-->

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Έρχεται αυστηρό σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς με εντολή τρόικας!

Τι προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για οικογενειακος ιατροςΤο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς γνωστό και ως gatekeeping, θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα με εντολή τρόικας. Όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση, μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών βάση του οποίου για να δει κανείς εξειδικευμένο γιατρό θα πρέπει να περάσει πρώτα από τον οικογενειακό.
 Μάλιστα φαίνεται ότι δίνεται περιθώριο το πλήρες σύστημα παραπομπών να τεθεί σε λειτουργία εντός του χρόνου, αλλά μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες με τους Γενικούς Γιατρούς. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) στη δευτεροβάθμια περίθαλψη που θα χρησιμοποιηθεί από τους οικογενειακούς γιατρούς. (Μάρτιος 2018)». 
Γι αυτό και ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων για οικογενειακούς γιατρούς. «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018 με την εφαρμογή της υπηρεσίας gatekeeping να εφαρμοστεί σταδιακά μέχρι το 2018» υπογραμμίζεται εμφατικά στο συμπληρωματικό μνημόνιο.
 Γι αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ έδωσαν άρον άρον στη δημοσιότητα τις συμβάσεις για τους Γενικούς Γιατρούς οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον κλάδο αφού εκτός των άλλων δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος.
Μάλιστα εξαιρετικά άμεσο θεωρείται το γεγονός ότι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό τους γιατρό μέχρι τον Μάρτιο, καθώς σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα: «Η υποχρεωτική καταχώριση των ασθενών θα οριστικοποιηθεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τον Μάρτιο του 2018». Μέχρι τότε βέβαια θα πρέπει να έχουν γίνει και οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς (Γενικούς Γιατρούς, Παθολόγους, Παιδιάτρους), γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεδομένων των αντιδράσεων στο ιατρικό σώμα για τις αμοιβές 1 ευρώ ανά ασφαλισμένο.
[...]

 Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.