-->

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020

Νέα μέτρα για κορονoϊό με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

<< ερωτηματικά προκαλεί το σημείο της υπό έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για μετακινήσεις προσωπικού του ΕΣΥ. Προφανώς η απόφαση αυτή αποσκοπεί για να ανοίξουν κρεβάτια και υπηρεσίες που παραμένουν κλειστές.>>
Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορoναϊου, προχωρά η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
«Σε συνέχεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό προχωρούμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊου» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως η ΠΝΠ θα περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων
και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.
Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», υπογράμμισε.
Αυτές οι κινήσεις της κυβέρνησης έρχονται μια μέρα μετά από τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι το σύστημα είναι θωρακισμένο για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων της νέας γρίπης.
Επιβεβαιώνει επίσης το σχόλιο που κάναμε χθες σχετικά με την απουσία προσλήψεων που ήταν απόλυτα αναγκαίες αλλά δεν προχώρησαν με απόφαση της Κυβέρνησης. Οι σημερινές εξαγγελίες για προσλήψεις, που θα κριθούν και αυτές από το αν θα υλοποιηθούν, ίσως έρχονται κατόπιν εορτής μιας και οι ελλείψεις ούτως ή άλλως είναι τεράστιες και ο κίνδυνος εμφάνισης αυτή την περίοδο περιστατικών κορονοϊού στη χώρα μας είναι πολύ πιθανός.
Τέλος ερωτηματικά προκαλεί το σημείο της υπό έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για μετακινήσεις προσωπικού του ΕΣΥ. Προφανώς η απόφαση αυτή αποσκοπεί για να ανοίξουν κρεβάτια και υπηρεσίες που παραμένουν κλειστές. Το λέμε αυτό έχοντας υπόψη ότι η στελέχωση αυτών των μονάδων απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Προφανώς η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει. όπως έκανε και πριν λίγες μέρες. να μετακινήσει προσωπικό από διάφορα νοσοκομεία προκειμένου να ανοίξουν τελικά ελάχιστα κρεβάτια ΜΕΘ. Οι μετακινήσεις αυτές όμως είχαν ως αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν μονάδες, κλινικές και υπηρεσίες σε άλλα νοσοκομεία από τα οποία μετακινήθηκε αυτό το προσωπικό.
Από: ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου