-->

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Σε επιτροπή το θέμα των βαρέων και ανθυγεινών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

Σημ. Αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία εξέλιξη στο ζήτημα του ανθυγιεινού. Δεν πρόκειται βέβαια παρά για παραπομπή του θέματος σε εισηγητική επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών (αλήθεια γιατί του Οικονομικών;) με ημερομηνίες που δεν τηρούνται συνήθως. Μετά θα ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία...και ζήσε Μάη μου.

Περισσότερο αναρτούμε την είδηση, γιατί φαίνεται πως ήρωες - ξεήρωες δεν σκοπεύουν να ικανοποιήσουν το αίτημά μας για χαρακτηρισμό του χώρου των Νοσοκομείων ως ανθυγιεινού που συνεπάγεται πολλά περισσότερα από ένα επίδομα (συνταξιοδότηση κλπ). Στην καλύτερη περίπτωση, όπως έχουμε ξαναγράψει εδώ παλιότερα, θα δώσουν ένα επίδομα και αυτό υπό προϋποθέσεις και όχι σε όλους. Για την ακρίβεια δεν είναι καθόλου σίγουρο για το τι θα δώσουν, πόσα και σε ποιούς, αφού φαίνεται πως θα το κόψουν σε κομμάτια και θα το χωρίσουν σε κατηγορίες. Όσο για το ύψος του , απ' ο,τι φαίνεται θα αγγίζει την κοροϊδία, αλλά με ...επιστημονικά κριτήρια!

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΈΨΟΥΜΕ (ΑΠΟ ΤΩΡΑ) ΕΙΝΑΙ:  ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΜΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ. 

Τι απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. 

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Σε επιτροπή το θέμα των βαρέων και ανθυγεινών για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ  Σε επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών θα τεθεί το θέμα της ένταξης των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην ασφαλιστική κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμου Χαρακόπουλου. 
 Η επιτροπή θα πρέπει να έχει δώσει το πόρισμά της έως το τέλος Ιουνίου σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έγγραφη απάντηση του υπουργείου που δόθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται: «Συστήνεται Επιτροπή με έργο τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και ειδικότερα: α) τον προσδιορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, β) τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος και γ) την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας». 
 Η απάντηση αναφέρει επίσης πως «η Επιτροπή οφείλει να ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλει τελική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως 30.06.2020, στην οποία θα ληφθούν υπόψη και οι πρόσφατες εξελίξεις της κρίσης COVID 19, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται το επίδομα στις πραγματικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Στη συνέχεια και αφού ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής, θα εκδοθεί ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.