-->

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Οργανισμοί νοσοκομείων: ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ;

Αντιγράφουμε παρακάτω το βασικό κομμάτι από άρθρο της Β. Αμπελογιάννη, γραμματέα Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝ Άρτας, μέλος ΝΤ Άρτας της ΑΔΕΔΥ. που αφορά στο "ψήσιμο" των νέων οργανισμών. Δεν έχουμε αμφιβολία για την ακρίβεια του άρθρου, αλλά θα είχε ενδιαφέρον η θέση της πολιτικής ηγεσίας...
Την Πέμπτη 2 Φλεβάρη 2017, δόθηκε για «διαβούλευση», ως απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ, η πρόταση σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των Νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Πλήρως πιστή στην μνημονιακή δέσμευση για αξιολογήσεις δομών και νέους οργανισμούς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποφασίζει να φέρει «ξαφνικά» στο προσκήνιο νόμο που αλλάζει τους οργανισμούς των Νοσοκομείων.
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με όλες τις προηγούμενες πολιτικές που πετσόκοψαν τους οργανισμούς την περίοδο 2011-2012 και μείωσαν οριζόντια τις κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων, συγχώνευσαν νοσοκομεία και έκλεισαν δομές, και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την νεοφιλελεύθερη εμμονή του επιτελικού κράτους, η κυβέρνηση μέσω της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κάνει μια πρόταση που:
  1. Αλλάζει το νόμο πλαίσιο σύστασης και λειτουργίας του ΕΣΥ, τροποποιεί τα ποσοστά επί των κλινών με αποτέλεσμα να μειώνει τις οργανικές θέσεις που αντιστοιχούν στην Νοσηλευτική, την Διοικητική, την Τεχνική Υπηρεσία και στο επιστημονικό και παραϊατρικό προσωπικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε το υπάρχον προσωπικό που εργάζεται ήδη στα Νοσοκομεία.
  2. Κάνει το σύστημα πλήρως ιατρικό-κεντρικό, αφού στην ιατρική υπηρεσία αυξάνει ( σχεδόν διπλασιάζει) το ποσοστό των γιατρών, «κόβοντας» όμως οργανικές θέσεις από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και κυρίως την Διοικητική και Τεχνική που είναι ήδη συμπιεσμένη από τα «κουρέματα» οργανικών του 2011-2012.
  3. Καταργεί τμήματα και διευθύνσεις πλήρως στα Νοσοκομεία κάτω των 400 κλινών (άραγε πόσα τέτοια να είναι στη χώρα;). Ένα από αυτά είναι τα Τμήματα Πληροφορικής των Νοσοκομείων, με κύριο στόχο το outsourcing των υπηρεσιών αυτών και το πέρασμα τους στους ιδιώτες! Οι ιδιώτες λοιπόν από εδώ και στο εξής θα έχουν στα χέρια τους τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ανθρώπων; Τι έχει να μας πει για αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα;
  4. Φτιάχνει νέα υπηρεσία που την ονομάζει «Επιστημόνων-Τεχνολόγων και Επαγγελματιών υγείας», τους διαχωρίζει από την Ιατρική Υπηρεσία και τους πετάει το τυράκι ότι «τώρα, θα γίνουν επιτέλους κι αυτοί προϊστάμενοι!» Ο στόχος όμως είναι, να περάσουν κι αυτές οι υπηρεσίες, σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο, σε ιδιώτες, καθώς θεωρούνται «υποστηρικτικές», οπότε απαιτείται ο διαχωρισμός τους από την ιατρική υπηρεσία. Κατά συρροήν οι εκχωρήσεις!
  5. Μεταφέρει τα Κέντρα Αποκατάστασης στις ΔΥΠΕ και τα αποσυνδέει από την λειτουργική σχέση τους με τα Νοσοκομεία.
Ένα παράδειγμα θα βοηθήσει πολύ στο να κατανοήσουμε τι ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας!
