-->

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Ενημέρωση για τη χτεσινή συνάντηση του ΙΣΑ με τον Υπουργό της Υγείας και τα αιτήματα που τέθηκαν από τη μεριά των γιατρών. 

Ειδικότερα τα ζητήματα που έθεσε ο ΙΣΑ στον υπουργός υγείας είναι τα εξής:

1) Όσον αφορά στους ελευθεροεπαγγελματίες και τον ΕΟΠΥΥ είναι επιτακτική η ανάγκη για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, και η ελεύθερη επιλογή γιατρού κατά πράξη και περίπτωση, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης του ασθενή στον ειδικό γιατρό.

2) Για τους Ιατρούς του ΕΣΥ είναι αναγκαία :

Η έγκαιρη πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών σε ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς.
Διαφάνεια και αξιοκρατία στα όργανα επιλογής και αξιολόγησης των γιατρών.
Ανανέωση του Ε.Σ.Υ. μέσα από νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Το μισθολόγιο των ιατρών του ΕΣΥ είναι πολύ χαμηλό, οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν άνω των 1000ΕΥΡΩ μηνιαίως, ενώ ο αγροτικός ιατρός μόλις 800ΕΥΡΩ.
Οι συνθήκες λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού είναι άθλιες , οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ αναγκάζονται να ξεπερνούν κατά πολύ τις 5 εφημερίες μηνιαίως, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τους καταβάλλονται.
Τοποθέτηση των ήδη κριθέντων 2.000 γιατρών προς κάλυψη των υφιστάμενων κενών.
Οι επιπλέον εφημερίες (υπερβάσεις ή πρόσθετες) που υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οι Ιατροί, προκειμένου να προκύψει ασφαλές πρόγραμμα για το Νοσοκομείο, πρέπει να αναγνωρίζονται διότι παραμένουν απλήρωτες μέχρι σήμερα.

3) Για τους γιατρούς των μονάδων ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ:

Ο ΙΣΑ είχε καταθέσει στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου τροπολογία για την αξιολόγηση των γιατρών που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ. Παραμένει η θέση μας αυτή, καθώς ενόψει των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της χρηστής διοίκησης, δεν θα πρέπει να υπάρχει ουδεμία διαφοροποίηση στην διαδικασία αξιολόγησης της προϋπηρεσίας των ιατρών που εντάσσονται στο ΠΕΔΥ σε σχέση με την προϋπηρεσία που αξιολογείται για την εξέλιξη στον κλάδο των ήδη υπηρετούντων συναδέλφων τους στο ΕΣΥ.

4) Για το ΤΣΑΥ πρέπει να προωθηθεί:

Η Άμεση ασφάλιση των ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ στο ΤΣΑΥ και άμεση έναρξη του χρόνου συνταξιοδότησης με τριετή προθεσμία χάριτος.
Απόδοση στο ΤΣΑΥ των οφειλομένων από το Κράτος προς αυτό.
Αναπλήρωση των απολεσθέντων λόγω PSI αποθεματικών του ΤΣΑΥ και άμεση αντιμετώπιση της λειτουργικής του κατάρρευσης.

5) Σχετικά με το ζήτημα της ανεργίας πρέπει να ληφθούν :
Μέτρα για την ανεργία και υποαπασχόληση των γιατρών
Χορήγηση ΕΣΠΑ και επιδοτήσεων για τους νέους ιατρούς αλλά και για τα ιατρεία, πολυιατρεία και ιατρικές εταιρίες.
Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Δημόσια Υγεία, στα πλοία, σε αθλητικούς χώρους, στα σχολεία, στις τουριστικές περιοχές και αλλού.

6) Ιατροί σε άγονες γραμμές : παροχή κινήτρων για εγκατάσταση εξειδικευμένων γιατρών σε άγονες και παραμεθόριες περιοχές
Εκπόνηση και θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση τις δαπάνες της Υγείας, μέσα από την πρόληψη, την αποφυγή της νόσησης και όχι τη θεραπεία της ασθένειας.

7) Αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ:
Άμεση υλοποίηση των εκκαθαρίσεων για τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ ποσά.
Υπογραφή νέων συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με τους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν.
Δημιουργία επιτροπής που να παρακολουθεί την υλοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου.
Εφαρμογή οδηγιών συνταγογράφησης που έχει παραδώσει ο ΙΣΑ και δημιουργία διαρκούς επιτροπής παρακολούθησης στην εφαρμογή τους και τροποποίηση όταν χρειάζεται. (ανεξάρτητες επιτροπές από τα Θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα παραδώσουν οι επιστημονικές εταιρείες και έχουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα).
Οι οδηγίες συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα πρέπει να αποτελούν τα μόνα κριτήρια ελέγχου των ιατρών και όχι τα λογιστικά κριτήρια μέσων όρων που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ.

Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικών ταμείων

Το ΤΣΑΥ οφείλει ληξιπρόθεσμα ποσά στους γιατρούς από το έτος 2010 (!), ενώ εξακολουθεί να υφίσταται το ζήτημα με το factoring και τα δάνεια, καθώς και κούρεμα 50% των δαπανών που έχουν καταβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ.
Η επιτροπή παρακολούθησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ πρέπει να έχει παράλληλη αρμοδιότητα και το θέμα της πορείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων

Επίσης ζητήθηκε:

Θεσμοθέτηση της απαγόρευσης χορήγησης οποιουδήποτε φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή.

Απαγόρευση συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας και υποκατάστασης της φαρμακευτική αγωγής του Θεράποντος Ιατρού από τον Φαρμακοποιό στην επιλογή των ιδιοσκευασμάτων, πράξη που συνιστά μετάθεση της ιατρικής ευθύνης σε μη γιατρούς και αντιποίηση του ιατρικού λειτουργήματος, ενώ παράλληλα επισύρει τεράστιο πρόβλημα στη δημόσια υγεία, σε οποιαδήποτε επιπλοκή, παρενέργεια ή αλληλεπίδραση φαρμάκου.


(Από: medicalworld)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.