Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις – εν μέσω εξάπλωσης του 4ου κύματος της επιδημίας – ότι «Δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία μέσα σε ακτίνα 20-30 χιλιομέτρων» και «Μερικές φορές έχουμε περιφερειακά νοσοκομεία περισσότερα από όσα θα έπρεπε» επιβεβαιώνουν ότι τα κυβερνητικά σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» περιλαμβάνουν την συγχώνευση – κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων.
Προστίθενται στις υπόλοιπες κυβερνητικές εξαγγελίας για επιτάχυνση των Συμπράξεων με τον Ιδιωτικό Τομέα αλλά και επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βάση τις κατευθύνσεις του ΟΔΙΠΥ Α.Ε. και τα κριτήρια «Κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών» που διαμόρφωσε η ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε. στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες της Δ. Αθήνας έχουμε ήδη πικρή εμπειρία από τον προηγούμενο «κύμα» συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων υγείας.
Ανάμεσα στα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν – καταργήθηκαν το 2013 από την συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – και παρέμειναν «κλειστά» παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – είναι και το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών).
Δεκάδες εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατόπιν μετακινήθηκαν σε αλλά νοσοκομεία ενώ οι λαϊκές οικογένειες στερήθηκαν δύο Παθολογικές κλινικές, Καρδιολογική, Χειρουργική, Νευρολογική, χειρουργικών ειδικοτήτων (Οφθαλμολογική, Ουρολογική, ΩΡΛ), Αναισθησιολογικό τμήμα, και συνολικά 135 κρεβάτια, με τη δυνατότητα να επεκταθούν στα 214. Κάθε χρόνο στο νοσοκομείο γίνονταν περίπου 25.000 εισαγωγές ασθενών και 1.500 χειρουργικές επεμβάσεις.
Αποτέλεσμα είναι να επιβαρυνθούν ακόμη τα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία ΑΤΤΙΚΟΝ και ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ, με «εκτίναξη» των ράντζων και της αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι ταλαιπωρούνται ή αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν στο ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται.
Τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τις συγχωνεύσεις του 2013 ήταν παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται και σήμερα, δηλαδή ότι «θα ελέγξουν τα πάντα, νοσοκομεία, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα»…
Αν και η επιδημία, με τις ελλείψεις κρεβατιών, και τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε «μιας νόσου» απέδειξε, ότι για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας σε μια κρίσιμη περίοδο, απαιτούνται «εφεδρείες» σε υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό.
Αντί για την κάλυψη των ελλείψεων, παραμένουν οι δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των δημόσιων μονάδων υγείας και συνεχίζεται η μείωση του αριθμού των μονίμων εργαζομένων στην Υγεία (από 77532 τον Μάρτιο 2020 σε 76954 τον Ιούλιο 2021)
Ακόμη πιο προκλητικές ήταν οι κυβερνητικές δηλώσεις ότι δήθεν ότι οι 700.000 κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας «θα καλύπτονται από τον “ΑΤΤΙΚΟΝ”», αν και σύμφωνα με μελέτες απαιτούνται περισσότερες από 3.000 κλίνες ή ότι “ειδικά νοσοκομεία δεν χρειάζονται επειδή δεν έχουμε πια επιδημίες κ.τ.λ.”!
Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις δημόσιων μονάδων υγείας (ΙΚΑ Αιγάλεω, Κέντρα Μάνας και Παιδιού Αιγάλεω και Νίκαιας, Φυσικοθεραπευτήριο Νίκαιας, ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων στο Σκαραμαγκά)
Απέναντι στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία των λαϊκών οικογενειών και τα δικαιώματα των υγειονομικών για να επεκταθεί η δράση των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζουμε τον αγώνα με συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία, την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.
Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία
ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ και ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ, ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.