-->

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Οριακή η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου - Τριπλοβάρδιες στα ΤΕΠ

Δυόμιση μήνες μετά την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας σε ανεμβολίαστους υγειονομικούς, και η κατάσταση στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου είναι οριακή - Τραγικές χαρακτηρίζει τις ελλείψεις προσωπικού ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου
 - Τριπλοβάρδιες στα ΤΕΠ.
Ως γνωστόν, στο νοσοκομείο τέθηκαν σε αναστολή 34 εργαζόμενοι και, σύμφωνα με το σωματείο, οι επιπτώσεις στη λειτουργία του είναι τραγικές.
Λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού έχουν συγχωνευθεί, ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, η καρδιολογική με την παθολογική κλινική, ενώ η καρδιολογική κλινική έχει πλέον μόνο δύο ιατρούς. 
Επίσης, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μένουν αρκετές  ημέρες εφημερίας με μόνο ένα γιατρό για το χειρουργικό ΤΕΠ, για το παθολογικό ΤΕΠ και για το ΤΕΠ covid, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος  αναμονής εξέτασης των ασθενών.
Παράλληλα, τα εργαστήρια του νοσοκομείου (μικροβιολογικό, αιματολογικό,βιοχημικό, ανοσολογικό) έχουν μείνει με 3 μόνο ιατρούς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος φόρτος εργασιών στους εναπομείναντες, ενώ μένουν κενές εφημερίες και υπάρχουν πολλές βάρδιες που οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται χωρίς παρουσία ιατρού ή βιοχημικού.
Μάλιστα, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, για να βγουν προσωρινά οι εφημερίες της παθολογικής κλινικής γίνονται μετακινήσεις παθολόγων από Νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Τέλος, υποστηρίζουν ότι στη διοικητική υπηρεσία υπάρχουν κενά σε κρίσιμα τμήματα, στα οποία εφαρμόζονται παράνομα προγράμματα εργασίας για τους εναπομείναντες υπαλλήλους με κομμένα ρεπό, ενώ και στα πλυντήρια υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να μένουν κλινικές χωρίς σεντόνια και μαξιλαροθήκες.
Τριπλοβάρδιες
Στην καλύτερη περίπτωση ως «οριακή» περιγράφει την επικρατούσα κατάσταση τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και εν γένει στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου ο Διευθυντής του ΤΕΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου, Νίκος Κακολύρης.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα «ΑΝΑΤΟΛΗ», έκανε λόγο  για εξαντλητικές και συνεχόμενες εφημερίες των γιατρών του ΤΕΠ, που πολλές φορές αναγκάζονται να ξεπερνούν τα όριά τους για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις.
Παράλληλα τονίζει πως υπάρχουν εφημερίες στα ΤΕΠ που γίνονται με έναν γιατρό που καλείται να κάνει ουσιαστικά τριπλοβάρδια (για περιστατικά covid, παθολογικό ΤΕΠ και χειρουργικό ΤΕΠ) ενώ κάνει λόγο και για έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού από τη Διοίκηση και την ΔΥΠΕ αλλά και έμπρακτης ενίσχυσης για να μπορέσει το πρόγραμμα των εφημεριών και οι ανάγκες του Τμήματος να ικανοποιηθούν.
«Η υπερ-εφημέρευση δεν συνεπάγεται ποιότητα παρεχόμενης υγείας», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας πως για να δοθούν λύσεις θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις.
Στη Βουλή
Τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου φέρνουν με κοινή ερώτησή τους στη βουλή, τρεις βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Μανώλης Συντυχάκης.
Άρθρο της "ΕΦ.ΣΥΝ."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.