-->

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: ΔΕΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


(Σημ. Όπως είναι πλέον γνωστό αναρτούμε όλες τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Σωματείο. Δημοσιεύονται με ευθύνη των συντακτών τους ως προς το περιεχόμενο.)
Ακολουθεί η θέση της Ταξικής Πορείας, ενάντια στην αξιολόγηση.

Για έκτη χρονιά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο καλούνται από 28-9-2020 να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της αξιολόγησης και να συντάξουν τα έντυπά τους.
Η αξιολόγηση στο δημόσιο δεν είναι κάτι καινούργιο. 

Τα φύλλα ποιότητας ακολουθούσαν τη πορεία όλων των δημοσίων υπαλλήλων επί πολλά χρόνια σχεδόν αδιάφορα μέχρι το 2014, οπότε επιχειρήθηκε να συνδεθεί με απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές και καθηλώσεις μισθών, που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην έχουμε δει αλλά το νομικό πλαίσιο έχει στηθεί και περιμένει. 
Δεν είναι τυχαίο ότι, σε περιόδους που τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων ήταν έως και αδιαπραγμάτευτα, η αξιολόγηση ήταν μια τυπικά αδιάφορη διαδικασία, ενώ σήμερα, που η μονιμότητα και οι σταθερές εργασιακές σχέσεις είναι υπό αμφισβήτηση, επιχειρείται να περάσει δια πυρός και σιδήρου, με εκβιασμούς και απειλές.

Από την καθολική απεργία-αποχή που άφησε στα χαρτιά την αξιολόγηση Μητσοτάκη περάσαμε στο «στρογγύλεμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την, σε μεγάλο ποσοστό, εφαρμογή της το 2019. Καθόλου τυχαία. Η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας στην πορεία αυτών των χρόνων οδήγησε σταδιακά σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Από την πρώτη στιγμή διερρήγνυε τα ιμάτια της ότι δεν είναι ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά στο τάδε ή το δείνα κριτήριο και επέμενε να περάσει το δικό της σύστημα που είναι δήθεν αξιοκρατικό και δίκαιο.
Αναζητούσε αλλαγές, μα κυρίως μια θέση στο τραπέζι του διαλόγου ως υπεύθυνος συνομιλητής. Σε καμία περίπτωση δεν έθεσε τον πραγματικό ρόλο της αξιολόγησης ως μέσο πειθάρχησης, τρομοκρατίας και χειραγώγησης των εργαζομένων, ως μελλοντικό εργαλείο απολύσεων και κατάργησης οργανικών θέσεων. Με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό του κόσμου και την υποδοχή των μικροβελτιώσεων του ΣΥΡΙΖΑ σαν «ώριμο φρούτο».

Όμως κανένας από τους λόγους που κινητοποίησαν τον κόσμο του δημοσίου μαζικά ενάντια στην αξιολόγηση Μητσοτάκη δεν έχει εκλείψει. Ίσα-ίσα, τα δύσκολα χρόνια που μεσολάβησαν κι έφεραν το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα ακόμα πιο πίσω, τους ενισχύουν.
Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι το σύστημα στήθηκε για να βγούμε όλοι «άριστοι»; 
Για να συμπληρώνουμε απλά ένα ηλεκτρονικό έντυπο και τίποτα άλλο; Τότε, προς τι οι εκβιασμοί και οι απειλές; Προς τι η υποχρέωση; Κάτι άλλο υπάρχει κι αυτό βρίσκεται στις πραγματικές επιδιώξεις του συστήματος για ένα άλλο δημόσιο, μικρό και ευέλικτο, που χωράει μόνο υπαλλήλους υποταγμένους, πειθαρχημένους, υπάκουους και έτοιμους να σκύψουν το κεφάλι. 
Στήθηκε για να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τις κάθε φορά επιθυμητές απολύσεις, τις διαθεσιμότητες και την υποχρεωτική κινητικότητα. 
Από αυτή, λοιπόν, τη σκοπιά στεκόμαστε αντίθετοι, όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε κάθε σύστημα αξιολόγησης και αντιδρούμε στην εφαρμογή του συμμετέχοντας στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, χωρίς αυταπάτες ότι οι νίκες έρχονται χωρίς πραγματικούς αγώνες, αλλά ως ευκαιρία ν’ αναδείξουμε τους στόχους αυτής της πολιτικής και την κατεύθυνση του μαζικού αγώνα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και τις συλλογικές κατακτήσεις μας.

                                                                                                                ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.