Αναρτούμε παρακάτω τα ...μαντάτα για το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο στο Δημόσιο μέσα στο 2015. Τα στοιχεία (από το "thetoc") δεν χρειάζονται και πολλές διευκρινήσεις για να αντιληφθεί κανείς που πάνε τη δουλειά. Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε πως αυτά που επιδιώκουν είναι:
1. να μειώσουν κι' άλλο τους βασικούς μισθούς στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ένα ακόμη κλιμάκιο 2 χρόνων - ανάχωμα στη μισθολογική εξέλιξη που θα "τραβήξει" πίσω της όλους τους υπαλλήλους στο Δημόσιο. δημιουργούν έτσι μέσα σε λίγα χρόνια ένα στρατό φτηνών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και με εξευτελιστικό μισθό.
2.Κατάργηση κάθε είδους αποζημίωσης που δίνεται έξω από το βασικό μισθό. Επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις, κλπ. ΑΡΑ είχαν δίκιο όσοι εδώ και χρόνια φωνάζουν ότι το αίτημα έπρεπε - και πρέπει να είναι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και όχι επιδόματα πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Όλοι ξέρουμε πως τα περισσότερα από αυτά ήταν δοσίματα για να περνάνε πίσω τους άλλα μέτρα και για να μπορούν να "βουλώνουν στόματα" , να πουλάνε εκδούλευση και να εξασφαλίζουν "κοινωνική γαλήνη διάφοροι κυβερνητικοί ,και όχι μόνο, συνδικαλιστές.
3.Αφού δημιούργησαν βάσεις δεδομένων και εξασφάλισαν "δεξαμενή" καλών και κακών υπαλλήλων, έρχεται το επόμενο σύστημα αξιολόγησης, που θα είναι και το εργαλείο επιβολής όχι μόνο περικοπής μισθών αλλά κυρίως το εργαλείο επιβολής τρόμου, διάσπασης και ρουφιανιάς μεταξύ συναδέλφων. Το "τσατσιλίκι" πλέον δεν θα είναι μόνο για ρουσφετάκια, αλλά θα έχει άμεση σχέση με το μισθό και δεν θα έχει ελαστικότητα. Βεβαίως δεν "χωράνε όλοι" παρά μόνο λίγοι.
Στόχος η διάσπαση κάθε συνοχής μεταξύ εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά, στον ίδιο χώρο. Κατάργηση, σε συνδυασμό με τον συνδικαλιστικό νόμο, των πρωτοβάθμιων Σωματείων (ναι σωστά διαβάσατε) αλλά και κάθε κινητοποίησης για διεκδίκηση αιτημάτων. Η απεργία θα είναι πρακτικά αδύνατη με τις προυποθέσεις που θέτουν.
Αποδεικνύεται τώρα και στους πιο δύσπιστους, τι βρώμικο παιχνίδι έπαιξαν όλοι όσοι τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και τους απέτρεπαν από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα το παίζουν και συνδικαλιστές!. Όλο αυτό έγινε με αντάλλαγμα κάποιες εξυπηρετήσεις - δεν αναφερόμαστε μόνο στο Νοσοκομείο μας - συνήθως κάποιες τοποθετήσεις σε θέσεις. Φανταστείτε, τι χαμός θα γίνει όταν από την εφαρμογή παρόμοιων αποφάσεων, και χωρίς έλεος ξεπούλημα των συναδέλφων, εξαρτάται ο μισθουλάκος τους. Ηθική κρεοπωλείου!
4.Όπως έχουμε ξαναπεί, το βαθμολόγιο στοχεύει κυρίως στην δημιουργία κάστας στελεχών. Προϊσταμένων και διευθυντών που θα αμείβονται από το κομμένο μεροκάματο των συναδέλφων τους με σεβαστό μάλιστα, σε σχέση με το μισθό τους ποσό. Αυτό θα διαλύσει κάθε συνοχή, συνεργασία και συναδελφικότητα. Καθώς μάλιστα η καρέκλα τους θα είναι συνέχεια "υπό κρίση", θα γίνουν τα πιστότερα σκυλιά της Διοίκησης αν θέλουν να συνεχίσουν να "λαμβάνουν". Επειδή μάλιστα θα πρέπει να πιάσουν "στόχους" θα πέφτουν οι αναφορές σύννεφο! ΄Και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι,σε αντίθεση με τις διάφορες "ηγεσίες" γίνονταν "οπισθοδρομικοί" και έλεγαν ξεκάθαρα πως η "αξιολόγηση" και η "αξιοκρατία" είναι το τυράκι στη φάκα στου συστήματος που δουλεύουμε και ζούμε. Πως καμία αξιολόγηση δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο να είναι δίκαιη στις συνθήκες που δουλεύουμε. Ποιός μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει "στόχους" όταν υπάρχει πχ μια νοσηλεύτρια ή ένας υπάλληλος στη βάρδια; Ο μόνος στόχος που θέλουν να πετύχουν είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να μην αντιδρούμε όσο μας καταστρέφουν τη ζωή.
5. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω είναι σίγουρο πως υποβαθμίζονται όχι μόνο μισθολογικά αλλά και υπηρεσιακά , οι ΥΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Η ψαλίδα ανοίγει και η αλληλοφαγωμάρα έρχεται. Είναι σίγουρο πως εκτός από την οικονομική εξαθλίωση τους συναδέλφους της κατηγορίας αυτής περιμένουν πολλά δεινά. Περισσότερη λάντζα και τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή, στο χώρο μας (ΔΕ ΝΟΣ.) γίνονται κινήσεις από διάφορους κομματικούς "σωτήρες" για δήθεν ξεχωριστό συνδικαλιστικό όργανο της κατηγορίας αυτής. Στα χνάρια της ΕΝΕ αναλίσκονται σε επαφές με υποτργούς και υπόσχονται επαγγελματικά δικαιώματα και καθηκοντολόγιο! Όπως κάτι άλλοι υπόσχονταν εξαίρεση των νοσηλευτών από τις αξιολογήσεις. Τέτοια ξεφτίλα! Βλέπετε συνάδελφοι πως η διάσπαση επιδιώκεται από την Κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο. Γιατί διάσπαση σημαίνει αδυναμία αντίδρασης και πέρασμα των μέτρων.!
Ίσως κουράσαμε με το μακροσκελές κείμενο, αλλά πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι γιατί η επίθεση που έρχεται έχει σκοπό να μας συντρίψει!. πρέπει να ξέρουμε τις μας περιμένει για να αντιδράσουμε.
Ακολουθούν τα στοιχεία για το μισθολόγιο.
Στην ψήφιση νόμου μέχρι τα τέλη του έτους όπου θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και στις αρχές του 2016, καταλήγουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής πλευράς.
Οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστούν περικοπές στους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές έναντι συναδέλφων τους, λόγω υψηλών αποδοχών με το προηγούμενο μισθολόγιο Οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστούν περικοπές στους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές έναντι συναδέλφων τους, λόγω υψηλών αποδοχών με το προηγούμενο μισθολόγιο.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, που θα ανακατανεμηθούν με τη μορφή αυξήσεων σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα αλλά και επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν την ανακατανομή των 15,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των 630.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων, αφού η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων για το μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς θα επιφέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Οι 5 βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν:
1. Εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον ιδιωτικό τομέα από 1-1-2015.
Έτσι ο εισαγωγικός μισθός θα φτάσει στα 680 ευρώ (για τους ΥΕ) και θα συμπαρασύρει τους βασικούς μισθούς όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών.
Όμως, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία ενός νέου βαθμού (Ζ) όπου θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν μονιμοποιηθούν. Με αυτή την πρόταση που διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί που αποδίδονται ανά βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.
2. Περικοπές στην προσωπική διαφορά εντός του 2015
Π ιλοτική εφαρμογή υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2015 και καθολική εφαρμογή σε όλο το δημόσιο από τις αρχές του 2016 για τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές φαίνεται να καταλήγουν οι συνομιλίες μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (110 εκατ. ευρώ) αποδίδονται σε υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση θα γίνει -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- σε βάθος τριετίας με περικοπή του 50% το 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2017. Χαμένοι, θα είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά καθώς το κοδνύλι που θα εξασφαλιστεί στο υπουργείο Οικονομικών θα ανακατανεμηθεί εντός του υπουργείου ως μπόνους στους εφοριακούς και τελωνειακούς που απασχολούνται σε ελέγχους κ.τ.λ.
3.Σύστημα αξιολόγησης
Από το 2016 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα των προαγωγών που έχει παγώσει από το 2010. Το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τη στοχοθεσία, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγικοί υπάλληλοι θα λαμβάνουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμένουν στάσιμοι. Όμως, το ξεπάγωσα των προαγωγών θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια για τον περιορισμό των βαθμολογικών και μισθολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων, όπως η ποσόστωση των υπαλλήλων που θα ανεβαίνουν βαθμίδα.
