-->

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ!

Πολλές και αντιφατικές οι αναφορές σε εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα για τη θητεία του μέχρι και σήμερα υπηρεσιακού Υπουργού Υγείας.
   Άλλοι θεωρούν ότι ξεμπλόκαρε διάφορες διαδικασίες που αφορούν τη χρηματοδότηση υπηρεσιών και οργανισμών, ενώ άλλοι κατηγορούν για "χατήρια" σε κλινικάρχες.
Παρακάτω δύο ενδεικτικά άρθρα για ενημέρωση.
(Με τη σημείωση ότι λύνονται με "διοικητικές διαδικασίες" και ανακάτεμα της τράπουλας τα προβλήματα της Υγείας. Με καθυστερήσεις και λογικές καλής ή καλύτερης διαχείρισης της κρίσης, δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση. Με τις δεσμεύσεις μάλιστα του 3ου μνημονίου που θα δούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται χειροτέρευση...ακόμα και με την καλύτερη διαχείρηση. Μόνη ελπίδα, η ανατροπή των σχεδίων από τα κάτω. Δηλαδή: Ξέρουμε τα μέτρα που θα πάρουν. Να μην τα αποδεχτούμε!)

Από onmed:
Άφθονο χρήμα σε βασικούς Οργανισμούς Υγείας 
(ΕΚΑΒ, ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ), με αποφάσεις Δημόπουλου

