-->

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΠΛΥΝΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ! Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

<< Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο να κάνει το αυτονόητο: να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας. Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία «κοστολόγησης». Η ζωή και η ασφάλεια εργαζόμενων και ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε μοντέλα κόστους – οφέλους! >>

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την οργισμένη επιστολή του προέδρου του σωματείου μας, με την οποία κατήγγειλε, μόνο τις τελευταίες μέρες, σωρεία εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών – ακόμη και θάνατο συναδέλφου σχετιζόμενο με τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες – και νέο σοβαρό ατύχημα συνέβη σήμερα το πρωί, ευτυχώς χωρίς θύματα.
Το ατύχημα προέκυψε από ρήξη του σωλήνα που μεταφέρει καυτό λάδι (>180ο C) από το μηχανοστάσιο στα πλυντήρια του νοσοκομείου διατρέχοντας χώρους υψηλής επικινδυνότητας όπως πχ. το τμήμα των ιδιαίτερα εύφλεκτων ιατρικών αερίων.
Στο χώρο κοντά στα πλυντήρια χύθηκε καυτό λάδι και όλη η πτέρυγα «ΑΧΕΠΑ» που βρίσκεται από πάνω (με δεκάδες κλινικές, μονάδες με νοσηλευόμενους κι εργαζόμενους) πλημμύρισε από καπνό και αναθυμιάσεις. Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι, εκτός από την αυτονόητη αξιοποίηση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει το νοσοκομείο και την παρέμβαση της Πυροσβεστικής, φαίνεται ότι ούτε τα σχέδια εκκένωσης λειτούργησαν, αλλά ούτε και οι έξοδοι κινδύνου της συγκεκριμένης πτέρυγας, σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων.
Αυτή τη στιγμή συνάδελφοι που ήταν στο χώρο του ατυχήματος βρίσκονται στα επείγοντα για παροχή πρώτων βοηθειών, χορήγηση οξυγόνου κλπ.
Ήδη το σωματείο μας σε πολλαπλές παρεμβάσεις & καταγγελίες τόσο στη Διοίκηση, την Επιθεώρηση Εργασίας, την εισαγγελία και τον Τύπο, έχει αναδείξει και καταγγείλει τις άθλιες συνθήκες και την ανυπαρξία όρων υγείας κι ασφάλειας τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς μας, τους συνοδούς τους και τους επισκέπτες.
Είναι θέμα τύχης ή θέμα χρόνου που ακόμη δεν έχει συμβεί ατύχημα μεγάλης κλίμακας και δεν θρηνούμε και νέα θύματα;;; Είναι σίγουρα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΗ όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν και της διοίκησης διαχρονικά, η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων
και ιδιαίτερα, στην προκειμένη περίπτωση οι απαρχαιωμένες – κακοσυντηρημένες Ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό κι η πραγματικά «αποψιλωμένη» από προσωπικό Τεχνική Υπηρεσία (που παραμένει επιπλέον «ακέφαλη» βλ. προηγούμενη καταγγελία περί απομάκρυνσης του Διευθυντή της), οι λιγοστοί εργολαβικοί και συχνά μετακινούμενοι συνάδελφοι τεχνικοί, η αδιαφορία των διοικούντων ακόμη και σε καταγγελίες μας για ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, για εύφλεκτα υλικά, ακόμη και για σχάση σε λέβητες υψηλών πιέσεων!!
 Οι εργαζόμενοι, πέρα από την καθημερινή με αυτοθυσία δουλειά μας σε επικίνδυνες κι επισφαλείς συνθήκες, οφείλουμε να πάρουμε – και θα το κάνουμε – την υπόθεση στα χέρια μας και μαζί με τους πραγματικούς συμμάχους μας -τους ασθενείς μας και τους συγγενείς τους – θα επιβάλλουμε αγωνιστικά τα αυτονόητα δικαιώματά μας στη δουλειά και τη ζωή, με πρώτο και κύριο το δικαίωμα στην υγεία και την ασφάλεια, που οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων μας στερούν.
Απαιτούμε από κάθε αρμόδιο να κάνει το αυτονόητο: να πάρει εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας. Δεν συγχωρείται καμιά καθυστέρηση, καμιά διαδικασία «κοστολόγησης». Η ζωή και η ασφάλεια εργαζόμενων και ασθενών δεν μπορεί να μπαίνει σε μοντέλα κόστους – οφέλους!

Το Δ.Σ. του Σ.Ε.Ν.Ε. Αθήνα 4/12/19

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.