4.Αυξήσεις για τους προϊσταμένους. Από τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που εκτιμώνται ότι για το 2015 θα ανέλθουν σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, θα εξασφαλιστούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στις αυξήσεις των αμοιβών των προϊσταμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατευθύνεται να αυξήσει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κατά 20%-30% ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. Για παράδειγμα, ένας γενικός διευθυντής θα λάβει 1.000 ευρώ ως επίδομα ευθύνης έναντι 900 που λαμβάνει σήμερα.
5. Ξεπάγωμα προαγωγών για ΠΕ και ΤΕ και νέα μισθολογικά κλιμάκια
Το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης από το 2016 θα επιφέρει και μερικό ξεπάγωμα των προαγωγών που έχουν σταματήσει από το 2010. Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι προαγωγές - που θα επιφέρουν και αυξήσεις στους μισθούς - θα απελευθερωθούν, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθούν αυξήσεις στους υπάλληλους ΠΕ και ΤΕ λόγω της βαθμολογικής τους εξέλιξης, ενώ θα μειωθούν οι αποδοχές των ΔΕ και ΥΕ αφού παραμένουν καθηλωμένοι βαθμολογικά για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση με αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων μεταξύ των βαθμών προκειμένου να δίδονται μικρές αυξήσεις λόγω της χρονολογικής ωρίμανσης.
1. να μειώσουν κι' άλλο τους βασικούς μισθούς στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα, προσθέτοντας ένα ακόμη κλιμάκιο 2 χρόνων - ανάχωμα στη μισθολογική εξέλιξη που θα "τραβήξει" πίσω της όλους τους υπαλλήλους στο Δημόσιο. δημιουργούν έτσι μέσα σε λίγα χρόνια ένα στρατό φτηνών εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και με εξευτελιστικό μισθό.
2.Κατάργηση κάθε είδους αποζημίωσης που δίνεται έξω από το βασικό μισθό. Επιδόματα, ειδικές ρυθμίσεις, κλπ. ΑΡΑ είχαν δίκιο όσοι εδώ και χρόνια φωνάζουν ότι το αίτημα έπρεπε - και πρέπει να είναι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς και όχι επιδόματα πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Όλοι ξέρουμε πως τα περισσότερα από αυτά ήταν δοσίματα για να περνάνε πίσω τους άλλα μέτρα και για να μπορούν να "βουλώνουν στόματα" , να πουλάνε εκδούλευση και να εξασφαλίζουν "κοινωνική γαλήνη διάφοροι κυβερνητικοί ,και όχι μόνο, συνδικαλιστές.
3.Αφού δημιούργησαν βάσεις δεδομένων και εξασφάλισαν "δεξαμενή" καλών και κακών υπαλλήλων, έρχεται το επόμενο σύστημα αξιολόγησης, που θα είναι και το εργαλείο επιβολής όχι μόνο περικοπής μισθών αλλά κυρίως το εργαλείο επιβολής τρόμου, διάσπασης και ρουφιανιάς μεταξύ συναδέλφων. Το "τσατσιλίκι" πλέον δεν θα είναι μόνο για ρουσφετάκια, αλλά θα έχει άμεση σχέση με το μισθό και δεν θα έχει ελαστικότητα. Βεβαίως δεν "χωράνε όλοι" παρά μόνο λίγοι.
Στόχος η διάσπαση κάθε συνοχής μεταξύ εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά, στον ίδιο χώρο. Κατάργηση, σε συνδυασμό με τον συνδικαλιστικό νόμο, των πρωτοβάθμιων Σωματείων (ναι σωστά διαβάσατε) αλλά και κάθε κινητοποίησης για διεκδίκηση αιτημάτων. Η απεργία θα είναι πρακτικά αδύνατη με τις προυποθέσεις που θέτουν.
Αποδεικνύεται τώρα και στους πιο δύσπιστους, τι βρώμικο παιχνίδι έπαιξαν όλοι όσοι τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους και τους απέτρεπαν από τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. Κάποιοι απ' αυτούς μάλιστα το παίζουν και συνδικαλιστές!. Όλο αυτό έγινε με αντάλλαγμα κάποιες εξυπηρετήσεις - δεν αναφερόμαστε μόνο στο Νοσοκομείο μας - συνήθως κάποιες τοποθετήσεις σε θέσεις. Φανταστείτε, τι χαμός θα γίνει όταν από την εφαρμογή παρόμοιων αποφάσεων, και χωρίς έλεος ξεπούλημα των συναδέλφων, εξαρτάται ο μισθουλάκος τους. Ηθική κρεοπωλείου!