Υπουργικές αποφάσεις για μία σειρά Οργανισμούς υγείας, όπως ΟΚΑΝΑ, ΕΚΑΒ, ΚΕΘΕΑ, 1η Υγειονομική Περιφέρεια, Ωνάσειο, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αλλά και Μετοχικό Ταμείο Στρατού, υπέγραψε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος την τελευταία ημέρα της θητείας του. 
Οι αποφάσεις αυτές, υλοποιούνται, σε συνέχεια του πλαισίου των τακτικών επιχορηγήσεων.
Αναλυτικά, οι υπουργικές αποφάσεις για τις επιχορηγήσεις έχουν ως εξής:
Την έγκριση της επιχορήγησης του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου με το ποσό των 600.000,00 ευρώ από την πίστωση που αναλήφθηκε με την ανωτέρω σχετική απόφαση σε βάρος του Φ.210 Κ.Α.Ε. 2543 του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας , οικονομικού έτους 2015.Το ανωτέρω ποσό θα διατεθεί από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, σύμφωνα με την προαναφερόμενη 1[β] σύμβαση.
Επιχορήγηση του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών με το ποσό των 740.000,00 ευρώ για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών αναγκών καθώς και των δαπανών μισθοδοσίας για το Γ Τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Επιχορήγηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού με το ποσό του 1.800.000,00 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης συνταξιοδότησης του τακτικού πολιτικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. που διορίστηκε πριν από το 1994,για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Επιπλέον ο Υπουργός Υγείας μέσω υπουργικής απόφασης ενέκρινε την επιχορήγηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού με το ποσό των 360.000,00 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης της συνταξιοδότησης του τακτικού πολιτικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. που διορίστηκε πριν από το 1994, για το δεύτερο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Επιχορήγηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας [Ε.ΚΕ.Α.] με το ποσό του 1.030.000,00 για την κάλυψη μέρους των δαπανών για το μοριακό έλεγχο του αίματος και των λειτουργικών του δαπανών για το Β εξάμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Επιχορήγηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας [Ε.Κ.Α.Β.] με το ποσό των 2.250.000,00 ευρώ για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών του δαπανών για το Γ Τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015 .
Ακόμη, έγκριση επιχορήγησης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας [Ε.Κ.Α.Β.] με το ποσό των 370.000,00 ευρώ για την κάλυψη μέρους των δαπανών διαμετακομιδής βαρέων ασθενών [άρθρο 39 παρ. 2 ν.2733/1999] για το Γ Τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Έγκριση επιχορήγησης του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών [Ο.ΚΑ.ΝΑ.] με το ποσό των 3.500.000,00 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί μέρος των δαπανών μισθοδοσίας και λειτουργικών αναγκών για το Γ Τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Eπιπροσθέτως, εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Κ.Ε.Θ.Ε.Α. με το ποσό του 1.700.000,00 για την κάλυψη του υπολοίπου μέρους των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού και λειτουργικών αναγκών του για το Γ Τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Έγκριση επιχορήγησης του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων [ΚΕ.Θ.Ε.Α.] με το ποσό του 1.500.000,00 ευρώ για την κάλυψη μέρους των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού και λειτουργικών αναγκών του για το Γ Τρίμηνο του οικονομικού έτους 2015.
Έγκριση επιχορήγησης δύο Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και στα οποία λειτουργούν μονάδες ψυχικής Υγείας – Εταιρεία Έρευνας ,Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης [ΕΨΕΠ]- με το συνολικό ποσό των 123.712,21 ευρώ, για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας και λειτουργίας τους ,με απόλυτη προτεραιότητα στην κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας.
Τέλος εγκρίθηκε η επιχορήγηση των 2.658.686,00 ευρώ της Διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, για την εκτέλεση της αριθ. 1467/2014 Απόφασης του Αρείου Πάγου .
....;Μια άλλη ανάγνωση από το VIRUS: 
(η οποία κάνει εργώδη προσπάθεια να βγάλει ως "υπερασπιστές" της δημόσιας περιουσίας και σταυροφόρους της κάθαρσης τους "πρώην" Γεωργιάδη και Βορίδη. Όταν όμως έχεις ξεπουλήσει το σύμπαν, όταν έχεις χαρίσει εκατομμύρια σε ιδιωτικά - Γερμανικά και άλλα - μαγαζιά για να σου φτιάξουν "προγράμματα", όταν πέθανε κόσμος που δεν μπορούσε να βρει φάρμακα, όταν έκλεισες δημόσια νοσοκομεία και ο κόσμος πήγε στις κλινικές,μάλλον δεν ταιριάζει η απόπειρα να φορέσουν φωτοστέφανο οι συγκεκριμένοι!)
Σκανδαλώδης απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας!
Posted By: Αιμίλιος Νεγκήςon: 22 - 09 - 2015
Μέσα στην τούρλα των εκλογών, πέρασε στα ψιλά μία σκανδαλώδης απόφαση του Θ. Δημόπουλου. Η απόφαση πρακτικά ευνοεί όσες ιδιωτικές κλινικές είχαν κάνει περιττές χρεώσεις τον ΕΟΠΥΥ το έτος 2013, ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ!
Η επίμαχη απόφαση δημοσιοποιήθηκε στις 14/9 με δελτίο τύπου του κ. Δημόπουλου (ένα από τα πολλά που εξέδωσε θέλοντας προφανώς να δείξει ότι κάνει δουλειά…). Επί λέξει αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Υπογράφηκε σήμερα από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο, και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο, η υπουργική απόφαση, με την οποία αποσυνδέεται το claw back του έτους 2014 από εκείνο του 2013, όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές. Με τη συγκεκριμένη απόφαση αλλάζει ο μαθηματικός τύπος του claw back του έτους 2014, προκειμένου να είναι εφικτή η είσπραξή του, καθώς για το 2013 εκκρεμούν προσφυγές στο ΣτΕ».Πρακτικά, λοιπόν και με πρόσχημα την είσπραξη του claw back του 2014, που αποτελεί ζητούμενο από το νέο Μνημόνιο, ο κ. Δημόπουλος υπέγραψε μία απόφαση, η οποία «κουκουλώνει» ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον τομέα της υγείας: την υπερχρέωση του ΕΟΠΥΥ από ορισμένες ιδιωτικές κλινικές με τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ! Το θέμα είναι αρκετά περίπλοκο και θα προσπαθήσω να μην σας μπερδέψω με περιττές λεπτομέρειες. Σας θυμίζω ότι πέρσι μετά από πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία συνέχισε ο Μάκης Βορίδης, έγινε αναδρομικός έλεγχος από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες στις νοσηλείες του 2013 σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα, πέρσι τέτοια εποχή, οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βορίδης μαζί με τους Λυκουρέντζο και Λοβέρδο, είχαν παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, που είχαν δείξει ότι υπήρξαν περιττές χρεώσεις ύψους τουλάχιστον 40 εκατ. Είχαν δεσμευτεί, δε, ότι η υπόθεση θα οδηγούνταν στη Δικαιοσύνη.Ε, λοιπόν, η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας Θ. Δημόπουλου δίνει άφεση αμαρτιών σε όσες κλινικές έκαναν τις υπερχρεώσεις. Ανάμεσά τους, δε, υπάρχουν κλινικές της Αττικής, οι οποίες είχαν 40-70% περιττές χρεώσεις. Δηλαδή, από τα νοσήλια που είχαν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ το 40-70% ήταν λαμογιές!Ας δούμε πώς. Πέρσι, στις 11 Νοεμβρίου, ο Μάκης Βορίδης είχε εκδώσει απόφαση, η οποία περιλάμβανε έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο, με βάση τον οποίο θα υπολογιζόταν το ανώτατο ποσό, που θα μοιραζόταν σε κάθε κλινική και με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ είχε κλειστό προϋπολογισμό για το σύνολο των ιδιωτικών κλινικών (235 εκατ. ευρώ). Ο μαθηματικός τύπος λοιπόν λάμβανε υπόψη και την αξιοπιστία και φερεγγυότητα κάθε κλινικής με βάση και τα αποτελέσματα των ελέγχων, που αναφέραμε. Έτσι, λοιπόν, μία κλινική, που είχε ποσοστό περιττών χρεώσεων μόνο 20% θα είχε μπόνους έναντι μίας άλλης, η οποία είχε ποσοστό 70%.
Η νέα απόφαση, λοιπόν, του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας αφαιρεί πλήρως από το νέο μαθηματικό τύπο το δείκτη αυτόν. Αφαιρεί επίσης το δείκτη επάρκειας υπηρεσιών. Με βάση αυτόν, δεν ήταν δυνατόν μία κλινική να χρεώσει π.χ. μία νευροχειρουργική επέμβαση, αν η άδειά της δεν περιλάμβανε τέτοιου είδους ιατρική ειδικότητα.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο νέος μαθηματικός τύπος λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των υποβολών κάθε κλινικής και όχι μόνο των εκκαθαρισθεισών δαπανών, όπως θα ήταν το ορθό και δίκαιο. Το σημαίνει αυτό; Ότι επιβραβεύονται όσοι κατέκλεψαν τον ΕΟΠΥΥ!
Ασφαλώς, προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που πρέπει να διερευνηθούν:
Σε ποιον ανήκει η εισήγηση, στην οποία βασίζεται η προκλητική αυτή απόφαση;Οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οι υποθέσεις των κλινικών, που είχαν κάνει τις υπερχρεώσεις;
Τα χρήματα, που διαπιστώθηκε ότι χρεώθηκε αναίτια ο ΕΟΠΥΥ, έχουν ζητηθεί να επιστραφούν ή έστω να συμψηφιστούν; Τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση για όλα αυτά;
Περιμένουμε απαντήσεις και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία για συγκεκριμένες κλινικές και με ονοματεπώνυμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου