-->

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΕΙ" ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΝ; ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ" ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ;

Σημ. Αναρτούμε παρακάτω άρθρο της Β. Αγγουρίδη από το virus.
Το ενδιαφέρον, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι η εξαγγελία για πάταξη των ιδιωτικών εταιριών που παράνομα,λυμαίνονται το κρατικό χρήμα (και) στην περίθαλψη. Είναι τόσο διαχρονική, εξώφθαλμη και προκλητική, η  "νόμιμη" και "παράνομη"  λεηλασία που γίνεται στο υστέρημα του λαού που υποχρεωτικά σχεδόν, κάθε νέος Υπουργός εξαγγέλει την "πάταξή" της. (Θυμάστε τα "πιράνχας", για τα οποία είχε μιλήσει κάποιος προηγούμενος;) Εκείνο λοιπόν με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε δεν είναι τόσο η πρόθεση αλλά το αποτέλεσμα. Κοντός ψαλμός όμως...καθώς ο κ. Υπουργός  απείλησε να "σκάσει χοντρή ιστορία".
Για να επανέλθουμε όμως, το ενδιαφέρον με το άρθρο εντοπίζεται μάλλον στα "ψιλά". Απ' όσο θυμόμαστε, πολύ πρόσφατα το κυβερνητικό σήμερα κόμμα, στήριζε ένθερμα το αίτημα των εργαζομένων και όχι μόνο, για κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ, (που έδινε στους ιδιώτες το δικαίωμα να "συν" διαχειρίζονται τους δημόσιους πόρους για την υγεία, να αξιολογούν δομές, να αποφασίζουν χρηματοδοτήσεις και άλλα πολλά...) Τι σημαίνει λοιπόν η τωρινή δήλωση πως "επανεξετάξεται" η κατάργηση της ΕΣΑΝ; Δεν το είχαμε ξεκαθαρίσει αυτό ή ξαφνικά έχουμε αμφιβολίες για το τι σημαίνει η ΕΣΑΝ για τη Δημόσια υγεία;
Επίσης, το αίτημα για "ίση, πλήρη και δωρεάν" περίθαλψη σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, δεν είχε "αστερίσκους" όσο το παλεύαμε προεκλογικά. Τώρα γιατί απέκτησε "διαβαθμίσεις"; 
Και με την ευκαιρία, από την επομένη των εκλογών, έχουμε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία προκειμένου να θέσουμε τα προβλήματα και να κάνουμε σαφή την κατάσταση των Νοσοκομείων μας. Πρός το παρόν όμως το Υπουργείο, αρκείται στην ενημέρωση μόνο από τη Διοίκηση. ΩΣ ΠΟΤΕ;

παρακάτω αυτούσιο το άρθρο:

Σκάνδαλο με ιδιωτικές εταιρείες στο χώρο της Υγείας πρόκειται να αποκαλύψει τις προσεχείς ημέρες ο Π. Κουρουμπλής, που επανεξετάζει την απόφαση για κατάργηση της ΕΣΑΝ. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με διαβαθμίσεις εξετάζει η Αριστοτέλους.
Τα σχέδια του να φέρει στο φως παράνομες υποθέσεις που αφορούν σε ιδιωτικές εταιρείες ανέφερε σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών o ίδιο ο Υπουργός Υγείας.
Μετά τις ασφαλιστικές εταιρείες που, όπως κατήγγειλε, ζούσαν «παρασιτικά» εκμεταλλευόμενες τη δημόσια χρηματοδότηση, με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ο Π. Κουρουμπλής προειδοποιεί πως «την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει ιστορία χοντρή με τις ιδιωτικές εταιρείες».
Αναφερόμενος στην ιδιωτική δαπάνη στη χώρα μας, ο Υπουργός Υγείας τονίζει πως αγγίζει το 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ουσιαστικά ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα.
«Πριν από 10-12 χρόνια ίσχυε αυτό που λέω εγώ τώρα, ότι δηλαδή, όταν ένας πολίτης είχε ιδιωτική ασφάλιση και είχε και δημόσια, πλήρωνε πρώτα η ασφαλιστική εταιρεία και μετά πλήρωνε το Δημόσιο αν έμενε κάτι. Τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έχοντας πρόσβαση στην πολιτική εξουσία, κατάφεραν με την ανοχή του πολιτικού συστήματος, να τα φορτώνουν όλα στο Δημόσιο. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Η γελάδα δεν έχει άλλο να δώσει. Τώρα έχει φυματίωση», αναφέρει.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί η νέα οπτική που φέρεται να έχει ο Υπουργός Υγείας, σχετικά με την ΕΣΑΝ Α.Ε. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής φαίνεται πως επανεξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης της.
«Σε έναν χρόνο τίποτα στο δημόσιο νοσοκομείο δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση», υποστηρίζει.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πάντως, επαναλαμβάνει πως θα γίνει πραγματικότητα η δωρεάν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη για τους πολίτες, αλλά με διαβάθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.