-->

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ν.4808/2021 - ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Από την " Πρωτοβουλία για την κατάργηση του 4808/21 και την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών" λάβαμε και αναρτούμε την παρακάτω ανακοίνωση για την ενημέρωση όλων 

Παράνομες κρίνονται η μια μετά την άλλη, οι απεργίες που κηρύσσονται σε διάφορους εργασιακούς χώρους, με την κατάσταση να έχει πάρει πλέον χαρακτηριστικά επιδημίας, η οποία μάλιστα δεν αναμένεται να παρουσιάσει καμία ύφεση, αλλά το αντίθετο, θα γενικεύεται όλο και περισσότερο, σαν ένας πραγματικός εμπρησμός, σαν ολοκαύτωμα χωρίς υπερβολή, της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης.

Μετά την KAVALA OIL, την COSCO, την Κεραμέως, σειρά πήρε ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΣΘ και τώρα ο ΟΑΕΔ. Όλοι τους – με περισσή αυτοπεποίθηση και άνεση, αφού ξέρουν ότι ο δρόμος – βλέπε νόμος Χατζηδάκη - είναι στρωμένος γι’ αυτούς με ροδοπέταλα - αναζητούν να ξεμπερδέψουν με συνοπτικές διαδικασίες με τις εργατικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των εργαζόμενων και των σωματείων τους.  Με τη συνδρομή της διόλου τυφλής δικαιοσύνης, η οποία δεν φαίνεται να ανησυχεί ούτε καν, στο να διατηρεί τα προσχήματα της ανεξαρτησίας, οι απεργίες έχουν τεθεί σε κυριολεκτικό πογκρόμ, γεγονός που αμβλύνει όλο και περισσότερο τη δυνατότητα των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων στην προέλαση της πιο βάρβαρης, αντικοινωνικής και αντεργατικής πολιτικής. Είναι και για την αστική δικαιοσύνη ο νόμος Χατζηδάκη, ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της, στο μόνο αφεντικό που πραγματικά αναγνωρίζει, κυβέρνηση και εργοδότες.

Η πρόσφατη περίπτωση της απεργίας στον ΟΑΕΔ έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των απαγορευμένων απεργιών, ο οποίος δεν προλαβαίνει να γίνεται όλο και πιο μακρύς. Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Χ. Πρωτοψάλτης, ο οποίος έσπευσε να προσάψει στην απεργία της Ομοσπονδίας ότι:

  • Είναι παράνομο να πληροφορηθεί το σύνολο της κοινωνίας για το αντικοινωνικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και ψηφίζεται την Τετάρτη με διαδικασίες fast track
  • Είναι παράνομο να μάθουν οι άνεργοι για τις μαζικές διαγραφές τους και τη βίαιη απομάκρυνσή τους από τον ΟΑΕΔ μέχρι και δύο χρόνια.
  • Είναι παράνομο να μάθουν οι άνεργοι για το νομοσχέδιο, το οποίο θα έπρεπε να έχει τίτλο (όπως λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ) «Η Τιμωρία των Ανέργων».
  • Είναι παράνομο να πληροφορηθεί το κοινωνικό σύνολο για την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, μέσα και από την υποβάθμιση του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία, με ένα διοικητικό συμβούλιο υπό τον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησης.
  • Είναι παράνομο να πληροφορηθεί το κοινωνικό σύνολο την απεριόριστη δυνατότητα που δίνεται μέσω της νέας νομικής υπόστασης για πλιάτσικο στα αποθεματικά και τους πόρους από τις εισφορές εργαζόμενων, εργοδοτών, οι οποίες ανέρχονται σε πάνω από 10 δις, όπως και στα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης, με το παράδοξο αντί να στηρίζονται οι άνεργοι, να μαγειρεύονται τα νούμερα για να πέφτουν τα ποσοστά της ανεργίας.

Η οπισθοχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος κάτω από τις ερπύστριες του νόμου Χατζηδάκη, είναι μία εξέλιξη πέρα για πέρα  αναμενόμενη και κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν το φανταζόταν. Κάθε εκατοστό υποχώρησης, φέρνει το εργατικό κίνημα σε δυσχερέστερη θέση, από την οποία θα χρειαστεί να δώσει την επόμενη μάχη. 

Γι’ αυτό ο αγώνας για την κατάργηση του νόμου 4808/2021 δεν είναι ζήτημα διεκδίκησης για κατανάλωση και εμπλουτισμού της λίστας των εργατικών μνημονευόμενων «υπέρ υγείας και υπέρ αναπαύσεως». Είναι αγώνας παρών, ζωντανός και πρώτης γραμμής και οι ταξικές δυνάμεις πρέπει να τον προτάξουν, ώστε να κερδίσουν το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο.


Αγώνας για την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21)


Καμιά υποταγή – καμιά εφαρμογή των διατάξεών του


Κάτω τα χέρια από το 8ωρο και τις εργατικές κατακτήσεις


Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, την απεργία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες

 

 

Πρωτοβουλία για την κατάργηση του 4808/21

και την περιφρούρηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.