-->

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Το άγριο «κούρεμα» στα φάρμακα στον καιρό των μνημονίων! Πόσα έχασαν οι Έλληνες

  Από το 2009 έως και το 2016 το κράτος διαθέτει όλο και λιγότερα χρήματα για την φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών, ενώ η ιδιωτική δαπάνη εκτοξεύθηκε στα ύψη.
   Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζει η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη από το 2009 έως και σήμερα.
    Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για να καλύψουν τις θεραπευτικές τους ανάγκες, ενώ παράγοντες της αγορά εκτιμούν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν τα επόμενα τρία χρόνια. Άλλωστε μπορεί κυβέρνηση και τρόικα να διαβεβαιώνουν επισήμως ότι η φαρμακευτική δαπάνη έως το 2018 έχει κλείσει στα 1,946 δις ευρώ, όμως οι παρασκηνιακές συζητήσεις για να μειωθεί περαιτέρω δεν έχουν ακόμη σταματήσει. Οι τροϊκανοί άλλωστε θεωρούν πως ακόμη και σήμερα δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να σταματήσει η προκλητή συνταγογράφηση.
   Ενδεικτικό πάντως της απώλειας που υπάρχει είναι το γεγονός ότι ενώ η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά κεφαλήν με βάση τα επίσημα στοιχεία του Συστήματος Λογαριασμών Υγείας το 2009 ήταν 456 ευρώ σήμερα έχει καθηλωθεί στα 183 ευρώ. Γεγονός που σημαίνει ότι κάθε Έλληνας έχασε από τα φάρμακα περίπου 273 ευρώ ετησίως. Βέβαια στο παρελθόν η κατά κεφαλήν δαπάνη στη χώρα μας ήταν εξαιρετικά υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Παρ’ αυτά η κάθετη πτώση που κατεγράφη στη χώρα μας δε φαίνεται να δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς ότι οι Έλληνες ασθενείς πρέπει να πληρώνουν όλο και περισσότερα από την τσέπη τους για φάρμακα. Και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 ο μέσος όρος συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων ήταν κοντά στο 12,5% σήμερα το ποσοστό κινείται κοντά στο 32%.
    Πάντως στην Ε.Ε. το 2009 η Καθαρή Δημόσια Κατά Κεφαλήν Φαρμακευτική Δαπάνη ήταν 284 ευρώ ενώ σήμερα μειώθηκε στα 260 ευρώ. Σχετικά σταθερά με μικρότερες μειώσεις κινήθηκαν και οι χώρες της Ευρωζώνης καθώς το 2009 παρουσίαζαν Καθαρή Δημόσια Κατά Κεφαλήν Φαρμακευτική Δαπάνη 323 ευρώ, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 295 ευρώ.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.