-->

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Δυναμική κινητοποίηση στον Αγ. Σάββα για να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι. Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.


Δυναμική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση και η συγκέντρωση των εργαζομένων στον Αγ. Σάββα χτες Τρίτη 26/10. 
Αίτημα τους, η παραμονή στη δουλειά 85 συμβασιούχων (ΣΟΧ) εργαζομένων στους τομείς της καθαριότητας και της σίτισης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/10/2020. Οι συνάδελφοι αυτοί κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο αν δεν ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, δεκάδες συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές από Νοσοκομεία - ανάμεσά τους και του Α. Φλέμιγκ -και άλλους χώρους του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση - συνέλευση στο προαύλιο του Α.Σάββα, ενώ πέρα από τη φυσική παρουσία, δεκάδες ήταν τα ψηφίσματα συμπαράστασης άλλων Σωματείων υγειονομικών , εκπαιδευτικών κλπ.
Στις τοποθετήσεις που έγιναν, όλοι οι ομιλητές κατήγγειλαν τις επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις συμβασιούχων ώστε να αφήσει ελεύθερο χώρο στους εργολάβους (λίγες μεγάλες εταιρίες παίρνουν όλες τις "δουλειές") που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και είναι κυριολεκτικά εργασιακές γαλέρες για τους εργαζόμενους.
Τονίστηκε ακόμα πως η διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να  προχωρήσουν οι περίφημες ΣΔΙΤ, ώστε να αποσυρθεί το κράτος από την υποχρέωση δωρεάν παροχής περίθαλψης. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει παρά περισσότερες απολύσεις, κατάργηση της μονιμότητας όσων ήδη υπηρετούν αλλά και κλεισίματα ολόκληρων νοσοκομείων , συγχωνεύσεις κλινικών και δομών περίθαλψης.

Με απόφαση της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία από το Σωματείο και συνδικαλιστές αποπειραθήκαμε να δούμε τη Διοικήτρια ή τον Υποδιοικητή, οι οποίοι απαξίωσαν να μας μιλήσουν και να μας ενημερώσουν τι θα γίνει με τους συναδέλφους που από τη Δευτέρα κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.
Χαρακτηριστικό (και ενδεικτικό της αντίληψής τους για τους εργαζόμενους) είναι πως απ' ότι πληροφορηθήκαμε, κλειδώθηκαν στα γραφεία τους και κάτω από την πίεση των συγκεντρωμένων, ανέθεσαν στο Διευθυντή της Διοικητικής Υπηρεσίας να ενημερώσει πως οι εργαζόμενοι τελικά θα παραμείνουν στη δουλειά και θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο επειδή όλα αυτά είναι , προς το παρόν, μόνο λόγια η απεργία συνεχίζεται και σήμερα ώσπου την επίσημη ανανέωση των συμβάσεων.

Είναι προφανές πως η κινητοποίησή μας έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο πως δεν τόλμησαν να κατακυρώσουν με παρατυπίες τη μοναδική προσφορά εργολάβου που είχε κατατεθεί πιεσμένοι από τους εργαζόμενους που τους ξεμπρόστιασαν!
Σίγουρα η εξέλιξη αυτή , αν ολοκληρωθεί η ανανέωση, αποτελεί θετικό πρώτο βήμα που οφείλεται αποκλειστικά στον αγώνα των εργαζόμενων και του Σωματείου.
Γνώμη μας είναι πως πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλα τα Νοσοκομεία, να εντείνουμε την πίεση ώστε να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος σε κανένα Νοσοκομείο, αλλά αντίθετα να παραμείνουν στη δουλειά και να μονιμοποιηθούν.
Όλοι μαζί συμβασιούχοι και μόνιμοι, αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Αυτό διακυβεύεται στην ουσία, είτε παίρνει τη μορφή της άμεσης απόλυσης, είτε τη μορφή των αναστολών (σήμερα με πρόσχημα τον εμβολιασμό, αύριο για κάτι άλλο...) είτε τις αυθαίρετες μετακινήσεις και ποιός ξέρει τι άλλο θα εμφανιστεί στο μέλλον. Αυτά τα σχέδια ανατρέπονται με κινητοποιήσεις, αντίσταση και διεκδικήσεις  από τους εργαζόμενους και όχι με αυταπάτες για ευνοϊκές δικαστικές  αποφάσεις.
Η περίπτωση του Α.Σάββα, έδειξε ότι μπορούμε, ότι έχουμε τη δύναμη!  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.