-->

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Απογευματινά ιατρεία Νοσοκομείων: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

Σημ. Ένα ενδιαφέρον - και ως προς τις διαπιστώσεις του άρθρο παρακάτω. Δεν μπορεί κανείς να μην διαπιστώσει τη διαστροφή: Φτηνότερα απογευματινά και προσανατολισμός των ασθενών σ' αυτά, αντί για αξιοπρεπή και δωρεάν περίθαλψη. Σκοπός να πληρώσει και πάλι ο λαός τη λειτουργία του συστήματος. Ή πιο σωστά, να ξαναπληρώσει, αφού πληρώνει και φορολογείται ασύστολα από τη στιγμή που θα γεννηθεί. Να θυμίσουμε πως το δίκαιο αίτημά μας είναι η ίση πλήρης και δωρεάν περίθαλψη αντί για τη λειτουργία ιδιωτικών μαγαζιών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

<< Αυτό είναι εξάλλου και το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Όποιος διαθέτει το ρευστό να πληρώσει, επιλέγει τις απογευματινές ώρες, ενώ όποιος αδυνατεί να καταβάλει το κόστος, αναγκάζεται να περιμένει σε ατελείωτες ουρές για να δει γιατρό. >>

Τον επανασχεδιασμό των απογευματινών ιατρείων των νοσοκομείων, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων τα οποία παρουσιάζουν τα τελευταία δύο χρόνια αύξηση κίνησης, σε σχέση με παρελθόντα έτη, αναμένεται να μπουν άμεσα στο πλάνο του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Πρωτίστως αναμένεται να υπάρξει μείωση των τιμών των επισκέψεων για τους γιατρούς, τους οποίους οι ασθενείς πληρώνουν από την τσέπη τους. Ειδικότερα με στόχο να διατηρηθούν τα απογευματινά ιατρεία και να αυξηθούν και τα έσοδα για τα νοσοκομεία,(...)δεν αποκλείεται άμεσα να υπάρξει μείωση των τιμών, ώστε οι ασθενείς να τα προτιμούν σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Οι μειώσεις αναμένεται να αγγίξουν το 15 με 20%.(...)
 Πόσο κοστίζουν οι επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία 
 Άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα πως οι ασθενείς θα επέλεγαν να πηγαίνουν στα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, όταν με την τελευταία μείωση των τιμών που έγινε επί Άδωνι Γεωργιάδη, αυξήθηκε ραγδαία η κίνηση.
 Σήμερα πάντως για να δει κανείς τον γιατρό της επιλογής του σε απογευματινό ιατρείο νοσοκομείου πρέπει να καταβάλει τα εξής ποσά ανάλογα με τη θέση του γιατρού:
 24 € Επιμελητής Γ’ 
 36 € Λέκτορας – Επιμελητής Β’ 
 48 € Επιμελητής Α’ – Επίκουρος Καθηγητής 
 60 € Διευθυντής – Αναπληρωτής Καθηγητής 
 64 € Συντονιστής Διευθυντής 
 72 € Καθηγητής 
 Να σημειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης. Ωστόσο καλύπτουν τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λ.π.), αρκεί ο ασθενείς να διαθέτει το απαραίτητο παραπεμπτικό. Διαφορετικά καταβάλει όλο το κόστος από την τσέπη του.

 Έρχονται έλεγχοι.

 Πάντως έχει διαπιστωθεί πως πολλοί γιατροί δεν τηρούν το νόμο για τα απογευματινά ιατρεία, ένας νόμος που δημιουργήθηκε το 2001 επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου. Ο νόμος προβλέπει πως οι γιατροί που πραγματοποιούν απογευματινά ιατρεία σε δημόσια νοσοκομεία, πρέπει όσους ασθενείς «βλέπουν» το απόγευμα, τον ίδιο αριθμό να βλέπουν και το πρωί, όπου οι επισκέψεις είναι δωρεάν. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, οι γιατροί παρακάμπτουν το νόμο και εστιάζουν στην απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων όπου και αμείβονται ξεχωριστά. Αποτέλεσμα βέβαια είναι τις πρωινές ώρες να δημιουργούνται ουρές στα νοσοκομεία και οι ασθενείς να ταλαιπωρούνται για να εξυπηρετηθούν και τα απογεύματα- όπου η λειτουργία των νοσοκομείων ουσιαστικά μετατρέπεται σε ιδιωτική– να υπάρχει άνεση. Αυτό είναι εξάλλου και το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία. Όποιος διαθέτει το ρευστό να πληρώσει, επιλέγει τις απογευματινές ώρες, ενώ όποιος αδυνατεί να καταβάλει το κόστος, αναγκάζεται να περιμένει σε ατελείωτες ουρές για να δει γιατρό.

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου (HealthReport.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.