-->

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ ΤΟ ΦΛΕΜΙΓΚ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για την κατάσταση του Νοσοκομείου.

(Σημ. Όπως είναι πλέον γνωστό αναρτούμε όλες τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Σωματείο. Δημοσιεύονται με ευθύνη των συντακτών τους ως προς το περιεχόμενο.)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, φίλοι και φίλες,
Η τραγική κατάσταση και το αλαλούμ που επικρατεί στο Αμαλία Φλέμιγκ είναι ήδη γνωστά στους εργαζόμενους και στους ασθενείς. Ζούμε τραγικές κι αλλοπρόσαλλές καταστάσεις. 
Από την αρχή της πανδημίας, ήδη υποβαθμισμένο, χωρίς εξοπλισμό, γιατρούς και άλλο προσωπικό, χαρακτηρισμένο ως ακατάλληλο για νοσοκομείο «covid» καθώς δεν διαθέτει ΜΕΘ ούτε Πνευμονολογική κλινική και άλλες απαραίτητες υποδομές (Θυμίζουμε ότι Πνευμονολογική, Χειρουργεία, άλλες κλινικές και εργαστήρια πρώτης γραμμής λειτουργούσαν ως το ’15 στην Πτ. Μπόμπολα, όταν την έκλεισε ή τότε Κυβέρνηση, επί Γεωργιάδη).
Λειτούργησε ωστόσο αποκλειστικά ως νοσοκομείο μίας νόσου κάτω από πολύ άσχημες συνθήκες, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς. Βαρύ έργο, που επωμίστηκαν και πάλι οι εργαζόμενοι που για άλλη μία φορά ξεπέρασαν τις αντοχές τους. 
Μετά από μία μικρή ανάπαυλα «αποκλιμάκωσης» καθώς, αρχή καλοκαιριού τελείωσε η πανδημία(!), το νοσοκομείο μπήκε πάλι σε μισερές εφημερίες, όχι μόνο χωρίς καμία ενίσχυση αλλά αντίθετα, δανείζοντας και μετακινώντας προσωπικό σε άλλα Νοσοκομεία και όχι μόνο. (Ως και σε κατασκηνώσεις της αρχιεπισκοπής μετακινήθηκε υπάλληλος!) Δεν είναι άγνωστο το σύστημα των fast track μετακινήσεων για να δίνεται η εντύπωση ότι καλύπτονται κενά στα Νοσοκομεία. Όμως όσο και να ανακατέψεις το προσωπικό …δεν αβγαταίνει! 
Ξαφνικά, από τις 11/7,  ξαναέγινε το Φλέμιγκ νοσοκομείο covid όχι μόνο χωρίς να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες αλλά με ακόμα περισσότερα προβλήματα από πριν. Διαδικασίες και διαταγές, άλλες ανεπίσημες και άλλες επίσημες, οι περισσότερες χωρίς καμία ενημέρωση του προσωπικού και των ασθενών, για το τι πρόκειται να γίνει, πότε και με ποιους!
Αποκορύφωμα, η διαδικασία εξόδου από την εφημερία, όπου σύμφωνα με το «στρατηγικό σχεδιασμό» της Υ.ΠΕ επικράτησε η απόλυτη παράνοια! Στην εφημερία της Κυριακής 10/7 έγιναν εισαγωγές ασθενών, κάποιοι από αυτούς σε βαριά κατάσταση, άλλοι να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση κλπ, όταν ήδη ήταν γνωστό ότι από την επομένη το Νοσοκομείο θα έβγαινε από το σύστημα εφημέρευσης και θα μετατρεπόταν σε «μίας νόσου». 
‘Αρον – άρον λοιπόν από την επομένη της εισαγωγής τους, οι ασθενείς έπρεπε να μεταφερθούν σε άλλα Νοσοκομεία! Τα χειρουργεία να αναβληθούν για…όποτε(!) ολόκληρος ο Χειρουργικός Τομέας να αναστείλει τη λειτουργία του, ο Παθολογικός τομέας μετατράπηκε σε …Τομέα COVID, καθώς βέβαια άλλες ασθένειες δεν υπάρχουν! Έτσι, κάθε δραστηριότητα παροχής περίθαλψης πλην covid, σταμάτησε και πάλι στο Νοσοκομείο. 
Έδώ και μέρες άλλο δε γίνεται από το να (ξανά) μετακομίζουν από όροφο σε όροφο προσωπικό, κρεβάτια, ασθενείς. Να αλλάζουν ονόματα σε κλινικές και Τμήματα, να στριμώχνονται παραπάνω κρεβάτια σε δίκλινους και τρίκλινους θαλάμους, και ασθενείς με covid να διακομίζονται συνεχώς από άλλα Νοσοκομεία, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες για τους ασθενείς και το προσωπικό και επιπλέον κινδύνους για την εξέλιξη της περίθαλψής τους και της δυνατότητας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών.
Για τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής  αλλά και όλους όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Α. Φλέμιγκ επαληθεύονται βήμα- βήμα οι εκτιμήσεις μας για το σχέδιο κατάργησης του Α. Φλέμιγκ ως Νοσοκομείο και μετατροπής του σε …  «κάτι άλλο» μέχρι το οριστικό κλείσιμό του.