Γενικό Νοσοκομείο Άρτας: 220 κλίνες + 15 κλίνες του Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) (ΦΕΚ 3285Β/10-12-2012, ΦΕΚ 1289/Β/28-5-2013, ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016,Ν.4368 ΑΡ.37, ΦΕΚ 167/Β/2016)
Διεύθυνση/ΤμήμαΟργανικές (επί των 235 κλινών)Νέα Πρόταση (220 κλίνες χωρίς ΚΕΦΙΑΠ)
Ιατρική (μόνο γιατροί)89110 – 121 (0,50 έως 0,55 *220)
Επαγγελματιών Υγείας11055-66 ( 0,25 έως 0,30 *220)
Διοικητική και Τεχνική12944-55 ( 0,20 έως 0,25 *220) + 18-22 (0,08 έως 0,1*220)
Νοσηλευτική327297-308 ( 1,35 έως 1,40 *220)
Σημείωση: Δεν μπορούν να ισχύσουν για όλες τις διευθύνσεις τα ανώτερα όρια!
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η περίπτωση των πρώην Διευθύνσεων και των Αυτοτελών Τμημάτων Πληροφορικής και Οργάνωσης. Με την νέα πρόταση οι παλιές Διευθύνσεις μετατρέπονται σε αυτοτελή τμήματα, και τα παλιά αυτοτελή τμήματα …εξαφανίζονται!!! Δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην συγκεκριμένη πρόταση για την διάρθρωση ούτε της Τεχνικής, ούτε της Διοικητικής υπηρεσίας που περιλαμβάνει γραφεία ή τμήματα Πληροφορικής. Και πέρα από το γεγονός του ότι στα Νοσοκομεία, παράγεται, συγκεντρώνεται και διαχειρίζεται τεράστιο μέγεθος αυστηρά προσωπικών δεδομένων που τώρα δεν ξέρουμε σε ποιου επιχειρηματικού ομίλου τα χέρια θα βρεθεί, απλά να πούμε ότι την εποχή της «πληροφοριακής επανάστασης» το Υπουργείο Υγείας αποφασίζει να υποβαθμίσει μέχρι εκεί που δεν παίρνει άλλο της υπηρεσίες πληροφορικής των Νοσοκομείων κάνοντας ένα μεγάλο άλμα προς τα πίσω τουλάχιστον 20 χρόνων«Παράλληλα» πάντα, ο νόμος της διαθεσιμότητας είναι ακόμη σε ισχύ! Δεν τον «έσκισαν»!
Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται είναι περικοπή οργανικών θέσεων στις λεγόμενες «υποστηρικτικές υπηρεσίες», δηλαδή στην Διοικητική, την Τεχνική και την νεοσυστημένη Επαγγελματιών Υγείας, που είναι της τάξης του 15%. Κι αυτό δεν είναι φρέσκο νέο! Τον Απρίλιο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τέταρτη έκθεση της για την πορεία του 2ου Μνημονίου, και σε ένα κείμενο 304 σελίδων αναφέρεται αναλυτικά στο τι έχει υλοποιηθεί και τι πρέπει να υλοποιηθεί ως δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης, σε ότι αφορά στον Δημόσιο Τομέα.
Ένα από τα βασικά κεφάλαια είναι αυτό των «μεταρρυθμίσεων» του Δημοσίου σε ότι αφορά και το θέμα της αξιολόγησης δομών και προσωπικού (που εκείνη την περίοδο ήταν ακόμη ανοιχτό) αλλά και των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων που είχαν να κάνουν με επιπλέον περικοπές «προνομίων» όπως ανέφερε, αλλά και συνδικαλιστικών ελευθεριών.(...) και καταλήγει:                 Ο κόσμος της δουλειάς, η κοινωνία κι ο λαός, πρέπει να δώσει και θα δώσει ισχυρή απάντηση απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και τα παράγωγα τους! Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο! Τέλος που θα το βάλουμε οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικροί και μεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιστήμονες, οι αγρότες, οι μάνες μας και τα παιδιά μας, για να ξεκινήσει μια άλλη πορεία προς όφελος του λαού και του τόπου.
Καμιά μείωση κλινών, αντίθετα αύξηση τους!
Κανένας εργαζόμενος χωρίς οργανική!
Καμιά κατάργηση κανενός τμήματος!
Καμιά μείωση οργανικών!

(ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.