-->

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Προαπαιτούμενο το κόψιμο του ανθυγιεινού για να πάρουνε τη...δόση της Τρόικα. Να το αποτρέψουμε!

Σημ. Είναι πλέον στο πολυνομοσχέδιο ότι θα τεθεί στο τραπέζι το ανθυγιεινό καθώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του, το ανθυγιεινό επίδομα μπαίνει υπό εξέταση από μια 15μελή επιτροπή η οποία από μηδενική βάση θα αποφασίσει ποιοι κλάδοι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποιό ύψος μπορεί να λαμβάνουν ανθυγιεινό επίδομα. Ταυτόχρονα η επιτροπή (η οποία συγκροτείται αποκλειστικά από ανώτατα στελέχη υπουργείων) υποχρεούται να συντάξει μέτρα για τον περιορισμό της επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας στους διάφορους τομείς και κλάδους που η εφαρμογή τους μπορεί να οδηγεί στον περιορισμό ή και την περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο η επιτροπή πρέπει να παραδώσει το αρχικό πόρισμα μέχρι τον Μάιο του 2018 και το τελικό το αργότερο σε ένα χρόνο από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. 

Στις 11 του περασμένου Δεκέμβρη, σε άρθρο με τίτλο Το ανθυγιεινό πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – τρόικας, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο «εξορθολογισμού» (έτσι λένε στη μνημονιακή αργκό το τσεκούρωμα) του επιδόματος για ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία. Προφανώς δεν ήταν κάτι που βγάλαμε από το μυαλό μας, καθώς οριζόταν με σαφήνεια στη σελ. 45 του προσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης.
Στην αποκάλυψή μας, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας αρκέστηκε σε αόριστες διαβεβαιώσεις ότι το ανθυγιεινό δεν κινδυνεύει, χωρίς να απαντά επί της ουσίας εδώ και έναν μήνα ή να δεσμευτεί επισήμως. Τις διαβεβαιώσεις αυτές περιφέρουν και οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ και τα Νοσοκομεία. 
Πριν τελικά αλέκτορ φωνήσαι τρις, έρχεται ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο αν. υπουργός Οικονομικών για θέματα εξόδων Γιώργος Χουλιαράκης, να αποκαλύψει -έστω και δια της πλαγίας οδού- τα σχέδια της κυβέρνησης. 
Σε εγκύκλιο που εξέδωσε με αφορμή ερωτήματα υπηρεσιών, αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει από το 2015 την «ευθυγράμμιση του σχετικού καθεστώτος με την ευρωπαϊκή νομοθεσία» (δηλ. περικοπή του επιδόματος) την 31η Δεκέμβρη 2017. 
Επειδή όμως η ημερομηνία αυτή ήταν «ενδεικτική», καλεί τις υπηρεσίες να συνεχίσουν την καταβολή του επιδόματος. Για πόσο ακόμα, δεν ξεκαθαρίζει.
 Η πρόθεση, όμως, είναι σαφέστατη: Διόλου τυχαία, στην ίδια εγκύκλιο ο κ. Χουλιαράκης χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό επικείμενη όταν αναφέρεται στην «ευθυγράμμιση».(σημ. δηλαδή κόψιμο του ανθυγιεινού, όπως και όσο παίρνουμε...) Ούτε πιθανή, ούτε υπό συζήτηση, ούτε υπό διαπραγμάτευση. Επικείμενη.
Τόσο ο… μαρτυριάρης αν. υπουργός Οικονομικών, όσο κι η ηγεσία του Υπ. Υγείας, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η περικοπή του επιδόματος αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησής τους προς τους «θεσμούς» και συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της γ΄ αξιολόγησης, τα οποία προσεχώς θα κληθούν να περάσουν από τη Βουλή με το γνωστό επιχείρημα ότι κινδυνεύει η δόση. Θεωρούμε πολύ πιθανό, η κυβέρνηση να μεταθέσει το ζήτημα για τους επόμενους μήνες (σίγουρα όμως στο πρώτο τετράμηνο του έτους), όταν θα νομοθετηθούν και δεκάδες άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Οι κακές γλώσσες, μάλιστα, λένε ότι η μετάθεση αυτή δεν είναι άσχετη με τα επικείμενα συνέδρια της ΠΟΕΔΗΝ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, δύο ομοσπονδιών που συμπεριλαμβάνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αντίθετα, μέσα από τα σωματεία μας πρέπει να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, ώστε να αποκρούσουμε με αγωνιστικές παρεμβάσεις τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των δανειστών.

δείτε τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για το ανθυγιεινό

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.