-->

Δευτέρα 9 Μαΐου 2022

(Σημ. Όπως είναι πλέον γνωστό αναρτούμε όλες τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Σωματείο. Δημοσιεύονται με ευθύνη των συντακτών τους ως προς το περιεχόμενο.)


ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ!


Τρίτη 10 Μάη – Στάση εργασίας 11πμ-3μμ
Συγκέντρωση 11:30πμ στο υπ. Υγείας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η επίθεση της κυβέρνησης στο δικαίωμα του λαού σε ίση, πλήρη και δωρεάν περίθαλψη. Πίσω απ’ τον παραπλανητικό τίτλο “Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας", βρίσκεται ένα νομοσχέδιο που βαθαίνει κι άλλο την εμπορευματοποίηση της υγείας και βάζει επιπλέον εμπόδια στην πρόσβαση στην περίθαλψη. Προετοιμάζει ταυτόχρονα τις αλλαγές, τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα στα νοσοκομεία, καθώς και τη λειτουργία τους με όρους ιδιωτικής επιχείρησης.

Το νομοσχέδιο που θα μπει σε ψηφοφορία την Τρίτη 10 Μάη αναφέρει ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα διοικείται απ’ τις ΥΠΕ και θα αποτελείται από τα Κέντρα Υγείας, στα οποία υπάγονται τα περιφερειακά ιατρεία, τα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, τα Τοπικά Ιατρεία και τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) με τον προσωπικό γιατρό. Η λειτουργία τους θα ελέγχεται από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών κι Εσωτερικών, καθώς και το κεντρικό συμβούλιο υγειονομικών περιφερειών, που θα μπορούν να κλείνουν ή να συγχωνεύουν μονάδες, να καταργούν θέσεις, ακόμη και ν’ αλλάζουν ωράριο λειτουργίας.

Καθιερώνεται ο θεσμός του “προσωπικού γιατρού”, τον οποίο θα επιλέγουν οι ασθενείς, και μπορεί να είναι είτε γιατρός του ΕΣΥ είτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ είτε απλώς ιδιώτης. Ο κύριος ρόλος του, πέρα από το να διατηρεί ψηφιακούς φακέλους για 2.000 ασθενείς ο καθένας, είναι η “φύλαξη των πυλών” (gatekeeping). Να δυσκολέψει δηλαδή -μέχρι αποτροπής- την πρόσβαση στα νοσοκομεία. Στο εξωτερικό χρειάζονται ως και 6 μήνες για να φτάσει κανείς στον εξειδικευμένο γιατρό. Όποιος δεν μπορεί να περιμένει, έχει λίγες κι ακριβές επιλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό προτιμούν τη χώρα μας για ζητήματα περίθαλψης από τις προηγμένες χώρες όπου ζουν.

Με το ίδιο νομοσχέδιο καθιερώνονται και τα απογευματινά χειρουργεία (κι ας μην αφορά αυτό την πρωτοβάθμια περίθαλψη). Όποιος λοιπόν δεν μπορεί να περιμένει μήνες για να χειρουργηθεί έχει τη δυνατότητα (αν βέβαια έχει χρήματα) να μπαίνει σε άλλες, πιο μικρές λίστες και να χειρουργείται πολύ πιο σύντομα σε δημόσιο νοσοκομείο. Αρκεί να πληρώσει απ’ την τσέπη του την αμοιβή του γιατρού (αυτή που, σύμφωνα με την Γκάγκα, οι ασθενείς θέλουν από μόνοι τους να πληρώνουν) και μέρος από τα νοσήλεια. Τα χειρουργεία αυτά θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το να βρει κανείς πρωινό χειρουργείο, ενώ θα πραγματοποιούνται από το υπάρχον, εξαντλημένο προσωπικό.

Συναδέρφισσες, συνάδερφοι,

Δύο χρόνια τώρα είδαμε ξεκάθαρα πόσο η κυβέρνηση υποτιμά και τη ζωή και τη νοημοσύνη μας. Με σχεδόν 30.000 νεκρούς, θύματα κυρίως της επιλογής της να υπερασπιστεί τα κέρδη των λίγων κι όχι τη ζωή των πολλών, συνεχίζει την πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γκρεμίζοντας ό,τι απέμεινε σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία και δυσκολεύοντας την πρόσβαση του λαού στα νοσοκομεία.

Στα σχέδιά της τα νοσοκομεία θα είναι πολύ λιγότερα. Γι’ αυτό και δεν έκανε προσλήψεις ούτε τον καιρό της πανδημίας. Γι’ αυτό προχώρησε σε υποχρεωτικές μετακινήσεις από κλινική σε κλινική, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από πόλη σε πόλη. Γι’ αυτό έκοψε τις άδειες και επέβαλε εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς. Γι’ αυτό ακόμα και τώρα, που όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό πήγαν... διακοπές, οι αναστολές των υγειονομικών συνεχίζονται και με δηλωμένο σκοπό να μετατραπούν και μόνιμα σε απολύσεις.

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να παλέψουμε μαζικά κι οργανωμένα:

- ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

- ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ

- ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.