-->

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΩΝ - ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΣΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!


Πραγματοποιήθηκε χτες 3/9 η προγραμματισμένη συγκέντρωση των τραυματιοφορέων έξω από το Υπουργείο Υγείας. Η συγκέντρωση, για τα δεδομένα της περιόδου ήταν ενθαρρυντική, ενώ δεν έχουμε πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή του κλάδου στη στάση εργασίας. 
Στη συνάντηση που είχε η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου των τραυματιοφορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κοντοζαμάνη και το Γενικό Γραμ. του Υπουργείου, δεν δόθηκε καμία ξεκάθαρη απάντηση στα αιτήματα των συναδέλφων.
Συγκεκριμένα:  
  • Για το ζήτημα των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ, απάντησε ότι το συζητάει με το Υπ. Εργασίας. Ο Γ. Γραμματέας όμως είχε ήδη αναρωτηθεί για το αν είναι νόμιμη η ανανέωση - παράταση των συμβάσεων όσων εργάζονται και πρόκειται να λήξουν. 
ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΦΟΡΕΙΣ ΟΑΕΔ, ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΟΥΝ ΑΠΟ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΣΩΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ; Η ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΑΛΛΟΙ; (Θα γίνει δηλαδή η γνωστή αναδιανομή της ανεργίας, ώστε να μοιραστεί δίκαια τάχα(!) η φτώχεια και η μιζέρια...)
  • Για τις 1.500+ προσλήψεις που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν προς το παρόν (Εμ, άμα <<καίμε>> τέτοια θέματα σε επίπεδο Υπουργείου, τι θα εξαγγέλλουν οι Πρωθυπουργοί στη Θεσσαλονίκη; Ασε πια που πόσες φορές θα εξαγγέλλεις το ίδιο πράγμα...)
  •  Για τα ΒΑΕ και την επαγγελματική αναβάθμιση ΘΑ.. το κουβεντιάσουμε, είπε το Υπουργείο, σε νέα συνάντηση. 
Σε όλα τα παραπάνω, νομίζουμε πως πρέπει κανείς, για να βγάλει συμπεράσματα να συνυπολογίσει και τις δηλώσεις του Υπ. Εσωτερικών κ. Θεωδορικάκου ότι  ο αριθμός των συμβασιούχων, έχει ξεπεράσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις (καλέ δε βγήκαμε από τα μνημόνια; Δεν είναι περασμένα - ξεχασμένα αυτά; Με τόσα πλεονάσματα;) κατά 9.000 σε φύλαξη, καθαριότητα, εστίαση, και γενικά σε τομείς αφορούν τα νοσοκομεία, είναι προφανές τι σκέψεις υπάρχουν για το μέλλον των συμβασιούχων.
  Και ενώ η διαπίστωση ότι δεν δόθηκε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ σε κανένα αίτημα είναι πασιφανής, ιδιαίτερα κακή εντύπωση μας έκαναν ορισμένες διαροές περί της ανανέωσης των συμβάσεων για ένα ακόμα χρόνο που <<θα>> ανακοινωθεί και κάποιοι (ποιοί;) έχουν τη δυνατότητα να το γνωρίζουν <<από μέσα>> και γι' αυτό κλείνουν το μάτι στους συναδέλφους να μην ανησυχούν. Δυστυχώς έχουμε ξαναδεί παράγοντες κάθε συνομοταξίας και (συνήθως) κομματικά παπαγαλάκια να προσπαθούν με τέτοιες <<πληροφορίες>> να καθησυχάζουν τους εργαζόμενους και να τους στέλνουν στο σπίτι μακρυά από αγώνες και κινητοποιήσεις που πιέζουν αλλά και χαλάνε την εικόνα Κυβέρνησης και ηγεσίας του Υπουργείου.
Απέναντι σ' αυτή τη λογική, εμείς λέμε ότι η όσο το δυνατόν μαζικότερη ανάπτυξη αγώνων και κινητοποιήσεων, η πίεση στην πολιτική ηγεσία, μόνο θετικά έχει να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας, ακόμα και αν η κάθε Κυβέρνηση έχει (λέμε τώρα) την πρόθεση να ικανοποιήσει κάποια από αυτά. (Αλήθεια, αν είναι έτσι γιατί αποφεύγει να δώσει έστω και μία ξεκάθαρη απάντηση;)

