Σχεδόν 15 μέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ, (αυξημένης μάλιστα σημασίας αφού είχε και καταστατικές αλλαγές) και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αγνοούν το...κοσμοιστορικό αυτό γεγονός!
Κανείς δε θεώρησε υποχρέωση να ενημερώσει τους συναδέλφους τι συζήτηση έγινε, αν και τι αποφάσεις πάρθηκαν, ποιά τα καθήκοντα, ποιά η προοπτική, πως θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα την υποβάθμιση των Νοσοκομείων, την απειλή από την εφαρμογή του ν. 4048/21 - Χατζιδάκη, τα Βαρέα, την ακρίβεια, το ζήτημα της αύξησης των μισθών, την έλλειψη προσωπικού .....
Αποτελέσματα του 16ου Συνεδρίου ΠΟΕΔΗΝ
Από τις 24 έως τις 27 Μάη έγινε στην Αθήνα το 16ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Ένα συνέδριο που διεξήχθη μακριά από τα μάτια των εργαζόμενων (καθώς ήταν ελάχιστοι οι εργαζόμενοι που το παρακολούθησαν), αλλά και τις ανάγκες τους. Για την πλειοψηφία των συνέδρων των καθεστωτικών παρατάξεων δεν ήταν παρά μια ευκαιρία για εκδρομή στην Αθήνα με έξοδα των σωματείων. Στις διαδικασίες εμφανίστηκαν μόνο για να χειροκροτήσουν τους κεντρικούς ομιλητές της παράταξής τους (ακόμα και τότε, όχι χωρίς απουσίες) και στη συνέχεια αποχωρούσαν για να συνεχίσουν την ψυχαγωγία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στη συζήτηση για τροποποίηση του καταστατικού, εκτός των επικεφαλής, έλαμψαν δια της απουσίας τους.
Η πρώτη μέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στις καταστατικές αλλαγές. Η σημαντικότερη από τις αλλαγές που πρότεινε το απερχόμενο Γενικό Συμβούλιο ήταν η ένταξη των συμβασιούχων στα σωματεία. Αλλαγή που η Ταξική Πορεία και άλλες αριστερές δυνάμεις επεδίωκαν εδώ και χρόνια, αλλά οι κυρίαρχες παρατάξεις, πεισματικά, απέρριπταν. Η αλλαγή στη στάση τους αποσκοπεί κυρίως στην ανανέωση της εκλογικής -με πελατειακά χαρακτηριστικά- βάσης τους, παρά στην αναζωογόνηση και ενίσχυση του κινήματος των εργαζόμενων με την ενσωμάτωση μιας κατηγορίας συναδέλφων ιδιαίτερα ευάλωτων στην εκμετάλλευση και τους εκβιασμούς. Γι' αυτό η προτεινόμενη τροποποίηση δεν περιλάμβανε τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Εργαζόμενους που υφίστανται ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και με πολύ χειρότερους όρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αποκλεισμός αυτός ήταν ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του ΓΣ. Ακόμα και οι παρατάξεις ΑΣΥ(ΠΑΜΕ) και ΜΕΤΑ(ΛΑΕ), που παρουσιάζονται με αγωνιστικό και αριστερό προσωπείο, συνυπέγραψαν τον αποκλεισμό των εργολαβικών συνάδελφων.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ κόντρα στο ομόψυχο αυτό ξεπούλημα των συναδέλφων, παρενέβη και κατέθεσε πρόταση τροποποίησης του καταστατικού ώστε τα σωματεία να μπορούν να εγγράφουν εργολαβικούς ως μέλη, ζητώντας να τεθεί σε ψηφοφορία. Ταυτόχρονα κατέθεσε και δεύτερη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογικές διαδικασίες αντί για το αντιδημοκρατικό και καλπονοθευτικό σύστημα του ν1264/82, που πριμοδοτεί τις κυρίαρχες παρατάξεις και αποκλείει και φιμώνει κάθε διαφορετική άποψη. Οι προτάσεις αυτές δεν βρήκαν συμμάχους στις οργανωμένες δυνάμεις, γεγονός που επέτρεψε στο προεδρείο (και πάλι ομόφωνα) να θέσει σε ψηφοφορία μόνο την πρόταση του ΓΣ και να αγνοήσει την πρόταση της Ταξικής Πορείας. Άσκησαν, ωστόσο, αρκετή πίεση στην ΑΣΥ, ώστε να προτείνει εκ των υστέρων τροποποίηση στην... τροποποίηση (που μόλις είχε ψηφίσει μαζί με ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ κλπ.) αντίστοιχη με τις προτάσεις της Ταξικής Πορείας. Τροποποίηση που τέθηκε σε ψηφοφορία χωρίς να πάρει την απαιτούμενη, ενισχυμένη, πλειοψηφία.
