-->

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Από σήμερα σε ισχύ τα νέα, κουρεμένα, διαγνωστικών εξετάσεων!όρια

Σημ. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! 
 Κάθε μέρα που περνάει, όλο και κάποια "συμφωνία" με την Τρόϊκα τίθεται σε ισχύ και σχεδόν στα μουλωχτά πετσοκόβει δικαιώματα. Βεβαίως πάντα κάποια επιστημονικοφανής δικαιολογία υπάρχει, του τύπου: "Ο Παθολόγος στατιστικά δεν χρειάζεται πάνω από 3 μικροβιολογικές εξετάσεις κλπ.." Στην πραγματικότητα αυτό που σε μαζική κλίμακα συμβαίνει, είναι να περιορίζεται το δικαίωμα του κόσμου σ' αυτό που ευρύτερα ονομάζουμε περίθαλψη. Παρ' ότι λοιπόν έχουμε από τις ακριβότερες εξετάσεις (ως συμμετοχή ασφαλισμένου) στην Ευρώπη,ενώ βεβαίως θα έπρεπε να είναι δωρεάν, κουτσουρεύονται ακόμα περισσότερο οι παροχές, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως οποιαδήποτε συμμετοχή του κράτους. Η <<δωρεάν>> περίθαλψη λοιπόν, ακόμα και μέσα σε πολλά εισαγωγικά, σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν και η μόνη λύση θα είναι να πληρώνει κανείς αν θέλει περίθαλψη, εξετάσεις κλπ. Είτε στον ιδιώτη, είτε στο "Δημόσιο" σύστημα (εδώ μάλιστα εκπίπτει η λογική πως ό,τι είναι δημόσιο είναι ταυτόσημα και δωρεάν!!!). Αφού η Κυβέρνηση θα "τιμήσει", όπως λέει την υπογραφή της με τους δανειστές μας. Υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να μην περιοριστούν οι εξετάσεις με "άγριο κούρεμα" που λέει (διατάζει δηλαδή) ο κος Καρόνε; Βεβαίως υπάρχει. Είναι η ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων, ο μαζικός και ανυποχώρητος αγώνας για να μην πεθαίνουμε στο δρόμο. 
Παρακάτω η είδηση από το Health report:

Σε εφαρμογή τέθηκαν από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τα νέα όρια των διαγνωστικών εξετάσεων.

Το νέο σύστημα αφορά σε όλες τις απλές διαγνωστικές εξετάσεις όπως αιματολογικές, βιοχημικές και μεταξύ άλλων ορμονολογικές.
Ειδικότερα ενώ μέχρι σήμερα κάθε ασθενής που επισκεπτόταν για παράδειγμα έναν παθολόγο είχε δικαίωμα να κάνει συνολικά 20 εξετάσεις (βιοχημικός έλεγχος, αιματολογικός έλεγχος και μικροβιολογικός έλεγχος), χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πόσες ακριβώς από την κάθε κατηγορία. Με τη νέα ρύθμιση οριοθετείται πλέον ο αριθμός για την κάθε εξέταση.
Συγκεκριμένα κάθε ασφαλισμένος μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι 12 βιοχημικές εξετάσεις, μέχρι 5 αιματολογικές και μέχρι 3 μικροβιολογικές εξετάσεις.
Καταχώρηση Παραπεμπτικού (1)
Αντίστοιχα για την κατηγορία βιολογικών εξετάσεων 2, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να πραγματοποιήσει συνολικά έως 12 εξετάσεις, πλέον διευκρινίζεται ότι δικαιούται έως 6 ανοσολογικές και άλλες 6 ορμονολογικές.
biologika 2
Να σημειωθεί ότι η κάθε ειδικότητα γιατρού έχει διαφορετικό ανώτατο όριο εξετάσεων που μπορεί να συνταγογραφήσει.
Ωστόσο άγνωστη παραμένει η συχνότητα με την οποία μπορεί ένας ασθενής να πραγματοποιήσει έναν έλεγχο αφού δεν καθορίζεται η συχνότητα των εξετάσεων μέσα στο έτος.
Οι πρώτες πληροφορίες πάντως του HealthReport.gr, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος, λένε ότι αρκετοί ασθενείς ενώ είχαν στα χέρια τους παραπεμπτικό με εξετάσεις, δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν στα εργαστήρια καθώς το σύστημα δεν τις αποδεχόταν.
Με τον ποιοτικό αυτό διαχωρισμό των εξετάσεων μπαίνει περιορισμός τόσο στον κάθε γιατρό όσο και σε κάθε ασφαλισμένο (ανά ΑΜΚΑ).
Οι αλλαγές αυτές πάντως γίνονται στο πλαίσιο του γενικότερου περιορισμού της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις, αφού η τρόικα έχει διαμηνύσει ότι αν δε μειωθεί το συνολικό κονδύλι θα ζητήσει κούρεμα των τιμών ακόμη και κατά 68%.[]...](Ο Τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Έρχεται νέο άγριο κούρεμα στα διαγνωστικά αν δε μειωθούν οι δαπάνες! Το τελεσίγραφο της τρόικας».
Να σημειωθεί πως το τελευταίο κούρεμα των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων που άγγιξε κατά μέσο όρο το 43%, επιβλήθηκε με αντιρρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Μάλιστα το υπουργείο Υγείας είχε δεσμευτεί πως θα λάβει μέτρα ενίσχυσης του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.