-->

Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Οι έξι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στο φάρμακο! Τι προωθεί το υπ.Υγείας

Σημ. Τα παρακάτω με αφορμή την πολιτική στο φάρμακο είναι  από πρόσφατο άρθρο στο health report. Τα σχόλια στις παρενθέσεις δικά μας . Αν τα θεωρείτε ειρωνικά...καλώς τα θεωρείτε, γιατί πως αλοιώς να αντιμετωπίσεις στο δούλεμα; Η όλη λογική του πράγματος, στην ουσία της, ξεκινάει με την αμφισβήτηση του δικαιώματος στη δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα. Αυτοί δηλαδή που στα λόγια αναγνωρίζουν το βασικό αυτό δικαίωμα κάθε πολίτη, στην πράξη το υποβιβάζουν σε λήψη μέτρων ελεημοσύνης, όπου το "δωρεάν" έχει καταργηθεί ή συρρικνωθεί τόσο πολύ που αναιρεί το ίδιο το δικαίωμα που συζητάμε. 
Αποκαλυπτική των προθέσεων άλλωστε, είναι η δήλωση του πρωθυπουργού λίγο πριν το Πάσχα, για την εξασφάλιση πρόσβασης των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας που έγινε με αφορμή επίσημη εκδήλωση κυβερνητικών ευχαριστιών στους εφοπλιστές για τις δωρεές τους!!! Να λοιπόν η ουσία!  Το καθολικό δικαίωμα σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας, που είχαμε - υποτίθεται - κατακτήσει ως πολιτισμένη κοινωνία,(αλλοιώς θα το εξηγούσαμε εμείς, αλλά δεν είναι της ώρας) αντικαθίσταται και εξαρτάται από τις δωρεές του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Του πιο σκληρού σε παγκόσμιο επίπεδο (ο χαρακτηρισμός δεν είναι δικός μας). Δηλαδή αφού βγάζουν δόντια και φοβερίζουν άμα πας να τους φορολογίσεις (λίγο), ξεπέφτεις στην ελεημοσύνη τους! - Και μετά κατηγορούν άλλους για "λαϊκισμό"... 

Αλλαγές στα φάρμακα φέρνει το υπουργείο Υγείας με μια δέσμη έξι μέτρων που προωθούνται άμεσα και με στόχο να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Άλλωστε οι δανειστές …παραμονεύουν και ελέγχουν κάθε κίνηση της ελληνικής πλευράς.(Δηλαδή, εμείς θέλουμε, αλλά τι να κάνουμε που οι δανειστές μας ελέγχουν; Άλλωστε η μείωση της δαπάνης δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της σπατάλης - δηλαδή των υπερκερδών πολυεθνικών και μεσαζόντων, σημαίνει συνήθως ότι το κράτος θα πληρώνει λιγότερα και η συμμετοχή ασφαλισμένων και μη θα είναι μεγαλύτερη. Έτσι δεν γίνεται ως τώρα;)
Ιδιαίτερα μάλιστα το τελευταίο διάστημα που η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύεται και λόγω των φαρμάκων των ανασφάλιστων πολιτών.(Κι' ο κλήρος πέφτει στους ανασφάλιστους! Δηλαδή δεν φταίνε τα μνημόνια και το ξεζούμισμα του λαού, φταίνε οι ανασφάλιστοι που δεν μπορούν να πληρώσουν! Άρα λογική η σκέψη να τους κόψουμε τα πολλά πολλά! εκτός αν πληρώσουν!)
 Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης πάντως οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη
συνταγογράφηση,  αλλά και στην έλλειψη μέτρων  που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν την αλόγιστη χρήση σκευασμάτων.
(Και ποιός κάνει τη συνταγογράφηση αυτή, ποιός αποφασίζει πόσο ανεξέλεγτη είναι; Πάντως η ταλαιπωρία είναι απίστευτη για τους ασφαλισμένους - ιδιαίτερα συνταξιούχους - να εξασφαλίσουν συνταγές για τα φάρμακά τους, ενώ η συμμετοχή είναι τέτοια που πολλές φορές δεν αξίζει τον κόπο. Να λοιπόν πως το πρόσχημα της σπατάλης οδηγεί τον κόσμο να πληρώνει από την τσέπη του! 
Τέλος όλο το πακέτο θα περιλαμβάνει και ολιγες ελαφρύνσεις!    Άφού θα μας σκίσουν σε φόρους, αυξήσεις στις συμμετοχές, αποκλεισμό από ακριβά φάρμακα μέσω των πρωτοκόλλων, θα ελαφρύνουν σε ελάχιστο κόσμο τη συμμετοχή, ώστε να περάσουν τα μέτρα και να προβάλουν ταυτόχρονα την αντιδραστική πολιτική ως φιλολαϊκή! Πραγματικά εμπνευσμένο!)