Οι υπόλοιπες δυο μέρες του συνέδριου δεν επιφύλαξαν κάποια έκπληξη. Κατά τα αναμενόμενα, οι καθεστωτικές παρατάξεις επιδόθηκαν σε διαγωνισμό ύμνων προς τους πολιτικούς τους φορείς και την αντίστοιχη διακυβέρνηση, και σε αντιπολιτευτικές κορώνες προς τους ανταγωνιστές τους.
Οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής αριστεράς, τόσο η ΑΣΥ όσο και το ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ομονόησαν στην αδιέξοδη γραμμή υπεράσπισης του ΕΣΥ, και στα αιτήματα για χρηματοδότηση, και για τα ΒΑΕ σύρθηκαν πίσω από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στην, ουσιαστικά, επιδοματική αντίληψη. Ταυτόχρονα εξαφάνισαν το γνωστό αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούσε βασική τους διεκδίκηση σε όλη την προηγούμενη περίοδο.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ με τις παρεμβάσεις της αποκάλυψε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του «ΝΕΟΥ ΕΣΥ» της κυβέρνησης, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης, όσο και με τις επερχόμενες αλλαγές. Ανέδειξε την επιδοματική αντίληψη τόσο της κυβέρνησης όσο και των υπόλοιπων παρατάξεων για τα ΒΑΕ και έβαλε το αίτημα για αναγνώριση των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων εργασίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ωράριο, μισθούς, άδειες, όρια συνταξιοδότησης και μέτρα ασφάλειας. Τοποθετήθηκε για το ζήτημα των αναστολών ως βασική επιλογή της κυβέρνησης να αμφισβητήσει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μαζί με την αξιολόγηση, αλλά και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Ξεκαθάρισε ότι το αίτημα για μονιμοποίηση συμβασιούχων και εργολαβικών δεν επιδέχεται παζάρι με μοριοδοτήσεις ή άλλες προϋποθέσεις, αλλά αφορά το καθολικό δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μαζί με το λαό, κόντρα στις λογικές της ανάθεσης, της συνδιαλλαγής και της συνδιαχείρισης, ενάντια στην προτασεολαγνεία που αποπροσανατολίζει και αφοπλίζει τους αγώνες μας, να βάλουμε σε πρώτο πλάνο τα δικαιώματα μας:
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ , ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ, ΣΟΧ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ. ΕΠΙΣΤΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ, ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ, ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΩΣ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ν.4808/2021 ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ, ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ. ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ ΚΑΙ ΑΠΛΕΣ.
ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.
ΙΣΗ, ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ (σε παρένθεση του προηγούμενου συνεδρίου)
*Το ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ είναι εκλογική σύμπραξη δυνάμεων της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ(ΑΝΤΑΡΣΥΑ) με το ΜΕΤΑ(ΛΑΕ) και την ΑΚΙΔΑ (σχήμα από το Θριάσιο). Στο προηγούμενο συνέδριο είχαν λάβει, αντίστοιχα 20, 32 και 2 ψήφους, με το ΜΕΤΑ να καταλαμβάνει μια έδρα στο ΓΣ. Για την ΑΔΕΔΥ είχαν πάρει 4 συνέδρους το ΜΕΤΑ και 3 η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.
ΜΑΗΣ 2022
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.