-->

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕ ΝΟΣ. ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ.

Πραγματοποιήθηκε προχθές την Τρίτη η προγραμματισμένη συγκέντρωση των ΔΕ νοσηλευτριών-ων από τα τρία Νοσοκομεία της περιοχής μας, με τη Συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη  (περίπου το 1/4 του συνολικού αριθμού).
Στη συγκέντρωση έγινε πλούσια συζήτηση που κάποιες στιγμές μάλιστα οξύνθηκε. 
   Αυτό που έγινε ξεκάθαρο ήταν πως τα Σωματεία εργαζομένων στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων ΔΕ, τόσο όσο αφορά στην κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, όσο και σε ό,τι αφορά στη μισθολογική τους αναβάθμιση, αναλογικά με τα καθήκοντα που πραγματικά ασκούν για πάρα πολλά χρόνια. 
    Η ουσία της συζήτησης, αφορούσε στο να γίνει ξεκάθαρο ποια ακριβώς είναι τα αιτήματα  προκειμένου να τα διεκδικήσουμε. Παρουσιάστηκε ένα κείμενο, το οποίο, όπως ειπώθηκε, έχει κυκλοφορήσει (πως; από ποιόν;) και σε άλλα νοσοκομεία, που περιέγραφε την παρούσα κατάσταση, έθετε το νομικό πλαίσιο και τέλος το αίτημα της αναβάθμισης των εργαζομένων χωρίς όμως κατά τη γνώμη των Σωματείων, αλλά και αρκετών εργαζομένων, αυτό να ξεκαθαρίζεται πλήρως. Η πρόταση που ακούστηκε από ορισμένους συναδέλφους, σύμφωνα και με όσα είχαν ειπωθεί και στην προηγούμενη συγκέντρωση, ήταν να συγκεντρωθούν υπογραφές κάτω από αυτό το κείμενο και να κατατεθεί στη συνέχεια στο Υπουργείο. Επίσης προτάθηκε και δεν υπήρξε αντίρρηση, να γίνουν παραστάσεις στη Διοίκηση και στην Πολιτική ηγεσία, δίνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας. Σε αντίθετη περίπτωση οι ΔΕ Νοσηλευτές θα περιοριστούν αυστηρά στα καθήκοντα που προκύπτουν από το καθηκοντολόγιό τους, με άμεση βέβαια συνέπεια την παράλυση των Νοσοκομείων.

   Από τα Σωματεία, επιδείχθηκε κατά τη γνώμη μας ενωτική διάθεση, παρά τις όποιες επιφυλάξεις εκφράστηκαν, ως προς το πως πρέπει να κινηθούμε. Συμφωνήθηκαν εν τέλει, με ορισμένες ελάχιστες τροποποιήσεις στο κείμενο, να προχωρήσουμε σε συνεδριάσεις των ΔΣ των Σωματείων, να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις και να προχωρήσουμε παράλληλα στη συγκέντρωση υπογραφών εργαζομένων στα Νοσοκομεία μας.
   Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μέλος του Δ.Σ. της ΣΥΝΔΕ, το οποίο όπως μας είπε δεν εκπροσωπούσε τη ΣΥΝΔΕ (!) - προφανώς εκφράστηκε εδώ κάποιου είδους διαμάχη εξουσίας στο συγκεκριμένο φορέα η οποία και δεν αφορά τα Σωματεία, κατά τη γνώμη μας δε ούτε τους εργαζόμενους. 
   Φάνηκε πάντως πως υπήρχε ήδη μια διαμορφωμένη τάση γύρω από το κείμενο στο οποίο αναφερθήκαμε χωρίς όμως καμιά άλλη ξεκάθαρη τοποθέτηση για την διεκδίκηση των αιτημάτων. Δηλαδή, αν δεν παρενέβαιναν τα Σωματεία, η πρόταση θα ήταν: Μάζεμα υπογραφών κάτω από ένα κείμενο, κατάθεσή του στην Πολιτική ηγεσία και μικρή διορία προκειμένου να το αποδεχτεί. Σε αντίθετη περίπτωση άρνηση οποιασδήποτε παροχής υπηρεσίας πέρα από το γνωστο καθηκοντολόγιο των ΔΕ.

   Η τοποθέτηση του Σωματείου μας στην οποία δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις συνοψίζεται στα παρακάτω:
   Η εμπειρία λέει πως καμία διεκδίκηση δεν κερδήθηκε επειδή υπήρχε το σωστό κείμενο και η καλή διατύπωση, (αλλιώς για τα αιτήματά μας θα αρκούσε ένας καλός δικηγόρος). Εκτός λοιπόν από το κείμενο και τη "δικαιολογητική βάση" που βεβαίως χρειάζεται, το βάρος πρέπει να δοθεί στο να πειστούν όλοι οι συνάδελφοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους, οι ίδιοι, χωρίς "μεσάζοντες". Να δημιουργηθεί δηλαδή ένα μεγάλο κίνημα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή που θα είναι σε θέση να κοντραριστεί με την πολιτική ηγεσία, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να χαρίσει τίποτα. Πόσο μάλλον αυτή την περίοδο που ετοιμάζεται μια ακόμα αντιασφαλιστική επιδρομή που θα ισοπεδώσει εκτός από το μισθό και τη σύνταξη που περιμένουμε για να ζήσουμε.
   Άρα λοιπόν εκείνο που πρέπει πρωτίστως να επιδιώξουμε είναι: 
ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ,(ο τρόπος και το νομικό υπόβαθρο που θα χρησιμοποιήσει η πολιτεία όταν φτάσει στο σημείο να τα υλοποιήσει λίγο μας απασχολεί!)
ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. 
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ.
   Να πάμε όλοι μαζί στο Υπουργείο, όταν αποφασιστεί και να απαιτήσουμε το δίκιο μας, εν μέσω κινητοποίησης (απεργίας, στάσης, συγκέντρωσης κλπ) που θα πιέσει την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.
   Ακόμα και με την καλύτερη προετοιμασία, τα καλύτερα επιχειρήματα, η Κυβέρνηση θα τα γράψει στα παλιά της τα παπούτσια αν δεν έχει κόσμο έξω από την πόρτα της να πιέζει να διεκδικεί.
   Στίς αμέσως επόμενες μέρες λοιπόν το Σωματείο θα επιδιώξει ενημέρωση των συναδέλφων στο Νοσοκομείο και μάζεμα υπογραφών, σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στη συγκέντρωση.

   Παράλληλα συνάδελφοι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η μεγαλύτερη πρόκληση του συνδικαλιστικού κινήματος αυτή τη στιγμή είναι η μάχη για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Πρόκειται για μια συνολική επίθεση του συστήματος που θα επηρεάσει όχι μόνο τη δική μας επιβίωση αλλά και όσων ήδη είναι συνταξιούχοι. Θα ισοπεδώσει τα όνειρα για αξιοπρεπή επιβίωση όλων όσων ήδη εργαζόμαστε αλλά και των παιδιών μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.