4.Όπως έχουμε ξαναπεί, το βαθμολόγιο στοχεύει κυρίως στην δημιουργία κάστας στελεχών. Προϊσταμένων και διευθυντών που θα αμείβονται από το κομμένο μεροκάματο των συναδέλφων τους με σεβαστό μάλιστα, σε σχέση με το μισθό τους ποσό. Αυτό θα διαλύσει κάθε συνοχή, συνεργασία και συναδελφικότητα. Καθώς μάλιστα η καρέκλα τους θα είναι συνέχεια "υπό κρίση", θα γίνουν τα πιστότερα σκυλιά της Διοίκησης αν θέλουν να συνεχίσουν να "λαμβάνουν". Επειδή μάλιστα θα πρέπει να πιάσουν "στόχους" θα πέφτουν οι αναφορές σύννεφο! ΄Και εδώ επιβεβαιώνονται όσοι,σε αντίθεση με τις διάφορες "ηγεσίες" γίνονταν "οπισθοδρομικοί" και έλεγαν ξεκάθαρα πως η "αξιολόγηση" και η "αξιοκρατία" είναι το τυράκι στη φάκα στου συστήματος που δουλεύουμε και ζούμε. Πως καμία αξιολόγηση δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο να είναι δίκαιη στις συνθήκες που δουλεύουμε. Ποιός μπορεί στα σοβαρά να υποστηρίξει "στόχους" όταν υπάρχει πχ μια νοσηλεύτρια ή ένας υπάλληλος στη βάρδια; Ο μόνος στόχος που θέλουν να πετύχουν είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να μην αντιδρούμε όσο μας καταστρέφουν τη ζωή.
5. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω είναι σίγουρο πως υποβαθμίζονται όχι μόνο μισθολογικά αλλά και υπηρεσιακά , οι ΥΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Η ψαλίδα ανοίγει και η αλληλοφαγωμάρα έρχεται. Είναι σίγουρο πως εκτός από την οικονομική εξαθλίωση τους συναδέλφους της κατηγορίας αυτής περιμένουν πολλά δεινά. Περισσότερη λάντζα και τρομοκρατία. Την ίδια στιγμή, στο χώρο μας (ΔΕ ΝΟΣ.) γίνονται κινήσεις από διάφορους κομματικούς "σωτήρες" για δήθεν ξεχωριστό συνδικαλιστικό όργανο της κατηγορίας αυτής. Στα χνάρια της ΕΝΕ αναλίσκονται σε επαφές με υποτργούς και υπόσχονται επαγγελματικά δικαιώματα και καθηκοντολόγιο! Όπως κάτι άλλοι υπόσχονταν εξαίρεση των νοσηλευτών από τις αξιολογήσεις. Τέτοια ξεφτίλα! Βλέπετε συνάδελφοι πως η διάσπαση επιδιώκεται από την Κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο. Γιατί διάσπαση σημαίνει αδυναμία αντίδρασης και πέρασμα των μέτρων.!
Ίσως κουράσαμε με το μακροσκελές κείμενο, αλλά πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι γιατί η επίθεση που έρχεται έχει σκοπό να μας συντρίψει!. πρέπει να ξέρουμε τις μας περιμένει για να αντιδράσουμε.
Ακολουθούν τα στοιχεία για το μισθολόγιο.
Στην ψήφιση νόμου μέχρι τα τέλη του έτους όπου θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι και στις αρχές του 2016, καταλήγουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής πλευράς.
Οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστούν περικοπές στους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές έναντι συναδέλφων τους, λόγω υψηλών αποδοχών με το προηγούμενο μισθολόγιο Οι δανειστές πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστούν περικοπές στους 66.000 υπαλλήλους που λαμβάνουν προσωπικές διαφορές έναντι συναδέλφων τους, λόγω υψηλών αποδοχών με το προηγούμενο μισθολόγιο.
Στόχος της κυβέρνησης, είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, που θα ανακατανεμηθούν με τη μορφή αυξήσεων σε υπαλλήλους με υψηλά προσόντα αλλά και επιδομάτων που θα λαμβάνουν οι 4.408 νέοι προϊστάμενοι.
