-->

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Τέλος οι επισκέψεις σε νοσοκομεία και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ!

 Ξεκινά το νέο σύστημα παραπομπών με τον οικογενειακό γιατρό Πρώτα από τον οικογενειακό γιατρό για παραπεμπτικό και μετά σε νοσοκομείο ή ειδικό γιατρό θα πρέπει πρώτα να πηγαίνουν οι ασθενείς. 

(Σημ. Το μέτρο θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του λαού, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα διευκολύνει αυτόν που έχει ανάγκη. Δηλαδή ο πολίτης να έχει ΠΑΝΤΑ και ΕΥΚΟΛΑ πρόσβαση στο γιατρό ( = να υπάρχουν οι γιατροί που χρειάζονται)
Όμως αν ένα καλό μέτρο το εφαρμόσεις με σκοπό να λειτουργήσει σαν ακόμα μια κρησάρα, ένα ακόμη εμπόδιο για την πρόσβαση στις Δημόσιες υπηρεσίες υγείας, θα επιτύχεις με έναν ακόμη τρόπο την αποφυγή της υποχρέωσης του κράτους στην παροχή δωρεάν περίθαλψης ενώ θα μεγαλώσει το κομμάτι της "πίτας" του ιδιωτικού τομέα..  Σ' αυτή την περίπτωση καταλήγουμε στο γνωστο: Πλήρωσε από την τσέπη σου αν έχεις! Αν δεν έχεις μπές στη σειρά σου και περίμενε....Άσε που Θα πιαστούν και οι μνημονιακοί "στόχοι" για περιορισμό των δαπανών για υγεία-περίθαλψη
ΚΟΥΪΖ: Τι πιστεύετε πως είναι πιο πιθανό να συμβεί στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος;)

 Με απόφασή του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θέτει σε άμεση εφαρμογή το νέο σύστημα παραπομπών το οποίο να σημειωθεί έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στους ιατρικούς κύκλους.  Μάλιστα το νέο σύστημα θα έχει τρεις κατηγορίες παραπεμπτικών.
 -η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
 – η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
 – η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Ο οικογενειακός ιατρός, όπως προβλέπεται στο άρθρο 6 του ν. 4486/2017, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.
Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών όπως αυτές περιγράφονται στο άρθρο 1 του ν. 4486/2017 και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά.


Δ. Ευθυμιάδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.