Ακόμα στις σημερινές συνθήκες, αν δει κανείς την κατανομή των κλινών covid στα Νοσοκομεία, δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα. Δεν έγιναν δηλαδή ούτε καν οι προφανέστερες διορθωτικές κινήσεις, αφού «ανακαλύφθηκε» και πάλι η πανδημία, ώστε να μη χρειαστεί να κλείσει εντελώς το Νοσοκομείο και να συνεχίσει να εφημερεύει παρέχοντας περίθαλψη επείγουσα ή προγραμματισμένη.
Θα μπορούσε πχ να συνεχίσει να λειτουργεί ο Χειρουργικός Τομέας και να μην οδηγείται σε κατάρρευση καθώς οι ήδη ελάχιστοι ειδικευόμενοι θα αποχωρήσουν αφού δε θα έχουν αντικείμενο! Αν λάβουμε υπόψη και τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις των ειδικών γιατρών και το γεγονός ότι δεν θα έρθουν άλλοι (τι να κάνουν με κλειστά χειρουργεία;) η εξέλιξη είναι προδιαγεγραμμένη.
Νοσοκομείο χωρίς εφημερίες και χωρίς Χειρουργεία δεν μπορεί να υπάρξει!

Ο Παθολογικός Τομέας επίσης θα μπορούσε να λειτουργεί εν μέρει και για τα υπόλοιπα παθολογικά περιστατικά εξυπηρετώντας τους ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας (πχ καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς που ως γνωστό αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στην περίθαλψη και στις θεραπείες τους στα υπερκορεσμένα Νοσοκομεία. ( Γι’ αυτό άλλωστε έχει αυξηθεί η θνησιμότητα, από άλλες ασθένειες στη χώρα μας). Όσο για το κύμα φυγής των ειδικευόμενων γιατρών που θα προκύψει είναι δικαιολογημένο και αναμενόμενο. Σε ποια Παθολογία να εκπαιδευτούν όταν αντιμετωπίζουν μόνο covid; Πώς θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο όχι μόνο τώρα αλλά και στη μετά covid εποχή;

Φίλες και φίλοι, η αγωνία μας τόσο για το μέλλον του Νοσοκομείου, όσο και για την αντιμετώπιση των ασθενών είναι μεγάλη. Διαπιστώνουμε, μέρα με τη μέρα, πως η βασική σπουδή όσων εκπονούν και εφαρμόζουν αυτά τα σχέδια είναι για την εικόνα, για τη δημιουργία της εντύπωσης πως «η κατάσταση είναι ελεγχόμενη». Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση καθώς είναι φανερό πως με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να  εξασφαλιστεί αξιοπρεπής παροχή περίθαλψης ούτε η δυνατότητα πρόσβασης στα Νοσοκομεία όσων έχουν ανάγκη τακτικής θεραπείας, χειρ/κων επεμβάσεων κλπ.
 Όσο για τους ασθενείς με covid, θυμίζουμε πως πρόκειται για ανθρώπους που πρέπει να σωθούν, που δικαιούνται άμεση περίθαλψη και φροντίδα και όχι απλώς για «περιστατικά» που αρκεί να βρουν ένα κρεβάτι να ξαπλώσουν!

Αυτή την κατάσταση πρέπει να ανατρέψουμε!

Διεκδικούμε άμεσα προσλήψεις προσωπικού κάθε ειδικότητας.
Να ανοίξουν τα κλειστά Νοσοκομεία και να αποκατασταθούν οι δομές σε όσα απέμειναν, ανάμεσά τους και του Α. Φλέμιγκ.
Να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, αντίθετα να παραμείνουν μόνιμα στα Νοσοκομεία που τους έχουν ανάγκη.
Να επιστρέψουν οι συνάδελφοι σε αναστολή. Η εξέλιξη της πανδημίας απέδειξε πως ο μόνος λόγος που παραμένουν απλήρωτοι και εκτός δουλειάς είναι, ως εύκολα επικοινωνιακά θύματα, η κατάργηση της μονιμότητας τους. Από αυτούς τους συναδέλφους επιχειρείται να γίνει η αρχή για την απόλυση μόνιμων υπαλλήλων.
Να αντισταθούμε στην προσπάθεια κατάργησης και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, στην προσπάθεια παράλυσης και φίμωσης των Σωματείων εργαζομένων που είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιπαλέψει την κατάσταση που ζούμε όλοι μας.
Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το προσωπικό. Οι συνάδελφοι νοσούν ο ένας μετά τον άλλο όχι λόγω «ατομικής ανευθυνότητας» αλλά λόγω της ανεξέλεγκτης διασποράς μέσα στα Νοσοκομεία. 


Σημ. Η «Ταξική Πορεία», συνδικαλιστική παράταξη που εκπροσωπείται - 2η σε αριθμό συμβούλων- στο Σωματείο εργαζομένων του ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ,  αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε σ’ αυτή την ανακοίνωση – δελτίο τύπου καθώς παρά τα επανειλημμένο αιτήματά μας να συνεδριάσει έγκαιρα το Δ.Σ. του Σωματείου, να γίνει Γενική Συνέλευση για να ακουστούν οι εργαζόμενοι, να παρθούν αποφάσεις από κοινού αντιμετώπισης της τραγικής κατάστασης στο Νοσοκομείο, επί εβδομάδες δεν έχουν εισακουσθεί. 
Τα Σωματεία υπάρχουν για να υπερασπίζονται το δίκιο των εργαζόμενων και, στην περίπτωσή μας, και του κόσμου που αγωνιά για Νοσοκομεία και περίθαλψη. Δεν ανεχόμαστε να είναι φιμωμένα, ούτε να γίνονται υποχείρια των κυβερνόντων – εργοδοτών τους. Σε ό,τι μας αφορά τιμάμε τη εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, ενημερώνουμε το λαό για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε και τον καλούμε να αγωνιστεί μαζί μας για τα Νοσοκομεία που του αξίζουν, για ίση πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

Μελίσσια 12/7/2022
ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ «Α. ΦΛΕΜΙΓΚ»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.