-->

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ; Για την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΝΣΚ ...

Μεγάλη αναστάτωση  έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους σύμφωνα με την οποία ανατρέπονται πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες συναδέλφους. (Αυτούς που διαβεβαίωνε ο υφ/γος εργασίας κ. Τσακλόγλου
 ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων,  δεν θα μεταβαλλόταν.)

Αναρτούμε παρακάτω την επιστολή της  ΑΔΕΔΥ που καλεί το Υπουργείο να μην κάνει δεκτή αυτή την εξέλιξη, και να μην αλλάξει τίποτα προς το χειρότερο για τους εργαζόμενους, τουλάχιστον από τα μέχρι τώρα ισχύοντα, καθώς με βάση αυτά προγραμμάτισαν τη ζωή τους χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο.
Το ζήτημα είναι πως μία επιστολή δε φτάνει. Η συνδικαλιστική ηγεσία θα πρέπει με πραγματικούς όρους να πιέσει την Κυβέρνηση ώστε να εφαρμόσει όσα η ίδια υποσχόταν και διαβεβαίωνε μέχρι πριν λίγους μήνες. Το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από κρατικούς μηχανισμούς και να αποφύγει να χορηγήσει συντάξεις (ώστε να μην αναγκαστεί να κάνει προσλήψεις και άλλα "έξοδα" που θα επιφέρουν οι συνταξιοδοτήσεις) δείχνει και το μέγεθος της πίεσης που πρέπει να εφαρμοστεί από το συνδικαλιστικό κίνημα. 
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπουν μπροστά αγώνες και κινητοποιήσεις και όχι μόνο για το συνταξιοδοτικό που συνδέεται άμεσα τόσο με τις προσλήψεις και το αίτημα για μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων. Ακόμα, δεν πρέπει να μας διαφεύγει και με το γενικότερο "στρατηγικό" επίδικο που είναι η κατάργηση της μονιμότητας και η ανάθεση σε ιδιώτες κάθε παροχής υπηρεσίας που μπορεί να αποφέρει κέρδος σ' αυτούς και ζημιά για το λαό που θα πληρώνει από την τσέπη του όλο και περισσότερο.
... η επιστολή της ΑΔΕΔΥ στον Υφ/γο εργασίας.


Προς
:Τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

Θέμα: Σχετικά με τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ για τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία ανατρέπονται πλήρως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι τα όρια ηλικίας μετά την 1/1/22, γι’ αυτή την κατηγορία των εργαζομένων,  δεν θα μεταβαλλόταν.

 Όπως γνωρίζετε, τα όρια ηλικίας για μειωμένη σύνταξη δεν άλλαξαν με τους ν.4336/2015 και ν.4337/2015 και παρέμειναν τα ίδια με αυτά που προέβλεπαν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις του ν.3865/2010. Συγκεκριμένα, με μειωμένη σύνταξη -και με εξαγορά πλασματικών ετών- μπορούσαν να αποχωρήσουν:

Α) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.

Β) Άνδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.

Γ) Άνδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα, δημοσιεύματα κάνουν αναφορά σε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τα ηλικιακά όρια των μειωμένων συντάξεων. Με τη γνωμοδότηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η κατάργηση των προαναφερόμενων ηλικιακών ορίων (55, 56, 58, 60) για όσους δεν τα είχαν συμπληρώσει μέχρι τις 31/12/2021.

Ύστερα από τα παραπάνω η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σας καλεί:

  • Να μην κάνετε αποδεκτή τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση, ως έχετε το δικαίωμα, για να μην ανατραπεί προς το δυσμενέστερο, το ήδη δυσβάστακτο συνταξιοδοτικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.
  • Να προχωρήσετε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, για την κατοχύρωση του δικαιώματος αποχώρησης με τα ισχύοντα ηλικιακά όρια που αφορούν στις μειωμένες συντάξεις, όποτε αυτά συμπληρωθούν, και όχι στο γενικό όριο των 62 ετών που ισχύει για όσους συμπληρώνουν 25ετία από το 2013 και μετά.

Οι εργαζόμενοι, κύριε Υπουργέ, έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν μπορεί να ανατρέπεται αιφνιδιαστικά!


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.