-->

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΚ από το «κούρεμα» των γευμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία!

    Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα τμήμα (το κύριο) που περιγράφει την κατάσταση και στον τομέα της σίτισης των ασθενών. Έχουμε κατ' επανάληψη αναφερθεί στις ελλείψεις στο φαγητό που οφείλονται κυρίως στην υποχρηματοδότηση, αλλά και στην έλλειψη προσωπικού. Η τραγική έλλειψη μαγείρων, τραπεζοκόμων κλπ προσωπικού κουζίνας ευθύνονται μαζί με την έλλειψη δαπανών για την υποβάθμιση του φαγητού που προσφέρουμε στους ασθενείς μας.
    Η Διοίκηση μάλιστα προσπαθεί καιρό τώρα να κλείσει τόσο την κουζίνα του Φλέμιγκ αλλά και των Σισμανογλείου και Παίδων με διάφορα προσχήματα. Στόχος και πάλι η ανάθεση σε catering , σε εργολάβο δηλαδή. 
   Με κάθε ευκαιρία λοιπόν προβάλλει ξανά και ξανά το αίτημα: 
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ! ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! 



   Σάλος έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις του HealthReport.gr πως μαζί με τα υπόλοιπα «κουρέματα» υλικών στα νοσοκομεία, κουρεύτηκαν και τα γεύματα των ασθενών και ειδικά των μικρών ασθενών στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Μπορεί μέχρι σήμερα οι διοικήσεις των νοσοκομείων να διέψευδαν ότι στο πλαίσιο της τήρησης των μνημονίων και των ψαλιδισμένων προϋπολογισμών κόβονται και τρόφιμα από το μενού των ασθενών, η πραγματικότητα όμως έρχεται να επαληθεύσει τα χειρότερα: ακόμη και βασικά προϊόντα από τα γεύματα των ασθενών έχουν κάνει φτερά τους τελευταίους μήνες και μάλιστα οι περικοπές αυτές έφθασαν και στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Οι καταγγελίες γονέων στο HealthReport.gr πως πλέον είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνοι τους τρόφιμα όπως γιαούρτια, κρέμες ακόμη και γάλατα από τα κοντινά καταστήματα για να καλύψουν τη διατροφή των νοσηλευόμενων παιδιών έχουν προκαλέσει σάλο.
Και οι καταγγελίες αυτές δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία και ειδικά αυτά που αφορούν στα παιδιά.
Λόγω της πίεσης βέβαια ελάχιστοι γονείς διαμαρτύρονται και οι περισσότεροι υπομένουν τη νέα…κατάσταση.
Ωστόσο το ζήτημα είναι πως οι περικοπές τροφίμων από το μενού των ασθενών δεν είναι σημερινό φαινόμενο.
Εδώ και καιρό οι νοσοκομειακοί γιατροί είχαν αποκαλύψει τα σχετικά κουρέματα στα γεύματα των ασθενών, αλλά οι αρμόδιοι …σφύριζαν αδιάφορα.
Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας: «Οι διαρκείς περικοπές στους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων προκάλεσαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί πριν λίγα χρόνια πως θα βλέπαμε ακόμη και περικοπές στο φαγητό των ασθενών»!
Ο κ.Βαρνάβας αναφέρεται μάλιστα στην πρώτη περίπτωση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στο Νοσηλευτήριο της Λέρου: «Όταν λοιπόν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες από τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών οι Διοικητές τις διέψευδαν κατηγορηματικά. Μέχρι που προέκυψε η δημόσια καταγγελία του Διοικητή στο Νοσηλευτήριο της Λέρου ότι υπήρχε αδυναμία να σιτίσουν ψυχικά ασθενείς..
Έκτοτε, παρά το ότι έπαψαν οι διαψεύσεις, οι ελλείψεις σε τρόφιμα συνεχίστηκαν, προκαλώντας καταθλιπτική κατάσταση στα Νοσοκομεία».
Και βέβαια η κατάσταση αυτή στο ΕΣΥ δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς οφείλεται ξεκάθαρα στην έλλειψη κονδυλίων. Γι αυτό και ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημειώνει πως αν δεν ενισχυθεί η χρηματοδότηση, η κατάσταση θα χειροτερέψει και η σίτιση των ασθενών θα περιορισθεί περαιτέρω: «Να σημειώσουμε πως ο φετινός προϋπολογισμός που περικόπτει επιπλέον 160 εκατ. ευρώ από τις λειτουργικές δαπάνες των Νοσοκομείων θα προκαλέσει νέα τεράστια προβλήματα στη σίτιση των ασθενών.(...)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.