Ετοιμάζουν πετσόκομα των συντάξεων ενώ την ίδια στιγμή διαρέουν ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί το ασφαλιστικό. Τι λέει η αναλογιστική μελέτη που ήρθε στο φώς.
16:52 | 23 Νοε. 2014
Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων αλλά και ενοποιήσεις ταμείων με το ΙΚΑ φέρνουν οι αλλαγές στον ασφαλιστικό νόμο που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία απόρρητης αναλογιστικής μελέτης, η οποία διέρρευσε και δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Αναλυτικά, σύμφωνα
με το άρθρο της εφημερίδας, Οι αλλαγές που έρχονται, πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με το τι είχε υπολογιστεί είναι οι εξής:
με το άρθρο της εφημερίδας, Οι αλλαγές που έρχονται, πέντε χρόνια νωρίτερα σε σχέση με το τι είχε υπολογιστεί είναι οι εξής:
• Μείωση συντάξεων: Θα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όσους βγαίνουν από το 2015 και μετά. Θα υπολογίζεται το σύνολο του εργασιακού τους βίου και όχι η καλύτερη πενταετία και έτσι θα υπάρξει σαφής μείωση των αποδοχών τους.
• Αλλαγή στον υπολογισμό των κατώτατων συντάξεων με βάση τις εισφορές: Σήμερα στα 487 ευρώ των αποδοχών ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από το κράτος καθώς από τις εισφορές το ποσό που αναλογεί είναι μόλις 280 με 310 ευρώ.
• Έρχεται μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης από το κράτος και μείωση των συντάξεων
• Μείωση των ορίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ.
• Αυξήσεις ορίων ηλικίας: Αυξάνονται τα όρια ασφάλισης για την κατώτατη σύνταξη από τα 15 στα 20 και ταυτόχρονα κατά δύο χρόνια τα έτη ασφάλισης για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι αλλαγές έρχονται στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και η τρόικα ήδη ζητά πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
• Κατάργηση ταμείων
• Κατάργηση επικουρικών ταμείων και απορρόφησή τους στο ΙΚΑ.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες των Ταμείων παραμένουν υψηλές ως το 2020, ενώ η όποια μείωση εμφανίζεται μετά το 2025. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνη την Κομισιόν και για το λόγο αυτό ζητήθηκε να γίνει νέα πρόβλεψη με πλήρη δεδομένα θεωρώντας ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική και οι συνταξιοδοτικές δαπάνες εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα έτη.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η αναθεωρημένη εκτίμηση θα παραδοθεί στην Κομισιόν στις 15 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτή θα αποτυπώνεται μια αύξηση στα ποσοστά των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 15% ως 20%, ώστε να συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει τόσο η Κομισιόν όσο και η Eurostat.
Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πηγή, η πρόβλεψη για τα ποσοστά αναπλήρωσης σοκάρει καθώς στο ΙΚΑ το ποσοστό αναπλήρωσης, βάσει εισφορών και χωρίς το προνοιακό κομμάτι των κατώτατων ορίων, υπολογίζεται σύμφωνα με τις τεχνικές παραμέτρους της μελέτης στο 40% ενώ μετά το 2020 περιορίζεται στο 30%.
«Ψαλίδισμα» σε όλα
Όπως υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, στον ΟΑΕΕ το ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή το ποσό σύνταξης που θα παίρνει ένας ασφαλισμένος από το 60% έναντι των εισφορών που έχει καταβάλει για 35 έτη, πέφτει στο 55% για το 2015 και σταδιακά στο 45%, ενώ στο Δημόσιο η εικόνα είναι διαφορετική καθώς από το 70% που είναι σήμερα το ποσοστό της σύνταξης σε σχέση με το συντάξιμο μισθό, υποχωρεί στο 60% ως το 2020 και κάτω από το 50% μετά το 2040.
Στην πράξη τα ποσοστά αναπλήρωσης σημαίνουν ότι ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ με αποδοχές 1.000 ευρώ θα πάρει σύνταξη η οποία κατά μέσο όρο θα είναι στα 400 ευρώ, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος με μισθό 1.400 ευρώ θα έχει κατά μέσο όρο σύνταξη κάτω από 980 ευρώ εφόσον θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης από το 2015 και μετά.
Η πραγματικότητα που δεν εμφανίζεται στις μελέτες είναι ότι το ΙΚΑ, για παράδειγμα, όπως και ο ΟΑΕΕ, είναι ελλειμματικό και για το 2015, με το μεν ΙΚΑ να έχει ταμειακό κενό της τάξης των 930 εκατ. ευρώ και τον ΟΑΕΕ στα 400 εκατ. ευρώ. Οι ανάγκες των ταμείων υποεκτιμούνται μάλιστα καθώς σε καμία μέτρηση δεν λαμβάνονται υπόψη οι καθυστερούμενες υποχρεώσεις τους, δηλαδή οι συντάξεις που είναι στην αναμονή και πληρώνονται με καθυστέρηση ενός και δύο ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.