-->

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Όταν η παρενόχληση μπαίνει στην ιατρική! Πως τιμωρήθηκε Πανεπιστημιακός γιατρός

Σάλος έχει προκληθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας από καταγγελίες δύο εργαζομένων γυναικών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από γιατρό ο οποίος μάλιστα τιμωρήθηκε με το πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός.
  Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα δημόσιο νοσοκομείο συγκλονίζεται από καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Αυτή τη φορά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας έχει πρώτο θέμα συζήτησης μια καταγγελία δύο γυναικών εργαζομένων ότι γιατρός είχε σεξιστική συμπεριφορά απέναντί τους με παράλληλη σεξουαλική παρενόχληση. Μάλιστα ο πανεπιστημιακός ιατρός προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες είναι αναληθείς και ότι δεν επιβεβαιώθηκαν από όσους κλήθηκαν να καταθέσουν στη σχετική ΕΔΕ.
 Τελικά η ποινή που του επεβλήθη ήταν πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός καθώς του καταλογίστηκαν πράξεις σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά και χυδαίες και απαξιωτικές εκφράσεις σε βάρος δύο γυναικών συναδέλφων του στον χώρο της πανεπιστημιακής κλινικής. (...)
Συγκεκριμένα του καταλογίζεται ότι, επωφελούμενος της απασχόλησής της με άλλους ασθενείς, προσπάθησε να της θωπεύσει το μπράτσο αλλά και το στήθος της, ενώ μια άλλη φορά τράβηξε τον στηθόδεσμό της την ώρα που έβγαινε από τον θάλαμο της κλινικής!
 Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, ειδικευόμενη στη χειρουργική κλινική κατήγγειλε με επιστολή προς τον διευθυντή της ότι ο ιατρός (μέλος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών) έκανε απαράδεκτη επίθεση εναντίον της μετά από μία εφημερία.
 Λίγο καιρό αργότερα η ειδικευόμενη κατήγγειλε απαξιωτική συμπεριφορά με σεξιστικούς χαρακτηρισμούς και σεξουαλική παρενόχληση. Ανέφερε ότι δεν την αποκαλούσε ποτέ με το όνομά της, αλλά με υποκοριστικά όπως «γιατρέσα», «μοντέλο» και άλλα παρόμοια, αλλά και με αισχρές εκφράσεις, μπροστά σε ιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς ή και όταν ήταν μόνη της.
Υποστήριξε ότι οι προφορικές χυδαιότητες μετατράπηκαν και σε σεξουαλικές ενέργειες. «Επωφελούμενος της απασχόλησής μου σε αλλαγή τραύματος ασθενών, μου θώπευε το μπράτσο», είπε στην κατάθεσή της, «ενώ στο χειρουργείο όταν κρατούσα τη λαπαροσκοπική κάμερα μου θώπευε το στήθος, εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι δεν μπορούσα τις στιγμές αυτές να μετακινηθώ και να αντιδράσω». Σε άλλη περίπτωση, κατά την επίσκεψή της σε θαλάμους της κλινικής ανέφερε ότι «μου τράβηξε τον στηθόδεσμό μου κατά την έξοδο από θάλαμο».
 Είπε ακόμα (η καταγγέλουσα )  ότι συστηματικά τη διέσυρε δημοσίως αλλά και κατ' ιδίαν με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, χρησιμοποιώντας συχνά χυδαίες χειρονομίες για να απαξιώσει ενώπιον ιατρών, φοιτητών, νοσηλευτών όσα πρόσωπα δεν του είναι αρεστά.
 Παράλληλα του καταλόγισε ότι απαξιώνει συχνά τους θεράποντες ιατρούς ενώπιον ασθενών και συνοδών, με υπαινιγμούς για την επιστημονική τους επάρκεια και την ορθότητα θεραπευτικών τους ενεργειών. Πρόσθεσε δε ότι υπήρξαν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, με κατάχρηση εξουσίας στις ειδικευόμενες ιατρούς.
 Ο ιατρός υποστηρίζει στην προσφυγή του ότι η πειθαρχική ποινή είναι αναιτιολόγητη, καθώς οι καταγγελίες δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλους ούτε προσδιορίζεται πότε και πού ακριβώς έγιναν τα καταγγελλόμενα. Επίσης, υποστηρίζει ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της πειθαρχικής διαδικασίας, αφού στις αρμόδιες επιτροπές συμμετείχαν και επιπλέον μέλη πέραν των αρμοδίων.

Από: iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.