-->

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Έρχονται αλλαγές στα νοσοκομεία με το νομοσχέδιο «σκούπα” από Σεπτέμβριο! Τι αλλάζει

Παρακάτω το μεγαλύτερο μέρος από ομότιτλο άρθρο του  health report. Τα σχόλια στις παρενθέσεις δικά μας.
 
Το νομοσχέδιο «σκούπα” αναμένεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον Σεπτέμβριο με το οποίο αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων.
Ήδη στους εργαζόμενους του ΕΣΥ επικρατεί αναβρασμός σχετικά με το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο «σκούπα” το οποίο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Υγείας. Βέβαια το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στην Υγεία με αφορμή την ανακοίνωση της λήξης των μνημονίων οπότε και όπως λένε πηγές του HealthReport.gr, θα ξεκινήσει ένα μπαράζ μέτρων και αλλαγών που θα περιλαμβάνουν και προσλήψεις στο ΕΣΥ.
Στόχος άλλωστε είναι να αλλάξει και το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα μετά και τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά και για να προετοιμασθεί το έδαφος για τις εκλογές.

 Τι αλλάζει στα νοσοκομεία 
Με το νομοσχέδιο σκούπα πάντως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων. [...] Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, προκειμένου να τροποποιηθεί η λειτουργία τους και να εξοικονομηθούν πόροι.  
(Βεβαίως οι ενοποιήσεις πάνε χέρι-χέρι με τις καταργήσεις, δεδομένου μάλιστα του ότι τα Νοσοκομεία καταρρέουν από προσωπικό, συντήρηση και υποδομές. Τέτοιο παράδειγμα είναι και το Α. Φλέμιγκ! Από τη μία φιέστες για να παρουσιαστούν οι μεγάλες "προοπτικές" και τα σχέδια και από την άλλη πέφτουν οι σοβάδες (κυριολεκτικά). Από τη μία τάζουν λειτουργία νέων κλινικών - με τι προσωπικό άραγε; - και από την άλλη προετοιμάζουν κλεισίματα και "ενοποιήσεις" δομών όπως τα πλυντήρια του Νοσοκομείου. Τώρα μάλιστα που προετοιμάζουν την ενοποίηση του Νοσοκομείου - και την δι' αυτής σταδιακή κατάργησή του λέμε εμείς τάζουν ανάπτυξη με το τσουβάλι. Βλέπεις το τάξιμο δεν κοστίζει!)

 
Παράλληλα το νομοσχέδιο σκούπα, αναμένεται να αλλάζει τον συντελεστή προσωπικού που σήμερα προκύπτει σε σχέση με τις κλίνες στα νοσοκομεία. Ειδικότερα ο συντελεστής είναι αυτός που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο του ΕΣΥ και ο οποίος σήμερα κυμαίνεται στο 3. Για παράδειγμα ένα Νοσοκομείο με 100 κλίνες θα μπορούσε να έχει το μέγιστο 300 οργανικές θέσεις. Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί επηρεαζόμενος και από άλλους παράγοντες, χωρίς όμως όπως διαβεβαιώνουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να χαθούν θέσεις εργασίας.
(Άλλη μια ιστορία που σέρνεται εδώ και δυό και 2-3 χρόνια. Από τότε που μάθαμε τους μειωμένους - νέους και επικαιροποιημένους συντελεστές που έβγαλε εκείνη η επιτροπή "σοφών και ειδικών", η πολιτική ηγεσία πάσχιζε να μας πείσει ότι δεν θα εφαρμοστούν τα ποσοστά αυτά! Σήμερα έρχεται να τα εφαρμόσει...αλλά και πάλι λέει "μην ανησυχείτε, δεν θα πειράξουμε όσους υπηρετούν! Είναι προφανές γιατί το κάνει. Για να προλάβει αντιδράσεις, αφού οι μειωμένοι συντελεστές προσωπικού, είναι πολύ-πολύ σοβαρή υπόθεση και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς. Γιατί μπορεί με κάποιες μεταβατικές διατάξεις να μην υπάρξουν απολύσεις εξ' αιτίας τους, αλλά και η ποιότητα της περίθαλψης θα πέσει ακόμα περισσότερο και οι εργαζόμενοι θα βγάλουν ...καρούλια στα πόδια αφού εκεί που εμφανιζόταν κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, τώρα θα περισσεύουν κι' όλας.  Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και τις καταργήσεις δομών και υπηρεσιών που είναι στα σκαριά θα εμφανίζονται πολύ λιγότερα κενά από τα πραγματικά. Οι δε εργαζόμενοι θα αναγκάζονται να κάνουν τα "πάντα -όλα" αφού θα υπάρχει όλο και λιγότερο προσωπικό. Σε συνδυασμό μάλιστα με την αξιολόγηση που ήδη προβλέπει βαθμολογία στην "Ικανότητα άσκησης πολλαπλών καθηκόντων" έχει εξασφαλιστεί και το θεσμικό πλαίσιο για το ξεζούμισμα.Έτσι λοιπόν "δένουν" όλα τα αντιδραστικά μέτρα μαζί. Όλα ενάντια στους εργαζόμενους και στο λαό που έχει ανάγκη.)

Και μόνιμες προσλήψεις
Tαυτόχρονα αναμένεται να γίνουν και ανακοινώσεις περί μόνιμων προσλήψεων στα νοσοκομεία που είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας. Άλλωστε καιρό τώρα διαρρέεται από τα επιτελεία του υπουργού Ανδρέα Ξανθού ότι δίνεται… μάχη για να εξασφαλισθούν 1200 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ από τις περίπου 7000 σε όλο το δημόσιο που έχει επιτρέψει η τρόικα μετά τις 20 Αυγούστου με τη λήξη των μνημονίων. 
(Με όλα τα παραπάνω οι μόνιμες προσλήψεις που , για άλλη μια φορά θα ανακοινωθούν, είναι βεβαίως πυροτέχνημα καθώς, υποτίθεται πως προσλαμβάνεις για να ενισχύσεις το σύστημα υγείας, αν οι προσλήψεις είναι πολύ λιγότερες και πολύ επισφαλέστερες από τις αποχωρήσεις συνολικά όχι μόνο δεν στηρίζεις αλλά υποβαθμίζεις και απλά διαχειρίζεσαι πελατειακά την ανάγκη και την αγωνία του κόσμου για δουλειά και μεροκάμματο.)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.