-->

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές μεταθέτει την καυτή πατάτα του ανθυγιεινού επιδόματος το υπ. Οικονομικών.


Η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ  από το γραφείο του αρμόδιου υπουργού κου Τσακαλώτου κατά τη σημερινή κινητοποίηση για το ανθυγιεινό.
Συγκεκριμένα, το γραφείο του υπουργού στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι θα υπάρξει παράταση για ένα εξάμηνο στη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος προκειμένου η επιτροπή να «προλάβει» τη σύνταξη του τελικού πορίσματος. Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την επιτροπή για να μεταθέσει το ζήτημα μετεκλογικά.
Υπενθυμίζουμε ότι τυπικά η επιτροπή είχε ως έργο τον προσδιορισμό των κλάδων που θα δικαιούνται το ανθυγιεινό επίδομα καθώς και το ύψος της συγκεκριμένης παροχής προκειμένου, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση να εκδώσει την σχετική απόφαση.
Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει περίτρανα  ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις για συρρίκνωση και τελικά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος είναι «στο τραπέζι». Η τυχόν νομοθέτηση και εφαρμογή τους θα προκαλούσε θύελλα αντιδράσεων και θα είχε τεράστιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση μπροστά στις εκλογές. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της εξάμηνης παράτασης και της μετάθεσης του ζητήματος μετεκλογικά στην νέα κυβέρνηση.
Το δημοσιοϋπαλληλικό και υγειονομικό κίνημα δεν πρέπει να ανεχτεί τέτοια παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Πρέπει να θέσει το αίτημα να υπάρξει απόφαση  της κυβέρνησης, που θα εκδοθεί πριν τις εκλογές, σύμφωνα με την οποία θα διατηρείται το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσους σήμερα το λαμβάνουν. Ταυτόχρονα να διεκδικήσει την διεύρυνση του επιδόματος σε άλλες κατηγορίες καθώς και τον διπλασιασμό του.
Τέλος να απαιτήσει το αυτονόητο, δηλαδή την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο όπως αυτός ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα και τον έλεγχο των υπηρεσιών του Δημοσίου για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας από το ΣΕΠΕ.
Από: ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.