-->

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Πεσκέσι» στις κλινικές η συμφωνία για κρεβάτια ΜΕΘ

 Προς ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία με χρήματα των ασθενών αξιοποιείται από τη συγκυβέρνηση το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης κρεβατιών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε πριν από λίγες μέρες σε συμφωνία με τις ιδιωτικές κλινικές - μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) για να διαθέσουν, με το αζημίωτο φυσικά, 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ μέσω του ΕΚΑΒ στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα, ενώ οι ανασφάλιστοι είναι σε ακόμη χειρότερη μοίρα. 
Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από ενώσεις και συλλόγους υγειονομικών πως δεκάδες σοβαρά ασθενείς - περίπου 50 καθημερινά - περιμένουν για να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να ανοίξουν τα περίπου 200 κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά, προσφέρει συνειδητά «δωράκι» στους επιχειρηματικούς ομίλους και μάλιστα με χρήματα από τις εισφορές, αλλά και τις απευθείας πληρωμές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
 Σημειώνεται πως για νοσηλεία σε ΜΕΘ ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, για τις τρεις πρώτες ημέρες νοσηλείας 700 ευρώ ημερησίως, από την 4η έως και την 15η ημέρα νοσηλείας 500 ευρώ ημερησίως, από την 16η ημέρα και μετά 350 ευρώ ημερησίως. Μάλιστα, όταν η οικογένεια ενός ασθενή - κάτω από το βάρος της μεγάλης αναμονής και της κρισιμότητας της κατάστασής του - αναγκαστεί να καταφύγει σε ΜΕΘ ιδιωτικής κλινικής χωρίς να κάνει χρήση του ΕΚΑΒ, τότε ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του 10% κάθε μέρα επί του αντίστοιχου ποσού και 20% αν είναι ασφαλισμένος του ΟΓΑ.
Παράλληλα, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεσμεύτηκε προς τους κλινικάρχες της ΠΕΙΚ «να επανεξετάσει έως τα τέλη Μαρτίου, σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας , το θέμα του νοσηλίου της ΜΕΘ», δηλαδή των παραπάνω τιμών που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ τις κλινικές για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αντίστοιχη συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για 120 κλίνες ΜΕΘ μέσω ΕΚΑΒ είχαν συνάψει τον περασμένο Αύγουστο ο τότε υπουργός Υγείας , Π. Κουρουμπλής και ο ΕΟΠΥΥ.
Το κράτος απαλλάσσεται όλο και περισσότερο από τη χρηματοδότηση των υπηρεσιών Υγείας και τα βάρη φορτώνονται στα Ταμεία και τους ασφαλισμένους. Επιπλέον, χωρίς ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 2ετείς συμβάσεις γιατρών (100) και νοσηλευτών (400), μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Δηλαδή, πάλι «μπάλωμα» ορισμένων κενών με ημερομηνία λήξης. Στο μεταξύ για μήνες οι εργαζόμενοι μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων δούλευαν με μπλοκάκι μέχρι να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους...

Από το Ριζοσπάστη της 21/1/16 (Οι υποσημειώσεις δικές μας).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.