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται διάφορα σενάρια που αφορούν την ανακατανομή των 15,2 δισ. ευρώ που αφορούν τη μισθοδοσία των 630.000 περίπου δημοσίων υπαλλήλων, αφού η συμφωνία με τους δανειστές αφορά τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων για το μισθολόγιο του Δημοσίου καθώς θα επιφέρουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Οι 5 βασικές αλλαγές που θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν:
1. Εξίσωση εισαγωγικού μισθού με τον ιδιωτικό τομέα από 1-1-2015.
Έτσι ο εισαγωγικός μισθός θα φτάσει στα 680 ευρώ (για τους ΥΕ) και θα συμπαρασύρει τους βασικούς μισθούς όλων των εκπαιδευτικών κατηγοριών.
Όμως, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά τη δημιουργία ενός νέου βαθμού (Ζ) όπου θα εντάσσονται όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι για δοκιμαστική περίοδο των 2 ετών πριν μονιμοποιηθούν. Με αυτή την πρόταση που διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ δεν θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι μισθοί που αποδίδονται ανά βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο.
2. Περικοπές στην προσωπική διαφορά εντός του 2015
Π ιλοτική εφαρμογή υπουργείο Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2015 και καθολική εφαρμογή σε όλο το δημόσιο από τις αρχές του 2016 για τις περικοπές στις προσωπικές διαφορές φαίνεται να καταλήγουν οι συνομιλίες μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης. Το συνολικό ύψος της προσωπικής διαφοράς είναι 220 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (110 εκατ. ευρώ) αποδίδονται σε υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών. Η μείωση θα γίνει -σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο- σε βάθος τριετίας με περικοπή του 50% το 2015 και τα υπόλοιπα μέχρι και το 2017. Χαμένοι, θα είναι οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά καθώς το κοδνύλι που θα εξασφαλιστεί στο υπουργείο Οικονομικών θα ανακατανεμηθεί εντός του υπουργείου ως μπόνους στους εφοριακούς και τελωνειακούς που απασχολούνται σε ελέγχους κ.τ.λ.
3.Σύστημα αξιολόγησης
Από το 2016 θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα των προαγωγών που έχει παγώσει από το 2010. Το ΠΑΣΟΚ έχει εισηγηθεί ένα σύστημα αξιολόγησης με βάση τη στοχοθεσία, σύμφωνα με το οποίο οι παραγωγικοί υπάλληλοι θα λαμβάνουν αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα παραμένουν στάσιμοι. Όμως, το ξεπάγωσα των προαγωγών θα κοστίσει περίπου 500 εκατ. ευρώ και στην κυβέρνηση επεξεργάζονται σενάρια για τον περιορισμό των βαθμολογικών και μισθολογικών εξελίξεων των υπαλλήλων, όπως η ποσόστωση των υπαλλήλων που θα ανεβαίνουν βαθμίδα.
4.Αυξήσεις για τους προϊσταμένους. Από τα ποσά που θα εξασφαλιστούν από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που εκτιμώνται ότι για το 2015 θα ανέλθουν σε 100 εκατ. ευρώ περίπου, θα εξασφαλιστούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στις αυξήσεις των αμοιβών των προϊσταμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατευθύνεται να αυξήσει τα επιδόματα θέσεων ευθύνης κατά 20%-30% ανάλογα με τη θέση που καταλαμβάνουν στην ιεραρχία. Για παράδειγμα, ένας γενικός διευθυντής θα λάβει 1.000 ευρώ ως επίδομα ευθύνης έναντι 900 που λαμβάνει σήμερα.
5. Ξεπάγωμα προαγωγών για ΠΕ και ΤΕ και νέα μισθολογικά κλιμάκια
Το μόνιμο σύστημα αξιολόγησης από το 2016 θα επιφέρει και μερικό ξεπάγωμα των προαγωγών που έχουν σταματήσει από το 2010. Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης οι προαγωγές - που θα επιφέρουν και αυξήσεις στους μισθούς - θα απελευθερωθούν, ενώ οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν καθηλωμένοι βαθμολογικά και μισθολογικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθούν αυξήσεις στους υπάλληλους ΠΕ και ΤΕ λόγω της βαθμολογικής τους εξέλιξης, ενώ θα μειωθούν οι αποδοχές των ΔΕ και ΥΕ αφού παραμένουν καθηλωμένοι βαθμολογικά για τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο για την παρέμβαση με αύξηση των μισθολογικών κλιμακίων μεταξύ των βαθμών προκειμένου να δίδονται μικρές αυξήσεις λόγω της χρονολογικής ωρίμανσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.