-->

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Κινητοποίηση για το ανθυγιεινό. 24ωρη η ΑΔΕΔΥ - Στάση εργασίας η ΠΟΕΔΗΝ!

 (Σημ. Παρακάτω η ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας για την αυριανή απεργία με αίτημα να μην περικοπεί, αλλά αντίθετα να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους χώρους του Δημοσίου που έχουν ανάλογες συνθήκες)



ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ


Όλοι στην 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, Τετάρτη 3 Οκτώβρη

και στη συγκέντρωση 12:00 μ. στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Οδός Πανεπιστημίου)

«Από μηδενική βάση» επανεξετάζεται το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με βάση την αντιασφαλιστική επιδρομή τρόικας και κυβέρνησης το 2016. Αυτό σημαίνει πετσόκομμα –ακόμη και κατάργηση– των όποιων δικαιωμάτων συνοδεύουν τους εργαζόμενους που υπάγονται στα ΒΑΕ. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση όσων επαγγελμάτων και κλάδων είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ. Με άλλα λόγια, η μείωση του κόστους για κράτος κι εργοδοσία, και η ταυτόχρονη χειροτέρευση των όρων δουλειάς, αμοιβής, σύνταξης και ζωής των εργαζομένων.
Στο Δημόσιο δεν ισχύει το καθεστώς των ΒΑΕ 
για τους μόνιμους υπαλλήλους.

Μόνο κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (στους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία, το υπ. Πολιτισμού κ.α.), μετά από μακροχρόνιους και σκληρούς αγώνες, παίρνουν ένα επίδομα, ανεξάρτητα της ονομασίας που επέλεξε το κράτος να τους το χορηγεί. Αυτά τα επιδόματα βρίσκονται σήμερα σε αμφισβήτηση, στο πλαίσιο της πολιτικής της λιτότητας και της περικοπής-κατάργησης των επιδομάτων γενικότερα. Επιδίωξη της πολιτικής αυτής είναι να παραμείνει μόνο ένας βασικός μισθός -και τίποτε περισσότερο- για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων με εργοδότη το κράτος.

Η πρεμούρα που έχει πιάσει τελευταία την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη λεγόμενη «υγιεινή και ασφάλεια», δεν είναι παρά η προσπάθεια κατάργησης του επιδόματος επικίνδυνης κι ανθυγιεινής εργασίας, μέσω της συγκρότησης επιτροπών κατά φορέα, με γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας. Η κάλπικη δικαιολογία έχει ήδη βρεθεί: Γιατί να δίνει επίδομα το κράτος, αφού (δήθεν) θα έχει εξαλείψει τους παράγοντες επικινδυνότητας;

Κι όμως, μια σειρά χώροι είναι τόσο εξόφθαλμα ανθυγιεινοί (π.χ. καθαριότητα-πράσινο των Δήμων, νοσοκομεία κ.λπ.) που τα εργατικά «ατυχήματα» (στην πραγματικότητα, εργοδοτικά εγκλήματα, συχνά θανατηφόρα) και οι επαγγελματικές ασθένειες κάνουν θραύση. Και όσοι δουλεύουν σ’ αυτούς τους χώρους πρέπει να είναι σαφές ότι δικαιούνται, όχι μόνο αυξημένο μισθό, αλλά και μειωμένο ωράριο, παροχές σε είδος, μέσα και μέτρα προστασίας, λιγότερα έτη για συνταξιοδότηση και μεγαλύτερη σύνταξη. Κάτι που, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με την αντεργατική πολιτική κυβερνήσεων-κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Ό,τι κερδήθηκε, κερδήθηκε με αγώνες. Κι ό,τι είναι να κερδηθεί ή να διατηρηθεί, μόνο με αγώνες θα πραγματοποιηθεί.
Οι σημερινοί και οι επίδοξοι διαχειριστές της εξουσίας μόνο για κάτι τέτοιο δεν νοιάζονται. Εμείς πρέπει να κοιτάμε το συλλογικό μας συμφέρον, να υπερασπιζόμαστε κατακτήσεις και να διεκδικούμε δικαιώματα. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των ξένων και ντόπιων αρπακτικών, βρίσκονται σήμερα -μεταξύ άλλων- το ανθυγιεινό επίδομα και τα ΒΑΕ. Αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αφορά μόνο 90.000 συναδέλφους (όπως λέει η συμβιβασμένη και υποταγμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ που είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή μας κατάσταση). Είναι τμήμα της συνολικότερης επίθεσης που αφορά όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Ούτε πρέπει να μπλέξουμε στις κάλπικες αντιπαραθέσεις της ξεπουλημένης ηγεσίας (π.χ. η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε στάση εργασίας κι όχι απεργία στις 3/10!). Γιατί κάθε τι που αφαιρείται, χειροτερεύει συνολικά τη θέση μας και αποθρασύνει κυβέρνηση και κεφάλαιο, ανοίγοντάς τους περισσότερο την όρεξη.
  • Γιατί δεν θα σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς!
  • Να μην περικοπεί-καταργηθεί κανένα ανθυγιεινό επίδομα!
  • Να χαρακτηριστούν χώροι του Δημοσίου ως ανθυγιεινοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!
  • Να ενταχθούν μια σειρά ειδικότητες και κλάδοι του Δημοσίου στα ΒΑΕ!
  • Ν’ ανατραπεί η αντεργατική πολιτική ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου και κυβέρνησης!
Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.