Το δίλημμα είναι δραματικό: προστατεύουμε τη δημόσια υγεία ή κάνουμε εκπτώσεις γιατί αν παραταθεί κι άλλο η καραντίνα οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι καταστροφικές;
Οι προβλέψεις είναι μαύρες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η πανδημία μπορεί να εξαλείψει έως και το ένα δέκατο της οικονομικής παραγωγής της ηπείρου.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, εισηγείται πιο γενναιόδωρες ενισχύσεις και προτείνει την ίδρυση μιας κακής τράπεζας όπου θα διοχετευτούν τα τοξικά δάνεια των τραπεζών[...]
Εξαιτίας της επαπειλούμενης οικονομικής πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποσύρουν κάποια αυστηρά μέτρα. Ο φόβος για το οικονομικό αύριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι του φόβου για το υγειονομικό σήμερα.
Γεννάται το ερώτημα: Η διαφορετική αξιολόγηση των κινδύνων στηρίζεται σε στοιχεία; Σαφές το μήνυμα του Ντέιβιντ Ναβάρο, καθηγητή Παγκόσμιας Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου και απεσταλμένου στον ΠΟΥ για τον Covid-19. Μιλώντας στον Guardian εκτιμά ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να υποθέτει πως το εμβόλιο θα παρασκευαστεί σύντομα και ότι ο κόσμος θα πρέπει να προσαρμοστεί στη συνεχιζόμενη απειλή. (...) Αυτή θα είναι μια νέα κανονικότητα για μας». Καμπανάκι και από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε ότι «τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας».
Οι ηγέτες που κινούνται μεταξύ φασισμού και αυταρχισμού, όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο, καταγγέλλουν τους ειδικούς που διατυπώνουν τέτοιες απόψεις ότι παίζουν το παιχνίδι των Κινέζων, οι οποίοι, σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας που διακινούν, κατασκεύασαν τον ιό για να πλήξουν τις οικονομίες της Δύσης ώστε να κυριαρχήσουν στον πλανήτη. Στηρίζουν τις διαδηλώσεις που γίνονται υπέρ της κατάργησης της καραντίνας κι ας έχουν στις χώρες τους πολλές απώλειες.
Γι' αυτούς -το έλεγαν και οι δύο με απύθμενο κυνισμό από την αρχή- προέχει η σωτηρία του άπληστου καπιταλισμού τον οποίο υπηρετούν με θρησκευτική ευλάβεια. Γι' αυτούς η προστασία της ανθρώπινης ζωής από τον κορονοϊό είναι δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα.
Πιέζουν τους υπουργούς και τους κυβερνήτες να σφυρίξουν λήξη συναγερμού. Γι' αυτούς και πολλούς ομοϊδεάτες τους ισχύει αυτό που επισημαίνει ο Εντγκάρ Μορέν: «Ο οικονομικός λόγος είναι πιο σημαντικός και πιο ισχυρός από τον ανθρωπιστικό.
Το κέρδος αξίζει πολύ περισσότερο από τις απώλειες ανθρώπινων υπάρξεων, που η επιδημία μπορεί να προκαλέσει... Στο βάθος η θυσία των πιο ευάλωτων (των γέρων, των ασθενών) είναι λειτουργική σε μια λογική της φυσικής επιλογής. Όπως συμβαίνει στον κόσμο της αγοράς, όποιος δεν επικρατεί στον ανταγωνισμό προορίζεται να χαθεί»
(«Εφημερίδα των Συντακτών», 17-4-2020, από τη στήλη «Ιδέες» του Θ. Γιαλκέτση).
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.