-->

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Εξαντλούνται οι πιστώσεις στο ΕΣΥ - Η υγεία αναμένει με αγωνία την υποδόση των 2 δισ ευρώ.

Σημ. Αναδημοσιεύουμε το άρθρο από το onmed που περιγράφει με μελανά χρώματα το μέλλον στην περίθαλψη. Η δική μας γνώμη όμως, που έχουμε το προνόμιο να ζούμε μέσα στα Νοσοκομεία, είναι πως η κατάσταση θα εξελιχθεί ακόμα χειρότερα, καθώς οι εντολές των "θεσμών" - του Κεφαλαίου δηλαδή, ακολουθούνται πιστά. 
   Ο δρόμος αυτός, οδηγεί απαραίτητα στην κόλαση (ακόμα και αν είναι στρωμένος με καλές προθέσεις). Δηλαδή όσο και να θέλεις (αν θέλεις) να μην αφήνεις τον κόσμο να πεθαίνει στους δρόμους, αν περιμένεις να γίνει αυτό ακολουθώντας και αποδεχόμενος τους <<τρόπους>> των θεσμών δεν πρόκειται να εξασφαλίσεις καλύτερες συνθήκες ζωής ...και θανάτου για το λαό. Για όλους εμάς.
   Άλλωστε, δεν είπε κανείς πως τα μέτρα δεν μπορούν να πετύχουν και προσωρινά το κεφάλαιο να ξεπεράσει την κρίση του. Εκείνο που λέμε και έχουμε την έξωθεν μαρτυρία που το επιβεβαιώνει, είναι πως μετά την κρίση, ο κόσμος θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν,  χωρίς μισθό, χωρίς σύνταξη, χωρίς περίθαλψη, χωρίς κοινωνικά αγαθά γενικώς. Το κεφάλαιο θα είναι πλουσιότερο όμως! Καλύτερο από πριν, μέχρι την επόμενη μεγαλύτερη κρίση του. Εκτός και αν όλοι εμείς αποφασίσουμε  διαφορετικά...

Ακολουθεί το άρθρο για τις πιστώσεις στο ΕΣΥ.


Με τα μάτια στραμμένα στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ (που αναμένεται κάποια στιγμής εντός του Δεκεμβρίου) βρίσκεται ο κλάδος της υγείας, ο οποίος βιώνει δραματική υποχρηματοδότηση. 
"> Συγκεκριμένα, τα νοσοκομεία της χώρας και ειδικότερα τα μεγάλα νοσηλευτήρια, έχουν εξαντλήσει τις πιστώσεις τους σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Το θέμα αυτό, πιστοποιούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά και οι προμηθευτές, οι οποίοι μετά βίας και οι ίδιοι προμηθεύουν τα νοσηλευτήρια.
Ειδικότερα, από την υποδόση των 2 δις ευρώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα 500 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην υγεία, και από το ποσό αυτό, τα 150 εκατ. ευρώ θα πάει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, και τα 450 εκατ. ευρώ, απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Βεβαίως αν και πρόκειται για μάννα εξ ουρανού το ποσό αυτό, δεν παύει να αποτελεί ψίχουλο, μπροστά στις τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους προμηθευτές. Ο Οργανισμός συγκεκριμένα, οφείλει μόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες 1,8 δις ευρώ, όση σχεδόν δηλαδή, είναι η υποδόση που θα λάβει η Ελλάδα από την συμφωνία με τους Θεσμούς.
Εν τω μεταξύ, ο Ευαγγελισμός, έχει σχεδόν στεγνώσει από φάρμακα, όπως έγραψε το onMed την περασμένη εβδομάδα, γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Γιατροί και νοσηλευτές, κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι ασθενείς –τουλάχιστον οι χρονίως πάσχοντες– θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες τους. Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού συνολικά για το 2015 ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1/3 κατευθύνεται στο φάρμακο. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος προσέλευσης ασθενών, κυρίως ευπαθών ομάδων και ανασφάλιστων, αλλά και το γεγονός ότι το νοσοκομείο οφείλει πολλά ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες και στις επιχειρήσεις αναλωσίμων γενικότερα, έχουν δημιουργήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Η κάθε έλλειψη σε φαρμακευτική θεραπεία –ακόμη και στην πιο απλή– αποτελεί σοβαρό πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο, ωστόσο τα πράγματα λαμβάνουν άσχημη τροπή όταν απουσιάζουν σκευάσματα όπως αντι-ιικά, ογκολογικά σκευάσματα και θεραπείες για λεμφώματα, τα οποία προορίζονται για καρκινοπαθείς και ασθενείς του Aids.
Το θέμα της χρηματοδότησης αποτελεί τεράστια πληγή στο ΕΣΥ αυτή την στιγμή. Με τις πιστώσεις να έχουν εξαντληθεί, με χρηματοδότηση που έρχεται με το σταγονόμετρο, με την κρίση σε έξαρση, με αποτέλεσμα να έχει συσσωρευθεί τεράστιος όγκος ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να βρει λύση άμεσα.
Βλέποντας δε κάποιος και τα στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2016, απογοητεύεται ακόμη περισσότερο, αφού είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015, την ώρα που τα έξοδα είναι αυξημένα κατά 823 εκατ. ευρώ. Στα νοσοκομεία ειδικότερα, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό περιορίζονται στο 1,51 δισ. ευρώ, έναντι 1,52 δισ. το 2015.
Εν τω μεταξύ ένα θετικό νέο από την υπόθεση ληξιπρόθεσμα, είναι ότι οι πληρωμές τον τελευταίο καιρό έχουν ομαλοποιηθεί, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΣΕΙΒ. Συγκεκρμένα, τον Οκτώβριο οι προμηθευτές πληρώθηκαν με 250 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ στα νοσοκομεία, προκειμένου να τακτοποιήσουν και αυτά, τις υποχρεώσεις τους.


Από:onmed.gr (
Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.