-->

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΕΣ ΚΑΜΑΡΙΕΡΕΣ, Η "ΜΑΘΗΤΕΙΑ" ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ!

<<Την τελευταία της πνοή άφησε ειδικευόμενη μαθήτρια που εργαζόταν σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, λόγω εξάντλησης από τις πολλές ώρες εργασίας.>>

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η "ΜΑΘΗΤΕΙΑ" ;

Εδώ και μερικά χρόνια η καθιέρωση της μαθητείας, με πρόσχημα την απόκτηση εμπειρίας, έχει γεμίσει τις επιχειρήσεις - κάτεργα με απλήρωτους νέους εργαζόμενους. Με ψίχουλα δουλεύουν σαν σκλάβοι φέρνοντας κέρδη κι άλλα κέρδη στους επιχειρηματίες που καμαρώνουν κιόλας πως οι επιχειρήσεις τους ...στηρίζουν εκτός από την τσέπη τους και την εθνική οικονομία!
Προϊόν σοβαρού υπολογισμού των think tanks του Ευρωπαϊκού κεφαλαίου ο θεσμός της μαθητείας ήρθε να καλύψει υπολογισμένες ανάγκες για φτηνό - σχεδόν τσάμπα - εργατικό δυναμικό και μεγιστοποίηση του κέρδους σε συγκεκριμένους παραγωγικούς τομείς - ειδικότητες. Σχηματικά, μπορούμε να πούμε πως επιχειρείται μια στοχευμένη  μετακίνηση νέων, πολύ φτηνών εργαζομένων από τις "υποανάπτυκτες" στις "ανεπτυγμένες" χώρες της Ευρώπης.  Ήδη, απ' ότι διαβάζουμε, ήδη παρατηρείται αυτή η μετακίνηση προς, πχ, τις κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της Γερμανίας.
Αντίστοιχα και στην "βαριά βιομηχανία" της χώρας μας, τον τουρισμό, παρατηρείται η "μαθητεία" νέων παιδιών από γειτονικές χώρες αλλά και Ελλήνων. 
   Όπως ήδη αναφέραμε η μαθητεία δεν είναι παρά πρόσχημα. Πρόκειται για σκληρά εργαζόμενους ανασφάλιστους, χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενους. Για σύγχρονους σκλάβους των 400 (στην καλή περίπτωση) ευρώ. Δε βαριέσαι, θα' λεγε κάποιος, ακόμα και αυτά σ' αυτές τις συνθήκες καλά είναι! 
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αυτά τα λίγα ευρώ απαιτούν πολύ βαρύ αντάλλαγμα από τους νέους ανθρώπους. Μερικές φορές την ίδια τους τη ζωή!

Διαβάστε παρακάτω για το θάνατο ενός νέου παιδιού - υπό μαθητεία - από εργασιακή εξάντληση σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου. (Στοιχεία από την καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό Ζακύνθου.


Την τελευταία της πνοή άφησε ειδικευόμενη μαθήτρια που εργαζόταν σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου, λόγω εξάντλησης από τις πολλές ώρες εργασίας.
Η μαθήτρια λιποθύμησε έξω από το δωμάτιό της και άφησε την τελευταία της πνοή κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα, στο βωμό των υπερκερδών – μέσα στην κρίση – της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού.
Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Τουρισμό – Επισιτισμό Ζακύνθου, «όπως είναι γνωστό, με βάση την Κοινοτική οδηγία Μπολγκεστάιν και με την καθιέρωση της μαθητείας, πολλά ξενοδοχεία γεμίζουν με «εισαγόμενους» εργαζόμενους από άλλες χώρες, με μισθούς των 300 ευρώ αλλά και εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας.
Στην πράξη οι νέοι αυτοί βγάζουν κανονική δουλειά, αμείβονται όμως με 300-400 ευρώ το μήνα, ενώ δεν έχουν ένσημα, καθώς ασφαλίζονται μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου».
«Η εντατικοποίηση μέχρι τα όρια της ανθρώπινης αντοχής, είναι ο κανόνας πίσω από την πολυτελή βιτρίνα των μεγάλων ξενοδοχείων.
Οι βάρδιες φτάνουν και τις 12 ώρες τη μέρα χωρίς ρεπό!
Οι συνθήκες δουλειάς φθείρουν την υγεία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, που αναφέρουν λιποθυμίες και πόνους στις αρθρώσεις και στη μέση!
Κάτω από συνεχές τρέξιμο για να βγει η δουλειά, συχνοί είναι οι τραυματισμοί, τα μικροατυχήματα. Οι εργαζόμενοι υποφέρουν από κρίσεις άγχους καθώς δουλεύουν κάτω από συνεχή πίεση.
Σε μια περίοδο που το τουριστικό κεφάλαιο αυξάνει τα κέρδη του, ο τουρισμός αποδεικνύεται «ατμομηχανή» που κινείται με καύσιμο την εκμετάλλευση των εργαζομένων του κλάδου...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου