-->

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ 16 ΙΟΥΝΗ - Ν’ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!

(Σημ. Όπως είναι πλέον γνωστό αναρτούμε όλες τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Σωματείο. Δημοσιεύονται με ευθύνη των συντακτών τους ως προς το περιεχόμενο.)


Απεργία υγειονομικών Τρίτη 16 Ιούνη: Συγκέντρωση 8:30πμ - πλ. Μαβίλη


Η ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΧΤΥΠΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!

Ν’ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ!

Η τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπ. Υγείας που θεσμοθετεί ειδικευόμενους νοσηλευτές αποτελεί το πρώτο βήμα επανεκκίνησης της ανοιχτής επίθεσης της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και το λαϊκό δικαίωμα στην περίθαλψη. Μπορεί το αρχικό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και οι πρώτες κινητοποιήσεις μας να απονομιμοποίησαν και να πάγωσαν προσωρινά τα σχέδια του συστήματος, οι βασικές κατευθύνσεις όμως δεν άλλαξαν: ΣΔΙΤ και συνολικά ενίσχυση –με κάθε τρόπο– της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου, μετακύλιση περισσότερων βαρών στις πλάτες του λαού και χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών.

Το ζήτημα του διαχωρισμού των νοσηλευτών σε δύο κλάδους, που τέθηκε τις προηγούμενες βδομάδες, ήταν ενδεικτικό των διαθέσεων της κυβέρνησης. Επιδιώκει τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία προκειμένου να προωθήσει χωρίς αντιστάσεις την επίθεση που ξεδιπλώνει.

Η πρόταση μπορεί να αποσύρθηκε για τώρα, αλλά με τη θεσμοθέτηση ειδικευόμενων, η κυβέρνηση επιχειρεί με διαφορετικό τρόπο να χτυπήσει τους νοσηλευτές. Πρακτικά καταργεί τις προσλήψεις μόνιμων, αφού οι ειδικευόμενοι θα χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση για να καλύπτουν (υποτίθεται) μερικά από τα τεράστια κενά στα νοσοκομεία. Με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και μισθό στο χαμηλότερο κλιμάκιο, το σύστημα πετυχαίνει διπλό κέρδος: πολλοί συμβασιούχοι, χαμηλά αμειβόμενοι. Τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από τα πτυχία ακυρώνονται, ενώ μετά τους 18+6 μήνες ειδίκευσης και τις αντίστοιχες εξετάσεις, κάθε νοσηλευτής και νοσηλεύτρια θα πρέπει να περιμένει τις ελάχιστες θέσεις που θα προκηρυχτούν για τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Το δε μόνιμο προσωπικό, εκτός από την εντατικοποίηση που σημαίνει η άρνηση μαζικών προσλήψεων, θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με την αξιολόγηση και την απαίτηση περισσότερων «προσόντων». Το χτύπημα στη μονιμότητα και τα δικαιώματα λοιπόν είναι που πλασάρεται σαν «επιστημονική αναβάθμιση»!

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι επιστρέφουμε στην «κανονικότητα», όλα δείχνουν ότι πλησιάζει νέο κύμα έξαρσης του κορονοϊού (με πολύ πιο επικίνδυνους όρους), ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία, που κάποιοι ελπίζανε ότι θα είχε βελτιωθεί, παραμένει τραγική. Όσο τα νοσοκομεία ήταν άδεια από αρρώστους κι είχαν ανασταλεί οι άδειες, η έλλειψη προσωπικού κρυβόταν «κάτω απ’ το χαλί». Τώρα όμως τα νοσοκομεία γέμισαν, τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία άνοιξαν, τα χειρουργεία που αναβλήθηκαν πρέπει να προγραμματιστούν, οι νησιώτες να αποκτήσουν πρόσβαση στην περίθαλψη. Πώς θα γίνουν όλα αυτά χωρίς προσλήψεις;

Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν (περίπου 3.000 για 2 χρόνια) σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τα κενά (35.000 με βάση τους δικούς τους πετσοκομμένους οργανισμούς). Οι συνάδελφοι αυτοί προστέθηκαν στους 16.000 συμβασιούχους κάθε λογής που τα τελευταία χρόνια είναι οι μόνοι νέοι εργαζόμενοι, αφού οι κυβερνήσεις αρνούνται τους διορισμούς μονίμων. Ακόμη κι όσοι δουλεύουν χωρίς διακοπή για 6-7 χρόνια δεν μονιμοποιούνται. Οι κυβερνήσεις ανανεώνουν τις συμβάσεις, ώσπου να βρουν τον τρόπο να τους απολύσουνΤα περισσότερα σωματεία δεν κάνουν μέλη τους τους εργολαβικούς και όσους προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ μιλά για μονιμοποίηση μπροστά στους εργαζόμενους, αλλά, στην ουσία, αυτό που θέλει είναι να διαμορφώνει μαζί με το υπουργείο τη μοριοδότησή τους, πουλώντας ψεύτικες υποσχέσεις με τις πλάτες του εκάστοτε υπουργού που υλοποιεί την αντεργατική πολιτική. Μόνο που πάντα, όσο κι αν πριμοδοτηθεί η προϋπηρεσία, οι περισσότεροι μένουν εκτός. Γιατί πολύ απλά οι θέσεις είναι λίγες.

Η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα θα κλιμακώνεται όσο η κρίση θα βαθαίνει. Το σύστημα βαφτίζει «κανονικότητα» τη μαζική ανεργία, τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, την ημιαπασχόληση, τη δραματική χειροτέρευση των όρων δουλειάς όλων. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία βρισκόμαστε στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής στην περίθαλψη. Πρέπει ν’ απαντήσουμε μ’ αγώνες αντίστασης στην επίθεση της κυβέρνησης χωρίς αυταπάτες για τις προθέσεις της και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας. Με γενικές συνελεύσεις και μαζικές κινητοποιήσεις. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, με τη μαζική μας συμμετοχή να δώσουμε πραγματικό νόημα στην απεργία και τη συγκέντρωση:

Τρίτη 16 Ιούνη, στις 8:30πμ, στην πλ. Μαβίλη

  • Μέσα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους! Μαζικά τεστ σ’ όλο το προσωπικό!
  • Να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια! Νέες κλίνες ΜΕΘ!
  • Χαρακτηρισμός του χώρου των νοσοκομείων ως ανθυγιεινού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένταξη στα ΒΑΕ!
  • Ίση, πλήρη και δωρεάν πρόληψη και περίθαλψη για όλο το λαό!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.