων, αποφεύγουν να συνεδριάσουν και να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ των νοσηλευτών.Η εμπειρία (κυρίως) από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και απ' όπου αλλού, λέει πως οι μικροπολιτικοί ελιγμοί και οι "κατά περίπτωση" αγώνες, μόνο κακό κάνουν στο κίνημα των εργαζομένων.  Βεβαίως και δεν είναι στις προθέσεις μας να εμπλακούμε στα εσωτερικά ζητήματα των συναδέλφων. Επισημαίνουμε απλά την κατάσταση αναφέροντας και τις πηγές της πληροφόρησής μας, γιατί θεωρούμε πως σ' αυτές τις περιπτώσεις το κριτήριο είναι ένα και απλό: Είναι το αίτημα δίκαιο και υπέρ των εργαζόμενων; Αν είναι, πρέπει να στηριχτεί με ξεκάθαρο τρόπο, με αγωνιστικές, ενωτικές, δυναμικές κινητοποιήσεις (που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από "εξώδικα"). Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση μόνο κακό κάνει. Και εδώ είναι φανερό ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, το αίτημά τους πρέπει να είναι και αίτημα όλων και κυρίως πρέπει να στηριχτούν και να το παλέψουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.