-->

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

«κούρεμα» έως 125 € σε νέες και παλιές συντάξεις

Έχει τελικά σημασία από που και με ποιά δικαιολογία θα γίνουν κάθε φορά οι μειώσεις που θα "κατασπαράξουν την σύνταξη όσων είναι ήδη συνταξιούχοι ή, ακόμα χειρότερα, πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον;
Καμία λέμε εμείς, γι' αυτό πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να μην περάσει το ασφαλιστικό έκτρωμα. Κανένα "κόστος" δεν είναι πολύ για αυτόν τον αγώνα. Γιατί είναι αγώνας ...δια βίου που αφορά όχι μόνο εμάς αλλά και τις γενιές που έρχονται. Αγώνας ζωής.
Μέσα από τη λαίλαπα του νέου ασφαλιστικού λοιπόν και αυτό. Από τις "κρυφές" μειώσεις είναι η παρακάτω, αφού αφορά στο τσεκούρωμα των επιδομάτων λόγω ανηλίκων - σπουδαζόντων-αναπήρων τέκνων που παίρνουν οι συνταξιούχοι, στην περίπτωσή μας του Δημοσίου. 


Μειωμένες ως και 125 ευρώ το μήνα θα δουν νέοι αλλά και παλιοί συνταξιούχοι, τις συντάξεις τους μετά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των προσαυξήσεων λόγω τέκνων που δικαιούνται.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι τα επιδόματα τέκνων για τις συντάξεις (σ.σ.: τόσο για τις νέες όσο και τις ήδη καταβαλλόμενες) θα υπολογίζονται με νέα ποσοστά, που είναι 8% για το πρώτο παιδί, 10% για το δεύτερο και 12% για το τρίτο παιδί.
Τα σημερινά ποσά επιδόματος τέκνων που προσαυξάνουν τη σύνταξη καθορίζονται με υψηλότερα ποσοστά. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο συνταξιούχος δικαιούται 20% προσαύξηση σύνταξης για το πρώτο παιδί, 15% για το δεύτερο και 10% για τρίτο και κάθε επόμενο ανήλικο τέκνο, ή για παιδί ως 24 ετών, εφόσον σπουδάζει.
Στους συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών, τα επιδόματα τέκνων υπολογίζονται με ένα 5% επί του ποσού της αρχικής (μικτής σύνταξης).
Στο Δημόσιο τα επιδόματα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 45 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.Η αλλαγή στον υπολογισμό τους θα επιφέρει ανατροπές και άλλη μια κρυφή έμμεση μείωση των συντάξεων. Θίγονται πάνω από 500.000 συνταξιούχοι γήρατος και αναπηρίας και κυρίως:
-Οι μητέρες που πήραν σύνταξη με ανήλικο τέκνο, όπως και οι τρίτεκνες γυναίκες που αποχώρησαν με 20 έτη ασφάλισης από το Δημόσιο και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 150.000 γυναίκες παίρνουν προσαύξηση σύνταξης λόγω ανήλικου τέκνου και με το νέο καθεστώς το ποσό θα μειωθεί.
-Οι στρατιωτικοί συνταξιούχοι, καθώς στις ηλικίες που αποχωρούν (από τα 45 μπορούν να πάρουν σύνταξη) έχουν παιδιά που είναι είτε ανήλικα (κάτω από 18 ετών) είτε σπουδάζουν, οπότε δικαιούνται επίδομα τέκνων στη σύνταξη.
-Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας που έχουν ανήλικο τέκνο ή παιδί ως 24 ετών που σπουδάζει.
-Οι συνταξιούχοι που έχουν παιδί με αναπηρία 67% και άνω γιατί παίρνουν το επίδομα λόγω τέκνων ισόβια και η καταβολή του δεν σταματά στο 18ο έτος ή στο 24ο αν σπουδάζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.