-->

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Τέσσερα θανάσιμα ερωτήματα για τη λειτουργία του ΕΟΔΥ


(Σημ. Το "Μένουμε σπίτι", όταν δεν συνοδεύεται από άμεση υγειονομική φροντίδα, και μετατρέπεται σε "βγάλτα πέρα μόνος σου" , παύει να είναι υγειονομικό μέτρο. Μετατρέπεται σε συγκάλυψη της απάνθρωπης, εγκληματικής πολιτικής που μετράει τους ασθενείς για πελάτες, που κλείνει Νοσοκομεία, που ξεπουλάει δομές περίθαλψης.
Ακόμα χειρότερα, μετατρέπει σε συνενόχους, όσους μπορούν, γνωρίζουν και δεν αποκαλύπτουν αυτή την πραγματικότητα. Όταν χάνονται ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία συγκατάβαση λόγω...εκτάκτων αναγκών!)

Παρακάτω ένα διαφωτιστικό άρθρο, που μας επιτρέπει να προεκτείνουμε τη σκέψη μας, πέρα από τη main stream ενημέρωση της εποχής. (γιατί εμείς δεν θέλουμε να είμαστε συνένοχοι...)


0 θάνατος τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων στη Βόρεια Ελλάδα συνοδεύεται από σοβαρές καταγγελίες συγγενών τους. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούσαν στους δύο νέους να παραμείνουν στο σπίτι, παρότι εμφάνιζαν διαρκώς επιδεινούμενα συμπτώματα, ενώ δύο ηλικιωμένοι εισήχθησαν στο νοσοκομείο για άλλη αιτία και κατέληξαν από κορονοϊό.


Καλός ο κ. Τσιόδρας, καλύτερη η αλήθεια.

Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων γύρω από τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΔΥ, τις ιχνηλατήσεις και τα θανατηφόρα περιστατικά κορονοϊού που διαχειρίζεται εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για μια αναντιστοιχία των όσων παρουσιάζονται στις ενημερώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα.
Η δήλωση «δεν γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτή την ασθένεια» είναι μια καλή υπεκφυγή που μπορεί να λειαίνει οξείες γωνίες πιθανών ευθυνών, αλλά όχι για έναν επιστήμονα του κύρους του κ. Τσιόδρα.
Καταγγελίες.

