-->

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΔΟΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ...(ΔΕΝ) ΖΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ!

ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ (;) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΑΝ ΠΟΤΕ! - ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Μεγάλος ντόρος είχε σηκωθεί πριν από δύο χρόνια με αφορμή την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ) για τη λειτουργία της Νοσηλευτικής επιτροπής η οποία έχει ως αρμοδιότητα να καθορίσει τους κανόνες για τις εσωτερικές μετακινήσεις σε τμήματα του Νοσηλευτικό προσωπικού.

Μάλιστα, μετά από σχετική εισήγηση, ο κ. Πολάκης έβγαλε και εγκύκλιο τον 7ο/'17 που ζητούσε από τα Νοσοκομεία κλπ την εφαρμογή του, με την κατάλληλη επικοινωνιακή προβολή βεβαίως, καθώς θα εξυγιαίνονταν το καθεστώς των ρουσφετολογικών, πελατειακών και άδικων μετακινήσεων των Νοσηλευτών. Όλοι όσοι ζούμε στα Νοσοκομεία καταλαβαίνουμε ακριβώς την κατάσταση αυτή καθώς κάποιοι είναι μονίμως στη λάντζα και στα πιο <<βαριά>> τμήματα ενώ κάποιοι όχι ...

Γι' αυτό άλλωστε ήταν και είναι, πολύ σοβαρή υπόθεση να εφαρμοστούν αντικειμενικά κριτήρια στην τοποθέτηση των νοσηλευτών στα διάφορα τμήματα.

   Ισχυρίζονταν δε, ότι τα κριτήρια για τις τοποθετήσεις θα ήταν η βαρύτητα των νοσηλευτικών τμημάτων, ο χρόνος παραμονής του κάθε εργαζόμενου στο νοσηλευτικό τμήμα καθώς και τα χρόνια υπηρεσίας του στη νοσηλευτική υπηρεσία. Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι αλλά κάθε εργαζόμενος στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των Νοσοκομείων έχει αντιληφθεί ότι τίποτα από αυτά που ισχυριζόταν τότε η ηγεσία του ΕΣΑΝ και για τα οποία θριαμβολογούσε η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας εκδίδοντας και τη σχετική απόφαση, δεν έχει συμβεί.
Υπενθυμίζουμε απλώς ότι σύμφωνα με την απόφαση θα έπρεπε ανάμεσα στα άλλα:
 – Η νοσηλευτική επιτροπή να συγκροτηθεί και να κατηγοριοποιήσει τα τμήματα σε 3 κατηγορίες ανάλογα με τη βαρύτητα. 

 – Όλοι οι εργαζόμενοι να τοποθετούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και στις 3 κατηγορίες τμημάτων παραμένοντας τουλάχιστον 7 χρόνια στην κάθε κατηγορία. 

 – Κάθε Νοέμβριο να εξετάζονται οι αιτήσεις των εργαζομένων και ανάλογα με το ιστορικό του κάθε εργαζόμενου να ικανοποιούνται τα αιτήματα. 

 – Κανένας εργαζόμενος δεν παραμένει σε πρωινό ωράριο πέραν της 5ετίας και σε κάθε περίπτωση πριν την εξάντληση των 2/3 του εργασιακού του βίου.

 – Εργαζόμενοι που έχουν μεγάλο χρονικό διάστημα σε τμήματα μετακινούνται μετά από αίτημά τους υποχρεωτικά σε τμήματα διαφορετικής βαρύτητας.

    Μετά από 18 ολόκληρους μήνες που δόθηκε η εντολή υλοποίησης των παραπάνω, σε κανένα - απ' όσο γνωρίζουμε - Νοσοκομείο, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί, εκτός ίσως από την συγκρότηση της νοσηλευτικής επιτροπής προκειμένου κάποιοι διευθυντές νοσηλευτικής υπηρεσίας αλλά και προϊστάμενοι να προσθέσουν ένα ακόμα χαρτί στον ατομικό φάκελο τους.
Στην πραγματικότητα όμως, ένα αντικειμενικό και δίκαιο σύστημα ενδοϋπηρεσιακών μετακινήσεων που πράγματι είναι αναγκαίο, για να υλοποιηθεί χρειάζεται σημαντική ενίσχυση των νοσηλευτικών τμημάτων με προσωπικό. Παρ' όλη την κακή κατάσταση όμως που όλοι τη ζούμε στο πετσί μας, όσο κι' αν προσφάτως προσπαθούν να μας πείσουν ότι ζούμε...κοσμοϊστορικές αλλαγές,  κάποιοι από την ηγεσία του ΕΣΑΝ έχουν το θράσος σήμερα να τριγυρίζουν στα Νοσοκομεία, να συγκεντρώνουν το νοσηλευτικό προσωπικό και να ισχυρίζονται ότι ανάμεσα στα άλλα κατορθώματα του είναι και η απόφαση για τις ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις. 
 Οι εργαζόμενοι στις νοσηλευτικές υπηρεσίες γνωρίζουν καλά ότι όχι μόνο υφίστανται τις συνέπειες από την χαμηλή στελέχωση αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι έρμαιο των διαθέσεων των διοικήσεων των Νοσοκομείων των διευθύνσεων νοσηλευτικής υπηρεσίας αλλά και άλλων υπηρεσιακών στελεχών. Πολύ περισσότερο όταν ένα μέρος από αυτά τα διευθυντικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί όχι με κρίσεις και αξιοκρατικά κριτήρια αλλά από τις διοικήσεις, προκειμένου να υπηρετήσουν τους κομματικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Πως θα ανατραπεί αυτή κατάσταση για να γίνει η ζωή των πολλών καλύτερη και να μην εξαρτυόμαστε από τα ρουσφέτια, τα γλειψίματα και τις πελατειακές δεσμεύσεις;
Η απάντηση είναι μάλλον προφανής. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Στοιχεία & πληροφορίες πήραμε από ygeionomikoi

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.