Εδώ σας αφήνουμε να διαβάσετε το υπόλοιπο άρθρο. Την αντίληψή μας για τις πραγματικές επιδιώξεις πίσω από τα "μέτρα", τα "πρωτόκολλα", τις ευχαριστίες στους εφοπλιστές και τα μεγάλα λόγια, την καταθέσαμε. Κρίνετε και εσείς αν έχουμε δίκιο! 


  Και όλα αυτά τηρώντας τις δεσμεύσεις μας στην τρόικα.
 ... Αποτέλεσμα όμως είναι να αυξάνονται και οι επιστροφές (claw back) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν οποιαδήποτε υπέρβαση του προϋπολογισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαμαρτυρίες του κλάδου είναι συνεχείς και μόνιμες. Έτσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά με την υιοθέτηση έξι μέτρων με τα οποία είναι πιθανό να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη και να υπάρξει πιο ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Ωστόσο η εξίσωση είναι μάλλον δύσκολη καθώς πρέπει να επιτευχθεί- όπως επισημαίνει και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός– η πρόσβαση των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά αφορούν στα αξιόπιστα φτηνά φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, είτε στα σύγχρονα καινοτόμα. Αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.
 Τα έξι μέτρα που τίθενται άμεσα σε εφαρμογή με το σκοπό αυτό είναι:

1.Η αξιολόγηση των φαρμάκων μέσω της ειδικής επιτροπής που δημιουργήθηκε και θα βαδίζει στα βήματα του Φορέα Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ) –
 2.Η διαπραγμάτευση για τις τιμές των φαρμάκων θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο για τα νέα φάρμακα ή τα ακριβά φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν στη χώρα μας. Η νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης που δημιουργήθηκε θα κληθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές ενώ σε πολλές περιπτώσεις στόχος θα είναι ακόμη και το 50% όπως λένε πηγές του HealthReport.gr. 3.Ενεργοποιείται ταυτόχρονα το νέο σύστημα της συνεργασίας των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου με διακρατικές συμφωνίες για μειωμένες τιμές στα φάρμακα που κυκλοφορούν ταυτόχρονα στις χώρες αυτές μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
 4.Αλλάζει ο τρόπος που θα συνταγογραφούν τα φάρμακα οι γιατροί με νέες οδηγίες για κάθε ασθένεια ξεχωριστά. Ήδη έχουν ενεργοποιηθεί 8 πρωτόκολλα για ισάριθμες ασθένειες ενώ άμεσα θα ενεργοποιηθούν άλλα οκτώ. Με τα πρωτόκολλα αναμένεται να περιορισθεί άρδην ο αριθμός των συνταγών αλλά και των φαρμάκων που θα χορηγούνται στους ασθενείς, ενώ θα επιλέγονται πρώτα εκείνα που έχουν δοκιμασθεί και είναι πιο φθηνά. Έτσι θα μειωθεί και το κόστος των συνταγών. 5.Έρχονται όμως και οι αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Εδώ και καιρό ο υπουργός Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει ο τρόπος που θα δίνονται οι τιμές στα φάρμακα,
[...]
 6. Όμως έτοιμο είναι και το σχέδιο για αλλαγές στην πολιτική αποζημίωσης στα φάρμακα, αλλά και για μειωμένες συμμετοχές ειδικά στους μη έχοντες.Στόχος είναι- όπως υποστηρίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας- να ελαφρυνθούν οι ασθενείς και ειδικά οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν μεγάλα ποσά αν όχι για τα ίδια τα σκευάσματα της ασθένειάς τους, αλλά κυρίως για τα συνοδά νοσήματα.(Το κερασάκι! Άφού θα μας σκίσουν σε φόρους, αυξήσεις στις συμμετοχές, αποκλεισμό από ακριβά μέσω των πρωτοκόλλων, θα ελαφρύνουν σε ελάχιστο κόσμο τη συμμετοχή ώστε να περάσουν τα μέτρα και να προβάλουν ταυτόχρονα την αντιδραστική πολιτική ως φιλολαϊκή! Πραγματικά εμπνευσμένο!)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.