-->

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Παρενέργειες κατ' οίκον;


 Θεραπεία με χλωροκίνη και σε ασθενείς στο σπίτι που πάσχουν από κορωνοϊό! 
Αυτό αποφάσισε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου υγείας. Η χλωροκίνη/υδροξυχλωροκίνη είναι ένα παλιό φάρμακο που σε συνδυασμό με άλλα χρησιμοποιείται στη χώρα μας, καθώς και σε πολλά ακόμα κράτη. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αγωγής που δίνεται στα νοσοκομεία σε ασθενείς με κορωνοϊό, εν αναμονή εύρεσης καταλληλότερης θεραπείας. Μελέτες δείχνουν να έχει σε ένα βαθμό επιτυχία, χωρίς όμως ακόμα να είναι βεβαιωμένη η αποτελεσματικότητά του.
Το ζήτημα είναι ότι απαιτείται αυστηρή ιατρική επίβλεψη για τη χορήγησή του, μιας και οι παρενέργειες που δύναται να προκαλέσει είναι βαριές, από οφθαλμική τοξικότητα μέχρι και θανατηφόρες καρδιακές αρρυθμίες. Πρόσφατη είναι η είδηση από τη Γαλλία, πως ανάμεσα στα χιλιάδες θύματα της πανδημίας είναι και τρεις ασθενείς που λάμβαναν χλωροκίνη κατ' οίκον!
 Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι αυτό θα γίνεται με ειδικά κριτήρια σε ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου και με στενή ιατρική παρακολούθηση, δεν μπορούμε παρά να είμαστε καχύποπτοι. Για ποιο λόγο; Μα την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης: «τα περιστατικά αυτά θα παρακολουθούνται μέσω ενός συστήματος τηλεϊατρικής»! 
 Αυτή είναι, λοιπόν, η ιατρική φροντίδα που παρέχει το κράτος στους ασθενείς που αποκλείονται στο σπίτι τους, μακριά από τα νοσοκομεία; Αυτή είναι η στενή ιατρική παρακολούθηση για να διασφαλιστεί η σωστή χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής; Ή μήπως η επίκληση στον ανύπαρκτο για τις περισσότερες οικογένειες οικογενειακό γιατρό;
Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που και αυτές οι ελάχιστες δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αποψιλώνονται περαιτέρω, με μετακίνηση προσωπικού τους στα νοσοκομεία. Για να αποφύγουν να κάνουν μόνιμες μαζικές προσλήψεις!
 Τα πάντα, επομένως, τίθενται στην υπηρεσία του αποκλεισμού του λαού από τη δωρεάν περίθαλψη. Μάσκες να μην φοράνε όλοι, γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Μόνο οι ασθενείς. Ταυτόχρονα, ο Τσιόδρας μας καλεί να συμπεριφερόμαστε όλοι λες και είμαστε ασθενείς, αλλά... χωρίς μάσκες! Για την εισαγωγή στο νοσοκομείο, οι προϋποθέσεις έχουν γίνει τόσο αυστηρές, που πρέπει να είσαι βαρέως πάσχων για να περάσεις τις πύλες του. Δεν συζητάμε καν για τους όρους που πρέπει να πληρούνται για να μπορείς να κάνεις διαγνωστικό τεστ. Εκτός και αν διαθέτεις ...όσα σου ζητήσουν (όπου σε "πιάσουν" δηλαδή) για να πας σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, οπότε εκεί αλλάζει το πράγμα. ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΑΝ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ!
Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, αναδιαμορφώνονται και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Τα δήθεν επιστημονικά κριτήρια γίνονται πολύ «ελαστικά», όταν μπαίνουν στην υπηρεσία μιας πολιτικής που συνειδητά οδηγεί σε ανθρωποθυσίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.