Αυτά, καθώς  καθώς υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα δύο περιστατικά θανάτων νέων ανθρώπων που συνοδεύονται από αρκετές καταγγελίες αναφορικά με τη διαχείριση του ΕΟΔΥ άλλα και δύο ηλικιωμένων οι οποίοι φέρονται να εισήχθησαν με άλλη ασθένεια στο νοσοκομείο αλλά κατέληξαν από κορονοϊό. Ολα αυτά καλύπτονται από μια επιτηδευμένη αχλή που είναι εμφανής όχι μόνο από τις κομψές απαντήσεις του επιστήμονα αλλά και από τον περιορισμό των δημοσιογραφικών ερωτήσεων.
Πιο πρόσφατη, περίπτωση του 35χρονου από τη Θεσσαλονίκη, οποία βρίθει καταγγελιών σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον άνθρωπο ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τον οικογενειακό του κύκλο, πριν από τη Μ. Εβδομάδα ένα παλικάρι που δεν κάπνιζε, δεν έπινε, γυμναζόταν κι ήταν υγιέστατο παρουσίασε πυρετό. Αμέσως επικοινώνησε με τον ΕΟΔΥ, υπάλληλος (τηλεφωνικό κέντρο) του οποίου, ακολουθώντας τις τυποποιημένες διαδικασίες, τον προέτρεψε να καθίσει σπίτι. 
Μ. Δευτέρα επικοινωνεί μαζί τους και τους λέει ότι πυρετός δεν υποχωρεί, αλλά του ζητούν «να μείνεις σπίτι εφόσον δεν έχεις δυσκολία στην αναπνοή». Τη Μ. Τρίτη επιβαρύνεται κατάσταση και τη Μ. Τετάρτη, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, καταλήγει στο παλιό νομαρχιακό νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» όπου του κάνουν ρινικό τεστ για κορονοϊό. Αυτό βγαίνει αρνητικό.
 Ο άνθρωπος επιβαρύνεται κι άλλο, οπότε αποφασίζεται να τον πάνε από το «Αγιος Δημήτριος» -που σημειωτέον είναι αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς- στο «Γ. Γεννηματάς» γιατί δεν έχουν αξονικό τομογράφο! Τη Μ. Παρασκευή γίνεται αξονική και διαπιστώνεται ότι έχει σηψαιμική πνευμονία. «Για να φτάσει σ’ αυτό το στάδιο θέλει μια εβδομάδα», αναφέρουν γιατροί στην «Εφ.Συν.». Δηλαδή ο ΕΟΔΥ έχασε μια κρίσιμη εβδομάδα με τις συστάσεις του για παραμονή στο σπίτι!
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ακόμη και μετά την αξονική δεν τον βάζουν σε διασωλήνωση! Τον διασωληνώνουν το βράδυ της Ανάστασης, αφού κάνουν βρογχικό τεστ και εμφανίζεται θετικός, δηλαδή λίγες ώρες πριν καταλήξει.
Τίθενται λοιπόν μια σειρά ερωτήματα, κυρίως ως προς τη διαχείριση του ασθενή και από τον ΕΟΔΥ και από το νοσοκομείο. Αραγε θα ελεγχθεί κανένας γι’ αυτά, για τυχόν ευθύνες και παραλείψεις, το ανήλικο παιδί του θα μείνει για πάντα με την απορία πώς χάθηκε νέος και υγιής πατέρας του; 
Χαρακτηριστικό είναι ότι, ώς χθες ακόμη, κανείς από τον ΕΟΔΥ δεν είχε πάει στην πολυκατοικία όπου ζούσε το παλικάρι με την οικογένειά του να κάνει τεστ στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, ενώ ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, που έσπευσε να κάνει απολύμανση στη γειτονιά, κατάφερε μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να επικοινωνήσει μαζί τους για να λάβει οδηγίες. Δυστυχώς όμως, η περίπτωση του 35χρονου από τη Νεάπολη δεν ήταν μόνη «παράξενη».
Είχε προηγηθεί θάνατος 42χρονης μητέρας τριών παιδιών
από τα Κορέστεια Καστοριάς, της οποίας επίσης το περιβάλλον άφησε αιχμές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης από τον ΕΟΔΥ. Είχε χρόνιο άσθμα και ήταν βεβαιωμένα στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά παρ’ όλα αυτά της συνέστησαν να παραμείνει στο σπίτι. γυναίκα συμμορφώθηκε με τις οδηγίες, αλλά όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία, κατέληξε πριν καν προλάβει το ΕΚΑΒ να πάει να την παραλάβει για το νοσοκομείο. Τα παιδιά και σύζυγός της μπήκαν σε καραντίνα, χωρίς καν να μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία της μητέρας τους.
Καταγγελίες υπάρχουν και για περιπτώσεις θανάτου ηλικιωμένων στο νοσοκομείο, που όμως μπήκαν για άλλη αιτία αλλά κατέληξαν από κορονοϊό.
Μια ηλικιωμένη από χωριό της Κοζάνης φέρεται να εισήχθη με κάταγμα στον γοφό και άλλος από την Πέλλα πήγε με εγκεφαλικό, ωστόσο είχε κι αυτός την ίδια μοίρα. Υπάρχει και περίπτωση Αφγανής εγκύου στο Κιλκίς, που πήγε να γεννήσει και διαγνώστηκε στη συνέχεια με κορονοϊό. Ισως είναι αμφίβολο αν κόλλησε μέσα στο νοσοκομείο, αλλά κανείς δεν λέει τι έδειξε η... ιχνηλάτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται να της μεταδόθηκε από ανθρώπους του περιβάλλοντος στο οποίο διαβιούσε. Γιατροί νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, για ευνόητους λόγους αυτή την εποχή, είπαν στην «Εφ.Συν.» για το θέμα: «Μπορεί, πράγματι, κάποιοι να κόλλησαν μέσα, μπορεί και όχι. Στο νοσοκομείο μπορεί να κόλλησαν από το προσωπικό (ιατρονοσηλευτικό), από τις καθαρίστριες, απ’ αυτούς που φέρνουν τα οξυγόνα, από τους τραυματιοφορείς, οι οποίοι είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν, έχουν οικογένειες, πάνε στο σούπερ μάρκετ. Οταν ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα, ασφαλώς θα βρίσκεται και στο νοσοκομείο.
«Απόσταση και τεστ»
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι μέτρα υγιεινής διαρκώς, απόσταση και τεστΌμως, είμαστε πολύ χαμηλά στο θέμα της επάρκειας των τεστ, αυτό πρέπει να τονιστεί.
Απόσταση στα νοσοκομεία τηρείται, με την έννοια ότι αν δεν έχουν φόρτο οι κλινικές, βάζουν τους αρρώστους πολύ αραιά. Αλλά αυτό δεν μπορείς να το διατηρήσεις για πολύ, γιατί κάποτε τα νοσοκομεία πρέπει να κάνουν κι άλλη δουλειά, τόσες ειδικότητες έχουν μείνει ακίνητες κι αυτό παράγει κι άλλη νοσηρότητα, την οποία προς το παρόν κρύβουμε κάτω απ’ το χαλί...».
Αντιστοίχως, με αφορμή την πιο πρόσφατη περίπτωση, αυτήν του 35χρονου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ανέφερε ότι νεαρός πατέρας ενός μικρού παιδιού είναι ακόμα ένα «θύμα» των παθογενειών του συστήματος υγείας. «Παρά τις απανωτές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις γιατρών, νοσπλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, τοποθετήσεις γιατρών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που θα διεξάγουν τεστ κατ’ οίκον, άνοιγμα Κέντρων Υγείας για τον κορονοϊό, πραγματικότητα στη χώρα μας την διαψεύδει», είπε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.