-->

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

  Σύμφωνα με δημοσιεύματα αλλά και "διαρροές" έληξε η περίοδος αξιολόγησης των Διοικήσεων στα νοσοκομεία. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για αλλαγή της διοίκησης και στο δικό μας "συγκρότημα".
   Πρός το παρόν οι μόνοι που γνωρίζουν με σιγουριά είναι οι ίδιοι οι κρινόμενοι, αφού τους κοινοποιήθηκε ήδη το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Με την επισήμανση (για άλλη μια φορά) πως η όποια συμβολή των προσώπων, σίγουρα παίζει το ρόλο της, καθώς η συμπεριφορά και οι επιδιώξεις είναι διακριτές και δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι, το καθοριστικό είναι η πολιτική που εφαρμόζεται και οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης. Αυτό είναι κάτι που τα πρόσωπα δεν μπορούν να το καθορίσουν. Γι' αυτό και εμείς κάνουμε κριτική στα πρόσωπα, αλλά γνωρίζοντας πως το διακύβευμα είναι στην ουσία πολιτικό, απευθυνόμαστε και απαιτούμε λύσεις από την πολιτική ηγεσία, απευθυνόμαστε και ζητούμε συμμάχους στο λαό της περιοχής και στους ασθενείς που αναζητούν περίθαλψη.
ΓΙ' ΑΥΤΟ ΜΕ ΟΠΟΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ!
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ!
ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

Και για όποιον ...ανησυχεί για τυχόν κενό εξουσίας, υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με πρόσφατο νόμο <<Στην περίπτωση κατά την οποία έχει εκλείψει ή αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο ο πρόεδρος ή ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, καθήκοντα προέδρου εκτελεί ο αναπληρωτής διοικητής του έτερου νοσοκομείου και εφόσον αυτός δεν υπάρχει, ο διευθυντής της Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας....Με τη σύνθεση αυτή το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει νομίμως ως τον διορισμό νέου προέδρου και αντιπροέδρου, ακόμη και μετά την πάροδο του τριμήνου, με την προϋπόθεση ότι τα λοιπά μέλη του επαρκούν για τον σχηματισμό απαρτίας».

Παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα από την iatropedia.
 
Για την πλειονότητα των διοικητών/ αν. διοικητών για τους οποίους η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την παραμονή τους. Υπήρξαν, ωστόσο, και κάποιες περιπτώσεις διοικητών για τους οποίους - παρά τη θετική εισήγηση της επιτροπής- η πολιτική ηγεσία συνεκτιμώντας  το συνολικό τους έργο και τη δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων καθώς και  διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης στα νοσοκομεία που διοικούν, έκρινε ότι η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης δεν θα βοηθούσε στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Υγείας  για σταθεροποίηση του συστήματος και  αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, από τους 71 διοικητές που αξιολογήθηκαν, οι 59 (44 διοικητές και 15 αναπληρωτές διοικητές) παύονται από τα καθήκοντά τους και οι 12 (8 διοικητές και 4 αναπληρωτές διοικητές) παραμένουν στις θέσεις τους. Σημειώνεται ότι 9 διοικητές και αν. διοικητές έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους.
Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη για την κάλυψη των θέσεων διοικητών και αναπληρωτών διοικητών με ανοιχτή πρόσκληση.
Τα τυπικά προσόντα της εν λόγω προκήρυξης θα είναι ακριβώς τα ίδια με τις ανάλογες προκηρύξεις του παρελθόντος ενώ ταυτόχρονα θα συνεκτιμηθούν για πρώτη φορά τα παρακάτω προσόντα:
-       Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών σχετικός με τη διοίκηση, οικονομικά και πληροφορική της υγείας ή άλλος συναφής τίτλος  στη διοίκηση και στα οικονομικά.
-       Διδακτορικός τίτλος σπουδών συναφής με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά.
-       Την επαγγελματική διαδρομή, όπως προκύπτει από τις θέσεις που υπηρέτησαν καθώς και τη γενικότερη κοινωνική και επαγγελματική αναγνώριση.
-       Τη γνώση της αγγλικής ή άλλης επίσης γλώσσας της ΕΕ που προκύπτει από σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, η σχετικό πιστοποιητικό που αποδεικνύει επάρκεια.
-       Τις σπουδές στο εξωτερικό σε συναφές αντικείμενο με τη διοίκηση νοσοκομείων ή επαγγελματικό έργο σε υπηρεσίες υγείας σε χώρες του εξωτερικού.
-       Το εκπαιδευτικό έργο που αναγνωρίζεται σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ σχετικό με τις υπηρεσίες υγείας, τη διοίκηση ή τα οικονομικά ή διεθνείς δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα περιοδικά για τις υπηρεσίες υγείας.
-       Την προσωπικότητα και την εκτίμηση των δεξιοτήτων των υποψηφίων που απαιτούνται για τη θέση και θα προκύψει από την προφορική τους συνέντευξη.
-       Τη δοκιμασία αυτοαξιολόγησης.
-       Τυχόν συστατικές επιστολές από προηγούμενούς τους εργοδότες.
-       Το κοινωνικό τους έργο (συμμετοχή σε εθελοντικές οργανώσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.