Γενικότερα, η κινητοποίηση αυτή - όπως και άλλες που προκύπτουν- πραγματοποιήθηκε κάτω από την πίεση των συναδέλφων που ένα μεγάλο κομμάτι τους βλέπει την απόλυση να τους χτυπάει την πόρτα. Η δε συνδικαλιστική ηγεσία, συνεχίζει ως φαίνεται να λειτουργεί κάτω από κλίμα << δυσανεξίας >> για κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές, λόγω των προβλημάτων που γίνονται όλο και πιο πιεστικά, κινδυνεύουν να <<ξεφύγουν>> από τον έλεγχο. Έτσι για άλλη μια φορά είχαμε το γνωστό πια Δελτίο Τύπου για <<στήριξη>> που στην πράξη, ούτε διευκολύνει, ούτε ενοποιεί τους εργαζόμενους, ώστε  κάτω από μία απεργιακή κινητοποίηση, έστω  μία στάση εργασίας, να δοθεί η δυνατότητα ζύμωσης και συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσότερων στη συγκέντρωση.
Στο επίπεδο των αιτημάτων, από το - μετά τη συνάντηση - νέο Δελτίο Τύπου, προκύπτει μαγικά ...έως και αισιοδοξία! Ωστόσο, η ηγεσία της  ΠΟΕΔΗΝ έχει ξεχάσει το προφανές και δίκαιο αίτημα της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων και ...παλεύει με νύχια και με δόντια, για ανανέωση ενός ακόμα χρόνου!  Κατά τη γνώμη μας, αυτή η διολίσθηση αιτημάτων δεν είναι καθόλου <<ψιλά γράμματα>>. Είναι ζήτημα ουσίας το ποια είναι τα αιτήματα του Συνδικάτου, και τι προοπτική δίνουν στους αγώνες των εργαζομένων. Κανείς δεν είπε πως αν με την πάλη σου πετύχεις σε πρώτη φάση έστω την ανανέωση θα πεις όχι. Όμως θα συνεχίσεις να αγωνίζεσαι για μονιμοποίηση και προσλήψεις. 
Όταν όμως προβάλεις σαν αίτημα αιχμής την ανανέωση συμβάσεων - και μάλιστα πείνας - αυτό σημαίνει πως στην ουσία (άσε τι λες στα λόγια) αποδέχεσαι και τις ελαστικές σχέσεις, τους εργολάβους, τα μεροκάματα πείνας, ξεχνάς το δικαίωμα στη μόνιμη δουλειά και την ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις που να καλύπτουν τις ανάγκες.
Τι θα απαντήσει πχ το συνδικάτο που παλεύει για παρατάσεις συμβάσεων, αν αύριο πχ η Κυβέρνηση πει:  Προσλήψεις δε θέλεις; Ε, απολύω αυτούς που δουλέψανε και δυο -τρία χρόνια και παίρνω άλλους να δουλέψουν. Παίρνω και εργολάβους, Παίρνω και με μπλοκάκι...Τι σε νοιάζει εσένα; εγώ καλύπτω τις ανάγκες; ΑΥΤΟ  ΘΕΛΟΥΜΕ; 

ΟΧΙ! ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ, 
ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Σ' ΟΛΕΣ ΤΙς ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, 
ΘΕΛΟΥΜΕ ΒΑΡΕΑ κ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗΣ!
ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!
 
(Με την παραπάνω λογική, και το πανώ του Σωματείου μας που στήριξε τους συναδέλφους είχε σαν σύνθημα "ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ")

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.